GoPro és más sportkamerák

GoPro és más sportkamerák

(x) - Támogatott tartalom
2014/05/26
A GoPro mellett a Drift, Sony, Contour, Garmin és a Polaroid is harcol a legjobb kamera címéért.

Manapság több bringás is használ sisakjára vagy épp a kormányra szerelt kamerát. Nem csak az extrém sportolók, de az országúti vagy hobbi biciklisták is megörökítik útjaikat, túráikat. Jól jöhet például egy esetleges balesetnél, ha van róla felvétel. A sportkamerák piacán viszont elég nagy a verseny, több közismert gyártó is harcol a vásárlók kegyeiért. A GoPro mellett a Drift, Sony, Contour, Garmin és a Polaroid is harcol a legjobb kamera címéért.

 

Drift HD Ghost-S
Az angol márka feltörekvőben van a piacon, több régebbi versenytársát már meg is előzte a versenyben. A Drift HD Ghost-S kamera 2013 végén jelent meg, fő előnye rendkívül jó ár/érték aránya, beépített kijelzője, strapapbíró kivitele illetve forgatható lencséje. A lencse miatt ugyanis bármilyen fura szögben rögzítettük is a kamerát mindig vízszintesbe tudjuk állítani a képet. Akkumulátorának üzemideje is kiemelkedő, átlagosan 30%-kal tud többet mint a többi gyártó termékei. HD felbontásban 120 képkockát tud másodpercenként, ez nagyjából ötszörös lassítást tesz lehetővé, de Full HD-ben is tud 60-at. Alap helyzetben három méterig vízálló, ez vízhatlan tokkal 60 méterig növelhető. Ráadásul szabvány 1/4"-os menete miatt minden hétköznapi fotós kiegészítővel (például állványokkal, monopoddal) is kompatibilis. Rádiós távirányítója nem meríti úgy az akkut mint a WiFi-s elven működő konkurens termékeké, a visszajelző ledeknek köszönhetően ránézve pedig egyből láthatjuk hogy elindult-e a felvétel és hogy kameránk milyen módban van. A clone módban több kamerát is vezérelhetünk egyforma beállításokkal, ez egy-egy trükk felvételénél lehet hasznos több szögből. Jobb felvételt készít mint elődje rossz fényviszonyoknál, jobb processzorának és szenzorjának köszönhetően. A loop mód a biztonsági funkcióhoz járul hozzá, amiben a kamera folyamatosan újraírja a felvételt a kártyán, de ha valami érdekes történik (például baleset) egy gombnyomással megtartja a felvételt a gombnyomás pillanata előtti és utáni beállított időtartamig történő dolgokról. Van hozzá mobilapplikáció is.

Drift HD Ghost-S Forrás: MyActionCam.hu
Drift HD Ghost-S
Kép forrása: MyActionCam.hu

A Drift Ghost-S akkuja nagyobb kapacitású mint a hasonló sportkameráké, így akár három órán keresztül is felvehetünk vele egyetlen töltéssel, ez nagyjából 30%-kal több, mint a versenytársak üzemideje. A kamera maximum 64 Gigabite-os MicroSD kártyát kezel, erre Full HD felbontásban 8 óra felvétel is elfér. A háza masszív, és bármilyen extra tok nélkül 3 méteres mélységig vízálló. Emiatt a havat és a sarat, esőt és párás környezetet is jól bírja. Beépített zajszűrős állítható érzékenységű mikrofonja kiválóan működik, de szükség esetén külső mikrofon is csatlakoztatható hozzá. Formája áramvonalas, így például sisakra vagy szemüvegpántra szerelve is kicsi a légellenállása.

 

Contour +2 és Roam2
A Contour is többféle kamerát kínál, az egyszerűbb a Roam2 a komolyabb tudású a +2. Előnye, hogy egy gombbal indítja a felvételt ami egyben be is kapcsolja a kamerát, így nincs felesleges akku merítés, hiszen nincs készenléti üzemmód, mert ha nincs felvétel akkor ki is van kapcsolva a kameránk. A GoPro-val szemben előnye, hogy áramvonalasabb a formája és forgatható a lencséje. Az akkuja viszont nem cserélhető, így ha lemerül várni kell amíg fel nem töltjük, nem tudunk gyorsan beletenni egy tartalék akkumulátort. A Contour gyár követve az igényeket, a ContourRoam megoldásainak megfelelően egy védőtok nélkül is sokkal ellenállóbb kamerát alkotott, olyat, ami a Roam praktikusságát a + sokoldalúságával ötvözi, méghozzá komolyabb kompromisszumok nélkül.

Contour 2 és Roam2 Forrás: MyActionCam.hu
Contour +2 és Roam2
Kép forrása: MyActionCam.hu

A Contour Plus 2 képalkotása rugalmasan állítható, mind a fehéregyensúly, a kontraszt, az élesség, az expozíció változtatható, és háromféle fénymérési mód közül választhat a felhasználó. Ezen túl a GPS koordinátákat is eltárolja és külső mikrofon bemenettel is rendelkezik. A Roamnál debütáló egygombos kezelés lehetővé teszi a felvételek gyorsabb indítását, a készenléti állapot hiánya pedig a takarékosabb működést.

A Contour tulajdonosok már megszokhatták, hogy az okostelefonjukra küldött kép segítségével állíthatják be készüléküket és a telefon nagyméretű kijelzőjén a Contour felhasználóbarát alkalmazásával változtathatják a kamera beállításait. Ez annyiban módosult, hogy immár felvétel közben is látható marad a kép, illetve a telefonról vezérelhető a felvétel indítása is, vagyis: távirányítható. Minden egyéb külső egység, plusz súly, többlet költség nélkül. A Contour +2 árban középen helyezkedik el a Drift Ghost-S és a GoPro Hero3+ Black között.

 

GoPro Hero3+
White, Silver és Black Edition
A legismertebb gyártó a sportkamerák között a GoPro. Jelenleg háromféle kamerát forgalmaznak, amik kívülről igen hasonlóan néznek ki, áruk és tudásuk viszont eltérő.

GoPro Hero3 Forrás: MyActionCam.hu
GoPro Hero3+
Kép forrása: MyActionCam.hu

A GoPro-t valószínűleg nem kell bemutatni, hiszen ez a legismertebb sportkamera a piacon köszönhetően annak, hogy ő van jelen a legrégebben és marketingbüdzséje is hatalmas. Sokan minden sportkamerát ezzel a névvel illetnek, ez nagyjából olyan, mintha minden motorra azt mondanánk, hogy Honda. A kamera egyébként 20%-kal kisebb mint elődje, háza 40 méterig vízálló. Full HD felbontásban 60 képkockát tud másodpercenként, de HD-ben akár 120-at is. Rosszabb fényviszonyok között is jó képet készít. Akkukapacitása is megnőtt, akár 2,5 órát is képes rögzíteni. Okostelefonnal összekötve élőképet is ad egy applikáción keresztül. Élesebb kép, torzításmentesítő funkció és Superview mód ami még nagyobb látószöget ad. A Hero3+ javított hangminőséget és gyorsabb Wifi-t kapott mint elődje, a kamera firmware verzióját is tudjuk már vezeték nélkül frissíteni, illetve távirányítója is így vezérli a kamerát.

Ütős kis szerkezet, bár ára ennek a legmagasabb, ha pedig kijelzőt is vennénk hozzá az további költséget jelent. Erre viszont nem feltétlenül van szükség, mert egy okostelefonos alkalmazással a mobil kijelzőjén láthatjuk hogy mit lát a kamera.

 

Polaroid XS
A Polaroid egy régi és ismert fényképezőgép márka, ők is elkezdtek nemrég sportkamerákat forgalmazni. Leginkább kezdőknek vagy szabadidős tevékenységekhez ajánlott belépő szintű eszközök ezek, áruk is alacsony ehhez mérten, már huszonezer forinttól elérhetőek. A legegyszerűbb az XS7, ez 70 fokos látószöggel tud 720p-s felvételt. Létezik még az XS20, amibe beépített ledes világítás is van, szintén harmincezer forint alatt.

Polaroid XS Forrás: MyActionCam.hu
Polaroid XS
Kép forrása: MyActionCam.hu


Az XS80 és a XS100 a felső kategóriás kamerák, amik már közelítenek tudásban a többi gyártó eszközeihez, de tapasztalható náluk jó pár kompromisszumos megoldás, ilyen például hogy a lencse egyiknél sem forgatható. Az alapcsomagban van kerékpáros sisak rögzítő és csőbilincses tartó is minden típusnál. Aki szabadidős mókázáshoz keres kamerát elérhető áron, annak tökéletesen meg tud felelni ez a márka is.

 

Garmin VIRB és VIRB elite
A leginkább navigációs eszközeiről ismert gyártó is beszállt a sisakkamera bizniszbe, piacra dobta a VIRB-et és nagytestvérét a VIRB Elite fantázianevű kamerát. Képstabilizátorral szerelt mindkét kamera, ráadásul "timelapse" üzemmódban már kész videóvá fűzi össze a felvételeket, tehát nem kell utómunkázni azokat. Az ELITE rendelkezik beépített GPS-szel is, így az útvonalat a saját szoftverét használva rá tudja tenni a kész videóra a sebességi adatokkal együtt.

Garmin VIRB és VIRB elite Forrás: MyActionCam.hu
Garmin VIRB és VIRB elite
Kép forrása: MyActionCam.hu

 

Sony AS100
A Sony nagyon régi és tapasztalt kameragyártó, de a sportkamerák piacán új szereplőnek mondható. Az AS30 és az idén januárban megjelent AS100 típusokkal van jelen, mindkettő Zeiss lencsékkel és képstabilizátorral szerelt, de GPS is megtalálható benne. Több érdekes kiegészítővel rendelkezik, ilyen például a kutyahámos tartója vagy az idén megjelent az élőképet is közvetítő csuklóra szerelhető távirányítója is amivel egyedülálló ebben a szegmensben.

Sony AS100 Forrás: MyActionCam.hu
Sony AS100
Kép forrása: MyActionCam.hu

 

Rögzítés a bringára vagy a bringásra
Kamerákat többnyire a kormányra, a vázra, az üléscsőre vagy a villára szoktak szerelni a bicajokon. BMX-nél még lehet a peg is kameratartó hely. Közös ezekben, hogy általában hengeres alakúak, ezért különféle csőszorítós tartókkal lehet felrögzíteni rájuk az eszközöket. Ezeket mindegyik gyártó kínálja, de léteznek utángyártott univerzális tartók is, például a Cullmann vagy a Pedco gyárt ilyesmiket gyári minőségben.

 

Rögzítés a bringára vagy a bringásra Forrás: MyActionCam.hu
Rögzítés a bringára vagy a bringásra
Kép forrása: MyActionCam.hu

 

Sisakra általában ragasztható- vagy pántos tartókat szoktak építeni, de léteznek különböző fej- vagy mell- illetve vállpántok is amik szintén remekül használhatóak kerékpáros sportokhoz. A sisak előnye, hogy ha arra szereljük fel kameránkat, az azt veszi fel amit éppen néz az ember, míg mondjuk a kormányra szerelt kameráknál azt látjuk amerre a bringa megy, nem tudunk például oldalra kinézni vele ha látunk valami érdekeset az út mellett.

 

Végezetül íme egy GoPro Hero3+, Drift HD Ghost-S, Garmin Virb és Sony HDR-AS30 összehasonlító videó.

 

Bővebb információ:
www.facebook.com/myactioncam
Myactioncam.hu – A sportkamera Specialista
Kamerák, drónok, kiegészítők
Kereskedelem, kölcsönzés, szerviz