Menü

2016.07.06.     Hozzászólás 4

BikeFitting kerékpár-beállítás

A jó pozíció, nem csak a sérülések megelőzését hívatott biztosítani, de kényelmet is maximalizálja.


Nemrég eltöltöttünk egy hétvégét családilag a VelenceBike apartmanok egyikében, ami közvetlenül a VelenceBike Kompetencia Központ mellett (vagy inkább annak részeként) helyezkedik el. Ha már ott voltunk és amúgy is készülök az nagyatádi hosszútávú triatlon versenyre, kipróbáltam a BikeFitting programot.

 

BikeFitting

A BikeFitting segítségével precízen beállítják a kerékpárodat (nyereg, kormány, pedál, illetve stopli), hogy az a méreteid és a kerékpározási szokásaid alapján a lehető leghatékonyabb kerékpározást tegye lehetővé.

Milyen bringád van? Arra jó!

Bármilyen típusú kerékpárod is van és akár élversenyző, félprofi, félamatőr, vagy csupán hétvégi túrázó vagy, a kerékpárod beállításai meghatározzák, hogy mennyire tudod hatékonyan és/vagy élvezetesen, kényelmesen végezni a kedvtelésedet. Versenyen fontos, hogy minél hatékonyabban tudj erőt kifejteni, de közben ne fáradj el túl hamar és a helytelen pozícióból eredő sérüléseket is célszerű elkerülni. Túrázás, hobbikerékpározás közben elsődleges cél a maximális komfortérzet akár hosszú távokon is úgy, hogy közben a lehető legjobban suhanjon az a kerékpár, ha el kell érni a kompcsatlakozást.

A BikeFitting azt ígéri, hogy kihozzák belőled és kerékpárodból a maximumot, teljesen személyre szabottan.

 

A program egy alapos méricskéléssel kezdődik

Testmagasság, ülepmagasság, lábméret, karméret (illetve pontosabban vigyázállásnál a karok földtől mért távolsága), szegycsont elhelyezkedése, súly és még biztos hagytam ki valamit. Nálam az jött ki, hogy a Dávid-szobrot minden bizonnyal rólam mintázták - ugyan ezt ki nem mondta senki, de ezt vettem ki a számokból.

 

Mondjuk ilyet is láttam már horrorfilmben Forrás: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Miután megvolt a méricske, utána még "bedobáltunk a kompjúterbe" néhány adatot a bringámról, a cipőmről és arról, hogy mi is a célom tulajdonképpen (ez esetemben egy közepesen versenyzős országútis testhelyzet volt). Ezek után a szuperszámítógép csörgött-zörgött-pöfékelt (mindezt egyébként a pillanat tört része alatt természetesen) és kidobta a mérési eredmények alapján ideális kerékpárbeállításokat: Vázméret, illetve adott vázméret alapján ideális nyeregmagasság, nyereg-kormány és nyereg-középrész vertikális távolság, kormánymagasság, hajtókarhossz és szintúgy biztos kihagytam most is még valamit.

 

Pudingpróba helyben

Ezek után mondhatnánk, hogy voilá, kész is vagyunk, ágyeszcsocsesz, de persze ennyi még nem elég. A statikus mérőeszközök alapján kiszámolt értékeket ki is kell próbálni, amihez egy kínzókamrából buherált spinning-gépre hajazó szerkezeten milliméterre pontosan beállítják a megadott távolságokat és szögeket. Ezután aztán jön a szobabiciklizés (érdemes a bringázásra használt gúnyában érkezni), ahol

a kapott adatokat igazolhatják, vagy módosíthatják 1. a felhasználó érzései, 2. a külső szemlélő szakértő személyzet vizuális meglátásai, illetve 3. a mozgás analizátorból kinyert adatok.

 

Zajlik a mérés Forrás: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Az integrált 3D pedál analizátor vizsgálja a hajtás hatékonyságát, a hajtókarra ható erők hatékonyságát, egyenletességét és irányát, ami a beállítások helyességén túl a páciens esetleges asszimetriájára is fényt deríthet. Mindezt egyébként folyamatosan egy csinos és átlátható felületen nyomon is tudod követni a szemben lévő kijelzőn.

 

Lézer-bringa

Ha minden téren elégedettek vagyunk az eredménnyel, akkor az előzőleg kínzóeszköznek nézett szerkezet mellé állítva saját kerékpárunkat, a lézeres másoló funkció segítségével pontosan átmásolhatjuk a megfelelő beállításokat. Ha szükséges, akkor alaktrész (kormányszár, nyereg, hajtókar, stb.) cserére is van lehetőség, lévén egy kompletten felszerelt kerékpárszaküzlet és szerviz keretein belül üzemel a BikeFitting. Ja, természetesen a vizsgálat eredményét, kimutatásokkal, színes grafikonokkal együtt megkapod azonnal e-mailen is.

 

Lézeres kerékpárbeállítás Forrás: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Próbáld ki!

A BikeFitting programot tehát használhatod a kerékpárod beállításaira és/vagy saját kerékpározási technikád javítására/felülvizsgálatára is, akár profi, akár amatőr céljaid vannak.

A VelenceBike Kompetencia Központot Velencén, a Fő utca 172. szám alatt találod, közel az autópályához és a Velencei tóhoz - talán mondanom sem kell, de én a helyedben összekötném az egészet egy tó környéki kerékpározással, strandolással.

 

 

Olvass többet a témáról: bikefitting

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • SiMoon 2016.07.06.   15:27

  SiMoon

  Nyilván azokat érdekelheti és azoknál térül meg leginkább, akiknek kiemelten fontos a teljesítményük, de például egy világkörüli kalandra indulás előtt sem árt, ha tisztában van valaki a lehetőségeivel. Aki pedig el van eresztve, az el van eresztve :)

  válasz erre...

 • Gregory 2016.07.06.   15:11

  Gregory

  Köszi! Az előbb mobillal néztem, nem láttam árat az oldalukon se (persze lehet, én voltam figyelmetlen), gépen most már látom. Biztos jó lehet, de azért nem olcsó...

  válasz erre...

 • SiMoon 2016.07.06.   15:08

  SiMoon

  Szia, persze, a weboldalukon is fent van: Az alapmérés, illetve beállítás hozzávetőlegesen másfél órát vesz igénybe. Ha már van kerékpárod, azt mindenképpen hozd magaddal. Természetesen a meglévő cipődre, és pedálodra is szükség lesz. A mérés, a szimulátor, a pedál analizátorral végezett finom hangolás, illetve a konzultáció eredményeként megállapított módosítások - adott lehetőségeken belüli - beállítása tartozik az alapmérésbe. Ezen szolgáltatásunk ára 19.990 Ft

  válasz erre...

 • Gregory 2016.07.06.   15:04

  Gregory

  Azt szabad tudni, hogy mibe kerül ez a móka?

  válasz erre...