Lehull a lepel az ebike-okról ha erre a mérőpadra felteszik!

Lehull a lepel az ebike-okról ha erre a mérőpadra felteszik!

Bognár Tamás
Bognár Tamás - Támogatott tartalom
2023/05/05
Ezzel a teljesítmény mérő paddal semmi sem marad rejtve, ha mindent meg akarunk tudni az elektromos kerékpárokról! Végsebesség, teljesítmény, és még számos fonos adat derülhet ki percek alatt.

Az elektromos kerékpárok teljesítményét, rásegítési végsebességét az uniós jog szabályozza. Ezeket nem labor körülmények között nagyon nehéz hitelesen lemérni. A Blauform Kft. viszont kifejlesztett egy görgős mérőpadot amely teljesítmény, nyomaték és végsebesség mérésére is alkalmas! Akár 4 kW-os teljesítményig és 320 Nm-es nyomatékig terjed a méréshatára, így a készülék tudása bőven túlmutat a mai pedelec kerékpárokon, vagy akár a segédmotorkerékpár kategóriába tartozó ebike-okon is. 

Lehull a lepel az ebike-okról ha erre a mérőpadra felteszik!-1
Mérőpad elektromos kerékpárokhoz
Lehull a lepel az ebike-okról ha erre a mérőpadra felteszik!-1
Forrás: Blauform Kft.

Szinte minden paraméter mérhető lesz

A fejlesztő Blauform Kft.-nél a 18 hónapos megvalósítási időszakában egy kutató-fejlesztő mérnök és egy technikus dolgozott a projekten. Az elkészült prototípus univerzálisan állítható különböző kerékpár kerékméretekhez, tengelytávokhoz, vagy éppen vázméretekhez, így a felhasználási területében is komoly lehetőségek rejlenek. Alapvetően ebike gyártócégek tesztberendezésének szánják, de akár közúti ellenőrzésekre is alkalmas. Tőlünk nyugatra ellenőrzik már azt, hogy nem került-e chip tuning a bringába, a rásegítés lekapcsol-e 25 vagy 45 km/h-nál kategóriától függően, és a motor teljesítménye nem lépi-e át névleges 250W-os teljesítményt. Az eddig elvégzett tesztelések alatt már újabb továbbfejlesztési ötleteket fogalmazódtak meg, melyeket felhasználva szeretnénk a piaci bevezetésre előkészteni a terméket. 

Lehull a lepel az ebike-okról ha erre a mérőpadra felteszik!-2
Szinte bármilyen bringához beállítható
Lehull a lepel az ebike-okról ha erre a mérőpadra felteszik!-2
Forrás: Blauform Kft.

Hazai szakemberek fejlesztették

A projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott 19,98 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatásával a 2020-1.1.1-KKV START pályázati program finanszírozásában valósult meg. A 2020-1.1.1-KKV-START-2021-00429 számú projekt kiindulási pontja Magyarország klímasemlegességének megvalósítására támaszkodik. A célkitűzés egyik pillére a közlekedés zöldítése, amiben az elektromos kerékpárok érdemi részt képviselnek. Az elektromos kerékpárok, e-bike, pedelec terjedésével a műszaki vizsgálatok fejlesztése is egyre hangsúlyosabb szerepet kap. A Blauform Kft. 2040 Budaörs, Iparos utca 2. szám alatti telephelyén egy kutató fejlesztő és egy technikus munkatárs bevonásával 18 hónap alatt kifejlesztett prototípussal lehetőség nyílik a teljesítmény és a nyomatékmérésekre a legkülönbözőbb, maximálisan 4 kw teljesítményű elektromos kerékpárokon. A jelenlegi rendszer max. 50 km/h sebesség és 0-320 Nm tartományú nyomatékmérésére alkalmas. A lábhajtás megfelelő szimulálásáért a szabályozható pedálhajtómű egység felel. A tesztpad elemei cserélhetőek, így a további fejlesztések könnyedén kivitelezhetőek.

Lehull a lepel az ebike-okról ha erre a mérőpadra felteszik!-3
Lehull a lepel az ebike-okról ha erre a mérőpadra felteszik!-3
Forrás: Blauform Kft.

A fejlesztés eredményessége a TENZI Méréstechnika Kft. a tesztpad mérőberendezéseinek kivitelezésével és a Regionális Tudásközpont Kft. koordinációs közreműködésével valósult meg. A támogatásnak köszönhetően a vállalat meg tudta őrizni a projektben foglalkoztatott egy kutató-fejlesztő mérnökét és egy technikusi munkatársát. A projektről bővebb információt a www.blauform.com oldalon olvashatnak. További információ kérhető: Kelle-Srankó Mátyás, email: office@blauform.com, telefon: +3623430315
 

Lehull a lepel az ebike-okról ha erre a mérőpadra felteszik!-4
Lehull a lepel az ebike-okról ha erre a mérőpadra felteszik!-4