Bike Fitting kerékpár-beállítás

Bike Fitting kerékpár-beállítás

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/07/06
A jó pozíció, nem csak a sérülések megelőzését hívatott biztosítani, de kényelmet is maximalizálja.
Hirdetés

Nemrég eltöltöttünk egy hétvégét családilag a VelenceBike apartmanok egyikében, ami közvetlenül a VelenceBike Kompetencia Központ mellett (vagy inkább annak részeként) helyezkedik el. Ha már ott voltunk és amúgy is készülök az nagyatádi hosszútávú triatlon versenyre, kipróbáltam a Bike Fitting programot.

Mi az a Bike Fitting?

A Bike Fitting segítségével precízen beállítják a kerékpárodat (nyereg, kormány, pedál, illetve stopli), hogy az a méreteid és a kerékpározási szokásaid alapján a lehető leghatékonyabb kerékpározást tegye lehetővé.

Milyen bringád van? Arra jó!

Bármilyen típusú kerékpárod is van és akár élversenyző, félprofi, félamatőr, vagy csupán hétvégi túrázó vagy, a kerékpárod beállításai meghatározzák, hogy mennyire tudod hatékonyan és/vagy élvezetesen, kényelmesen végezni a kedvtelésedet. Versenyen fontos, hogy minél hatékonyabban tudj erőt kifejteni, de közben ne fáradj el túl hamar és a helytelen pozícióból eredő sérüléseket is célszerű elkerülni. Túrázás, hobbikerékpározás közben elsődleges cél a maximális komfortérzet akár hosszú távokon is úgy, hogy közben a lehető legjobban suhanjon az a kerékpár, ha el kell érni a kompcsatlakozást.

A Bike Fitting azt ígéri, hogy kihozzák belőled és kerékpárodból a maximumot, teljesen személyre szabottan.

A program egy alapos méricskéléssel kezdődik

Testmagasság, ülepmagasság, lábméret, karméret (illetve pontosabban vigyázállásnál a karok földtől mért távolsága), szegycsont elhelyezkedése, súly és még biztos hagytam ki valamit. Nálam az jött ki, hogy a Dávid-szobrot minden bizonnyal rólam mintázták - ugyan ezt ki nem mondta senki, de ezt vettem ki a számokból.

Mondjuk ilyet is láttam már horrorfilmben Forrás: Mozgásvilág.hu
Mondjuk ilyet is láttam már horrorfilmben
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Miután megvolt a méricske, utána még "bedobáltunk a kompjúterbe" néhány adatot a bringámról, a cipőmről és arról, hogy mi is a célom tulajdonképpen (ez esetemben egy közepesen versenyzős országútis testhelyzet volt). Ezek után a szuperszámítógép csörgött-zörgött-pöfékelt (mindezt egyébként a pillanat tört része alatt természetesen) és kidobta a mérési eredmények alapján ideális kerékpárbeállításokat: Vázméret, illetve adott vázméret alapján ideális nyeregmagasság, nyereg-kormány és nyereg-középrész vertikális távolság, kormánymagasság, hajtókarhossz és szintúgy biztos kihagytam most is még valamit.

Pudingpróba helyben

Ezek után mondhatnánk, hogy voilá, kész is vagyunk, ágyeszcsocsesz, de persze ennyi még nem elég. A statikus mérőeszközök alapján kiszámolt értékeket ki is kell próbálni, amihez egy kínzókamrából buherált spinning-gépre hajazó szerkezeten milliméterre pontosan beállítják a megadott távolságokat és szögeket. Ezután aztán jön a szobabiciklizés (érdemes a bringázásra használt gúnyában érkezni), ahol

a kapott adatokat igazolhatják, vagy módosíthatják 1. a felhasználó érzései, 2. a külső szemlélő szakértő személyzet vizuális meglátásai, illetve 3. a mozgás analizátorból kinyert adatok.

Zajlik a mérés Forrás: Mozgásvilág.hu
Zajlik a mérés
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Az integrált 3D pedál analizátor vizsgálja a hajtás hatékonyságát, a hajtókarra ható erők hatékonyságát, egyenletességét és irányát, ami a beállítások helyességén túl a páciens esetleges asszimetriájára is fényt deríthet. Mindezt egyébként folyamatosan egy csinos és átlátható felületen nyomon is tudod követni a szemben lévő kijelzőn.

Lézer-bringa

Ha minden téren elégedettek vagyunk az eredménnyel, akkor az előzőleg kínzóeszköznek nézett szerkezet mellé állítva saját kerékpárunkat, a lézeres másoló funkció segítségével pontosan átmásolhatjuk a megfelelő beállításokat. Ha szükséges, akkor alaktrész (kormányszár, nyereg, hajtókar, stb.) cserére is van lehetőség, lévén egy kompletten felszerelt kerékpárszaküzlet és szerviz keretein belül üzemel a BikeFitting. Ja, természetesen a vizsgálat eredményét, kimutatásokkal, színes grafikonokkal együtt megkapod azonnal e-mailen is.

Lézeres kerékpárbeállítás Forrás: Mozgásvilág.hu
Lézeres kerékpárbeállítás
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Próbáld ki!

A BikeFitting programot tehát használhatod a kerékpárod beállításaira és/vagy saját kerékpározási technikád javítására/felülvizsgálatára is, akár profi, akár amatőr céljaid vannak.

A VelenceBike Kompetencia Központot Velencén, a Fő utca 172. szám alatt találod, közel az autópályához és a Velencei tóhoz - talán mondanom sem kell, de én a helyedben összekötném az egészet egy tó környéki kerékpározással, strandolással.

 

 

Hirdetés