Milyen kerékpáros pedált válasszak?

Milyen kerékpáros pedált válasszak?

Bognár Tamás
Bognár Tamás
2022/02/06
Milyen pedált válassz? Platform? SPD? SPD SL? Esetleg Eggbeater? Kivesézzük melyik mire jó, és mik az előnyei, hátrányai.
Hirdetés

Ha nézegettél már drágább bringákat, akkor feltűnhetett, hogy bizonyos szint felett még pedál se jár hozzájuk. Ez nem spúroskodás, hanem azért van, mert aki komolyabban kerékpározik, az valamilyen saját ízlése szerinti pedált vesz a bicajhoz. Elsőre ez furán hangozhat, de mindjárt látni fogod miért terjedt el így!

A legtöbben egyetlen pedálfajtát ismernek amit a szakma „platformnak” hív. Ez a sima keretes „taposópedál”, régen esetleg klipsszel felszerelve, persze az már tényleg a sportolók választása volt! De ezeknek is létezik többféle felhasználásra tervezett kivitele, sőt ezen kívül vannak még a patentpedálnak nevezett típusok, amiről szintén beszélünk!

Milyen kerékpáros pedált válasszak?-2
Ilyen egy országúti rendszerű pedálkötés
Milyen kerékpáros pedált válasszak?-2
Forrás: Shimano

Taposó pedál? SPD pedál? Országúti pedál?

Platform pedál

Milyen kerékpáros pedált válasszak?-3
Városi használatra tervezett pedál
Milyen kerékpáros pedált válasszak?-3
Forrás: Wellgo

Szóval kezdjük a platform pedálokkal. Ahogy már említettük itt is többféle felhasználásra gyártanak taposópedálokat. Az egyik a klasszikus városi, vagy túrázós felhasználás, ahol nem is feltétlenül kell fémből készülnie a testnek és keretnek, persze azért műanyag esetén nem árt ha nem alsó polcos termékek közül válogatsz, mert azok nem lesznek tartósak. A jobbakon nem csak fényvisszaverők vannak, hanem gumírozott csúszásgátlós felület is hiszen itt normál utcai cipőkkel kell tudni tapadást elérni! Nagyon szolid fogazás szükséges csak a kereten, nem fog ezzel senki sem hegyoldalakon veretni vagy nagyokat ugratni. Nyilván üdvözítőbb ha teljesen fémből készül a pedáltest, és keret is, hiszen extra tartós tud lenni, csak figyeljünk arra, hogy a tengely rendesen golyóscsapággyal ellátott legyen ne csúszócsapágyas, mert az nem az örökélet titka.

Milyen kerékpáros pedált válasszak?-6
Városi vagy túra használatra tervezett platform pedál
Milyen kerékpáros pedált válasszak?-6
Forrás: Shimano

Innen egy lépéssel vagyunk feljebb, amikor az úgynevezett „pillangó” platform pedálokat nézegetjük. Ezt már annyira városi bringázáshoz nem ajánljuk, de túrázáshoz a nagyméretű felfekvőfelület miatt még jó lehet, feltéve, hogy nem extrém szegecsekkel ellátott kivitel, amiről ha mégis lecsúszna a lábad akkor szétszabdalja a sípcsontodat! 

Milyen kerékpáros pedált válasszak?-4
Durva, szögekkel ellátott pedál
Milyen kerékpáros pedált válasszak?-4
Forrás: Shimano

A legdurvább platform pedálok általában masszív szegecsekkel rendelkeznek a taposó felületen, és ezek a jobbakon cserélhetően is, hiszen kopnak, sérülhetnek. Jellemzően a lejtőzős szakágakban, és az ugratókon edző bringások használják, akik nem patentpedál hívők, de a maximális tapadásra hajtanak. Szinten minden esetben csapágyazott a tengelykapcsolatuk, és az áruk is ehhez igazodik, akár 50.000-et is elkérnek egy-egy profibb darabért!

Patentpedálok

Milyen kerékpáros pedált válasszak?-7
Speciális Eggbeater SPD pedál
Milyen kerékpáros pedált válasszak?-7
Forrás: Crank Brothers

Ez pedig már bőven az a kategória amibe a népi néven SPD pedálok tartoznak, pedig ez igazából egy levédett rövidítés, és a Shimano Pedaling Dynamics szóösszetételt tartalmazza. Igen, a Shimano volt az, aki nagy tömegeknek elérhetővé tette a dokkolós pedál/cipő kapcsolatot, kicsit hasonlóan mint a síléceknél, de azoknál egyszerűbb, és könnyebb megoldással. Itt a speciális kialakítású hegyikerékpáros vagy túracipő talpára van egy „fémdarab” felcsavarozva, és ez a fém stopli dokkolódik bele a pedál rugós szerkezetébe. Mi értelme van? Egyrészt automatikusan old esés esetén amikor oldalra csavarodik a lábad, másrészt nem csak taposni, hanem húzni is tudod a pedált, így 60-70%-kal nagyobb hatékonysággal tudod hajtani a bringát. A közhiedelemmel ellentétben nem csak a versenyzőknek célszerű SPD rendszerre váltania, mivel a túrázók, sőt városi bringások is sokat tudnak belőle profitálni. 

Milyen kerékpáros pedált válasszak?-8
Egyoldalas SPD pedál
Milyen kerékpáros pedált válasszak?-8
Forrás: Shimano

Már vásárlás előtt érdemes eldönteni, hogy milyen felhasználási területre keresünk rendszert? Ugyanis mind a cipő, mind a pedál kivitele ettől fog függeni. Ha városi felhasználásra vagy túrázáshoz használnád, akkor elegendő lehet egy olyan pedál aminek egyik oldala platform kivitel, a másik dokkolós, így nem csak a speciális cipővel tudod használni. Ha ennél sportosabb céljaid vannak, akkor kétoldalas SPD-t kell vásárolnod, ami viszont 100%-kal megkönnyíti a belépést, mivel mindkét oldalon van dokkolási lehetőség. Árban nagy a szórás a kétoldalas montis SPD pedálok között, hiszen 15.000-től 40-50.000-ig bármennyibe kerülhet súlytól, márkától függően, de itt még fontosabb a megfelelő cipő kiválasztása, ami szintén 20.000-től akár 170.000-ig terjedhet, és nem biztos, hogy a legdrágább, legkönnyebb karbon talpas kivitel lesz neked a legjobb! Sőt! De erről majd egy későbbi videóban beszélünk! Ugyanezen SPD pedáloknak van ám mára keretes kivitele is, az érdekesség, és bonyolultság kedvéért városi, és extrém verzióban is. Sőt nem csak a Shimano szabvány létezik, hanem itt a TIME, és a Crank Brothers rendszere is, ami ugyan a cipőkkel kompatibilis, de teljesen más stoplival rendelkezik! 

Országúti rendszerű patentpedálok

Milyen kerékpáros pedált válasszak?-5
Országúti SPD-SL rendszerű pedál
Milyen kerékpáros pedált válasszak?-5
Forrás: Shimano

És most csavarhatunk még egyet a sztorin? Mi a helyzet az országúti kerékpározással? Hát persze, hogy van saját pedál/cipő kombójuk! Persze, hogy többféle szabványnak megfelelően. A legelterjedtebb a Shimano SPD SL rendszere, de majdnem ugyanennyire népszerű a LOOK, és a TIME szisztéma is. Szerencsére mindegyik azt a három, háromszögben elhelyezett furatot használja ami a mai cipőkön megtalálható, de a stoplijaik nem kompatibilisek egymással. Ezeket nem tudod hagyományos cipővel használni, és az országúti cipők sem alkalmasak sétálásra, sőt igazából a tekerésen kívül semmire sem, így inkább a sportolóknak ajánlott...

Ami közös a montis, és országútis kivitelben, hogy a rugóerő, azaz az az erő ahol a pedál „elengedi” a stoplit, állítható, de a hegyikerékpáros verziónál mindkét oldalon egyformára kell állítanod (nem nehéz, mert fix kattanások vannak), az országútinál elég egy oldalt belőni, mert nem kétoldalasok. 

A stoplik élettartama is nagyon változó, a montis fém stoplik azért akár évekig is elvannak jelentősebb kopás nélkül, de a műanyag országútis kivitelek bizony gyakori használatnál akár évente csereérettek lesznek! A cipőtalpra szerelt stoplik beállítása azért komolyabb szakértelmet igényel, ha teljesen kezdő vagy, jobb ha nem is próbálkozol vele, bízd arra a bringaboltra ahol megvetted (reméljük értenek hozzá), ha pedig ennél is profibb megoldást választasz akkor valamelyik BG-Fit, Bike-Fit, Retül testreszabást válaszd. Sajnos nem vicc, egy rossz beállítás akár a térdeidet is veszélyeztetheti, és maradandó károsodást okozhat! 

Talán innen is látszik, hogy még egy egyszerűnek tűnő alkatrész, a pedál kiválasztása sem feltétlenül könnyű dolog, főleg kezdőknek, de reméljük sikerült egy kicsit átfogóbb képet alkotni a kapható modellekről, rendszerekről.
 

Hirdetés