Megújult a GoPro

Megújult a GoPro

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2014/11/05
Itt a legismertebb akció kamera új generációja, egyből három változatban.
Hirdetés

A GoPro napjaink egyik legismertebb, legnagyobb darabszámban eladott akciókamera gyártója. A legelső kamerájuk olyat kínált az aktív életet élők számára, amit addig nem igazán engedhetett meg magának a legtöbb ember. Aztán érkezett a kettes, kétszer erősebb processzorral, majd nem is olyan rég, kijött a hármas-széria több modellel, és mindenkit ámulatba ejtettek a kisebb méretükkel, WiFi kapcsolatukkal, nagy felbontásukkal és még szebb képalkotásukkal. Sokan még most is csak tervezik, hogy megvegyék, de már megérkezett a következő sorozat. Itt a HERO, HERO4 Silver, valamint a HERO4 Black.

 

GoPro HERO
A belépőszintű hős
A GoPro-nál is láthatták az olcsó akciókamerák terjedésével elvesztett potenciális vásárlók körét, így most ezen szegmensben is betámadnak. A HERO tulajdonképpen egy extráktól mentes kistestvér. Nincs LCD kijelzője, nincs WiFi kapcsolat, nincs 4K felvétel lehetőség. Viszont 42.900 forintért megkaphatjuk a GoPro minőséget.

 

GoPro HERO
GoPro HERO

Tokozással együtt mérete ugyanakkora, mint az okosabb testvéreké. Befoglaló mérete nagyjából 65×53×40 mm (kiálló gombok, és rögzítési pont miatt nem pontos ez a méret). Újdonság, hogy a HERO esetében a kamera nem távolítható el a tokjából (ami egyébként 40 méter mélységig nyújt védelmet). Ez szerintem még előnyére is válik, mert nem koszolódik belülről a tok, kevesebb a nem kívánt zaj menetközben, és talán kicsit kevésbé érzékeny a párásodásra is. A kamerához egyébként két hátfalat kapunk: egy teljesen vízállót, és egy ablakost, mely révén könnyebben tölthetjük és tisztább hangot vesz fel.

Egérszürke testéből a szokásos két gomb áll ki. Az egyik a bekapcsolásért és a funkció választásért felel, míg a másikkal a felvételeket tudjuk elindítani/megállítani, valamint kikapcsolt állapotban ezzel lehet gyorsfelvételt készíteni.

A HERO3-hoz hasonlóan a hátfalon található a mikro SD kártya foglalat, valamint a mikro USB csatlakozó is. Előbbi 32 GB-ig támogatott, mely kártyából már a Class 10 vagy UHS-1 változatra van szükségünk!

 

Amiből főzhetünk
Alapból egy ilyen kamerát a videózás miatt veszünk meg, így ez a legfontosabb. A HERO 1080pixel/30fps és 720pixel/60fps felbontásra képes. Ez a napjainkban legelterjedtebb monitorokhoz és televíziókhoz elégséges. Gyors processzorának köszönhetően jól követi le a fényviszonyok változását és nagy sebességű mozgás lekövetése sem jelent gondot neki. Auto Low Light módjának köszönhetően gyenge fényviszonyok között is megfelelő felvételt készíthetünk, bármi állítás nélkül.

Sokszor nincs nálunk fényképezőgép, és ha van is, nehezen tudunk az akció központjába kerülni vele. Ilyenkor jön jól a HERO fotóégetése. 5 MegaPixeles képeket készíthetünk három módon is: egyszerű szimpla fotó készítéssel, 2 másodperc alatt készített 10 darabos sorozattal, vagy fél másodpercenként készített timelapse móddal.

Nagylátószögével képernyőre húzzuk az egész körülöttünk álló világot, de használhatjuk normál módban is.

A dobozban találunk még a kamerához egy sík- és egy ívelt felületű öntapadó adaptert a felrögzítéshez, egy mikro USB kábelt az adatátvitelhez és töltéshez. További kiegészítőket, adaptereket külön kell megvásárolnunk hozzá.

 

Kinek jó?
Próbálhattam egyszerre a HERO4 Silver változattal, és bár utóbbi kevésbé napfényes időjárás közepette kicsit tisztább, kontrasztosabb és kevésbé zajosnak tűnő képet nyújtott, nincs hatalmas különbség a kettő között. Összességében tökéletes választás a HERO mindazok számára, akik nem 4K Ready képernyőre dolgoznak, vagy azoknak, akik számára nem fontos a tű éles kép minden időjárási viszony alatt. Ha már van pár jól beállított rögzítési pontunk, nem akarunk kísérletezni, vagy ha igen, rászánjuk azt az időt, amivel visszanézzük a próbafelvételeket számítógépen, akkor az LCD és WiFi sem fog hiányozni. Az ára pedig iszonyatosan jó!

 

(HIRDETÉS)
 
Legnagyobb GoPro kamera és kiegészítő választék a Store13-ban!

Store13
Store13

  

 

GoPro HERO4 Silver
Az ezüst hős
Az előbbi modellhez képest közel háromszor drágább, így kíváncsian vettem kezembe, mennyivel is tud többet.

A HERO4 Silver legfeltűnőbb különbsége a HERO-hoz képest, a hátfalán található érintős LCD képernyő, és az oldalán levő extra gomb. Előbbit már nagyon rég óta várják a felhasználók, s bár a kettes-modell óta külön vásárolható egy hátfalra felrögzíthető kijelző, igazán jó megoldást ez kínál.

Ez a modell - a HERO-val ellentétben - eltávolítható a tokozásból. Szükség is van erre, mert a monitor miatt a mikro USB csatlakozó, valamint a mikro SD kártyafoglalat is oldalra került. Ezek mellé kapunk egy HDMI csatlakozót is. Az új hangrendszere, melynek köszönhetően még a tokban is sokkal tisztább, dinamikusbab hangzást kapunk alul, oldalt és felül helyezkedik el.

Három cserélhető hátfalt kapunk hozzá: egy teljesen vízállót (ez esetében nem tudjuk használni a kijelzőnk érintő-funkcióját), egy kevésbé vízállót (pár csepp eső nem árt meg neki, és a kijelzőt is tudjuk kezelni), valamint egy teljesen nyitottat (szabadon hagyja a monitorunk).

Az új, jobb oldali gombbal a gyorsszerviz menüt érjük el, amiben vagy a WiFi/GoPro applikáció/távirányító funkciókat, vagy a felvétel alapbeállításait érjük el. A monitor bal alsó sarkában is találunk egy miniatűr új gombot, mellyel a monitorunk kapcsolhatjuk ki és be.

A HERO-hoz hasonlóan ehhez is jár a két öntapadós adapter és a mikro USB kábel, de találunk még a csomagolásban egy 3 irányú fordító kart, valamint egy jaybuckel adaptert is.

Akkumulátora cserélhető, de nem kompatibilis a GoPro3 és 3+ modellekével!

 

GoPro HERO4 Silver
GoPro HERO4 Silver

Nagy tudás kis testben
A kistestvérhez képest tudásban számos területen kapunk többet. Van beépített WiFi és Bluetooth kapcsolata, melyek valamint a GoPro applikáció révén okostelefonunkon is visszanézhetjük a felvételeinket, beállításainkat, sőt, akár vezérelhetjük is a felvételeket onnan! De akár meg is oszthatjuk a rögzített adatainkat.

Videó felvétel és fotózás minőségében is sokkal többet kínál, mint a HERO. Professzionális 1080pixel/60fps, 720pixel/120fps, 4K/15fps, 2.7K/30fps, illetve 1440pixel/48fps videó, valamint 12 MegaPixeles fotókészítés áll rendelkezésünkre (akár 30kép/másodperc teljesítménnyel). Az elkészített felvételeinket aztán a HiLight Tag funkció révén jelölésekkel is elláthatjuk, így könnyebb visszakeresni vagy feldolgozni a felvételeinket. Lehetőségünk van egy gombnyomással bekapcsolni és egyben el is indítani a felvételt (QuickCapture). Természetesen ez a modell is automatikusan igazodik a gyenge fényviszonyokhoz, illetve éjszakai fotózást segítő funkcióval is ellátták. Látószöge a monitorra duplán kattintva könnyedén változtatható: extra széles, széles és normál módba.

A HERO4 már 64 GB méretig támogatja a kártya használatot, de már csak Class10 vagy UHS-1 kategóriájúakat.

 

Kinek hősködsz?
A HERO4 Silver egyértelműen a profibb felhasználók számára készült. Mind minőségben, mind kiegészítő funkciók terén sokkal nagyobb mozgásteret és kísérletezési opciót ad a tulajdonosának. Az LCD kijelző és távvezérlés révén számomra ez jelenti az ideális választást akció felvételekhez.

 

(HIRDETÉS)
 
Legnagyobb GoPro kamera és kiegészítő választék a Store13-ban!

Store13
Store13

  

 

GoPro HERO4 Black Edition
A fekete lovag
Bár kézbe nem kaptuk, adatlapja alapján hamar kiderül, mi az, amiben több-kevesebb a legnagyobb testvér, a HERO4 Black Edition. Nem véletlen, hogy nem csak a "több" szót használtam…

Rögtön felépítését tekintve jön a döbbenet, ami számomra, felhasználói szemmel kicsit furcsa: nincs LCD monitor a hátfalon (persze külön vásárolható hozzá). A széria modelljeinek legfelső szintjén csak WiFi és applikáción keresztül, okostelefonunkon (vagy tableten, de azt ki visz magával pld kerékpározni???) láthatjuk a képvágást és a felvételeket.

 

GoPro HERO4 Black
GoPro HERO4 Black

Mely felvételek egyébként a legprofesszionálisabb minőségűek, amit el lehet érni manapság akció kamerák terén. 4K30-ig képes a kamera rögzíteni és akár 120 frame per sec módot is előcsalogathatunk belőle, ami enyhén szólva is sokszorosan több, mint amire egy halandónak szüksége lehet… és tulajdonképpen el is értünk a (HERO4 Silver Editionhoz képesti) különbségek végére. Mindezt plusz 30 000 Ft-ért.

Ezek után mindenki számoljon, tervezzen, melyik a számára legideálisabb választás.

 

(HIRDETÉS)
 
Legnagyobb GoPro kamera és kiegészítő választék a Store13-ban!

Store13
Store13

Hirdetés