Menü

2010.09.08.     Hozzászólás 16

Láthatósági-elegancia vizsgálat

Hogyan feleljünk meg a láthatósági előírásoknak úgy, hogy közben jól is nézzünk ki!?


"a lakott területen kívüli út úttestén, útpadkáján kerékpárral közlekedőknek - éjszaka és rossz látási viszonyok mellett - 2007. június 1-jétől fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselniük. A fényvisszaverő mellényre (ruházatra) vonatkozó követelményeket az MSZ EN 471:2003. számú szabvány határozza meg" - így szól a KRESZ kerékpárosokra vonatkozó passzusa.

Ezen kívül lakott területen belül sem elhanyagolható a láthatóság, ezért a láthatósági mellényt ott is érdemes viselni.

 

De mit tehet a hiú bringás, ha ugyan szeretne megfelelni a láthatóság feltételeinek, de nem szeretné, ha az éppen épülő Margithídon áthaladás közben az üzemvezető visszarángatná korlátot hegeszteni!? Egy szatyornyi fényvisszaverő megoldást viszgáltunk abból a szempontból, hogy mennyire közelíti meg - vagy éppen lépi túl - a "ciki-szintet".

A láthatóság életmentő lehet, ezért - bár mi másik oldalról közelítjük a témát -, elsődleges szempont természetesen, hogy jól látható legyen a kerékpáros

 

Fényvisszaverő öntapadó szalag

Az egyik favorit megoldás - legalábbis számunkra. Az öntapadó szalagot kreativitásoddal ötvözve számtalan módon felhasználhatod. Nagyon jó a fényvisszaverő képessége és akár teljesen észrevétlenül is alkalmazaható.

 

Matrica
fényvisszaverő öntapadós szalag 

Mi láncvillavédőként alkalmazzuk, de ezen kívül a váz bármely másik részére, a nyeregcsőre, kerékre, kormányra, sisakra, táskára, vagy bárhova rakhatod. Az ezüstön kívül sárga, narancs és piros színben is kapható, bár  minél sötétebb, annál kevesebb fényt ver vissza.

Nemciki

 

Tépőzáras fényvisszaverő szalag

Tépőzáras megoldás karra, nyakra, táskára, illetve nadrágszár összefogására. Előnye, hogy visszafogott, ezüst színe és fekete széle miatt kevésbé feltűnő, ám fényvisszaverő képessége magas.

Picitciki

 

Szalagok
ezüst öntapadós- és neonsárga acélbetétes szalag

 

Acélbetétes fényvisszaverő szalag

A klasszikus, "odacsapom, rápenderedik" pánt karra, vagy lábra (nadrágfogónak). Gyorsan felhelyezhető, kényelmes használni, bár rikító színe miatt nappali fénynél is feltűnő, az arra érzékenyekben rossz érzést kelthet a viselése.

Picitciki

 

Villogós, tépőzáras fényvisszaverő szalag

Tépőzáras rögzítésű, elemmel működő, 4LED-es karszalag, gombnyomásra piros fénnyel villog. Bár kétség kívül jó láthatóságot biztosít - főleg alacsony bringán közlekedő gyerekeknek hasznos -, neonsárga színe és feltűnő villogása miatt elégciki.

 

Bicepszkirály
jól látható, hogy gigantikus bicepszen is működik

 

Mell- és derékpánt

Gyakorlatilag a hagyományos láthatósági mellényről levágták a felesleges felületeket és így alakult ki ez a megoldás. Picit nehéz felvenni, de állíthatósága miatt akár nagykabátra is felmegy és nincs feleslegesen lifegő része, mint a mellénynek. Ez a megoldás valószínűleg lakott területen kívül, rossz látási viszonyok között is megállja a helyét. Hiába azonban a próbálkozás, elégciki.

 

Kantár

 

Táskahuzat

A csomag utolsó és egyben kedvenc darabja. Jól néz ki, magas láthatóságot biztosít és megvédi táskámat esőtől és felcsapódó sártól egyaránt. Hátránya, hogy előlről semmi nem látszik belőle, ezért esti országúton nem elég a teljes láthatósághoz. Van rajta egy pici zseb, ha netán ezen keresztül akarnánk a táskánkhoz nyúlkálni és integrálva van hozzá egy kis tasak, amibe használaton kívül tarthatom. Szuper. Kapható rózsaszínben is, hölgyek figyelmébe ajánlom.

 

Táskahuzat

Nemciki

 

A fenti ciki-szint vélemények természetesen erősen szubjektívek és ismét hangsúlyozzuk, hogy elsődleges szempont a biztonság legyen, s csak utána fogadjátok meg a ciki-tanácsainkat!

A felsoroltakon kívül varrható szalagok, különböző matricák, prizmák és ruházati kiegészítők kaphatóak már, ezért kreativitással saját ízlésed szerint variálhatod a biztonságos kiegészítőidet.

További fényvisszaverő termékeket ide klikkelve találsz!

 

A kipróbált cuccokat a Bikeplanet Kft-től kaptuk, köszönjük!

Olvass többet a témáról: láthatóság, biztonság, kerékpár

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • SiMoon 2012.07.16.   12:39

  SiMoon

  Ez a része tényleg zavaró, de abból kell kiindulni, hogy a mondat lényege az éjszaka és korlátozott látási viszonyok közötti kötelezettségekről szól. Ehhez jön a kötőjeles kiegészítés, ami szerint a lámpákon túl, lakott területen kívül láthatósági mellény is kötelező viselet.

  Kétségkívül sikerült nem egyértelműen megfogalmazni a mondatot, de kivesézve az előzőekben leírtat jelenti.

  válasz erre...

 • Norbert 2012.07.16.   12:25

  Norbert

  Köszönöm a segitséget!

  Egy gondom van, de ne tesék kinevetni nem igazán egyértelmü számomra az ahogy ezt leírja

  " - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie."

  a kötöjel zavar engem ebben, tehár napal tökéletes látási vonyonyok közöt nem kell (vagy nem kötelezö) felhuznom a  fényvisszaverő mellényt ?

  válasz erre...

 • SiMoon 2012.07.16.   09:00

  SiMoon

  A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.

  http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM

  válasz erre...

 • Norbert 2012.07.15.   15:33

  Norbert

  Sziasztok! :)

  Nagyon klassz cikk hasznos dolgokat leírtatok benne! Szinte amiota az eszemet tudom kerékpározom de eddig csakis it bent a városban, egy ideje rákaptam az országuti kerékpározásra és ez ami miat írok nektek, egy ideje kutatom hogy hogy is van ez pontosan, ahogy acikk elején leírtátok (a lakott területen kívüli út úttestén, útpadkáján kerékpárral közlekedőknek - éjszaka és rossz látási viszonyok mellett) 

  Evvel kapcsolatban szeretnék kérdezni! Ez atörvény jelen pilanatban is igy van még? Nappal tökéletes fényviszonyoknál nem kötelezö felhuzni amelényt?! Mert nagyon zavaro számomra és közel 40fokban plusz fütés a polon ami nem tud jol szelözni.

  Kérlek titeket segitsetek nekem ebben a dologban felvilágosítani! :)

  válasz erre...

 • Orsi 2010.09.26.   11:35

  Orsi

  Gondolom ennek a ciki szintezésnek valami felmérési alapja is van, nem csak úgy hasraütés szerűen találták ki... Persze, hogy nem lehet viccelni ezekkel a dolgokkal, de ha a csúnya "kukásmellényen" kívül van olyan láthatósági cucc, ami még jól is néz ki, azt szivesebben felveszi az ember. Most egy divatmániásnak igenis számít az is, hogy esztétikus is legyen, persze, ha nincs más jó a szamár is megoldással kell a "kukás" mellény, de ha már több választék van, miért ne választaná az ember azt, ami neki tetszik?! Szerintem jó, hogy ebbe a cikkbe több megoldást is találunk erre a problémára! Azt meg biztosra veszem, hogy akik ezeket tervezik nem tervezik úgy, hogy a biztonság rovására menjen, mert ez a fő szempont nekik a tervezés során, a funkcióját nem veszítheti el, mert akkor nincs értelme olyat tervezni!

  válasz erre...

 • motyoo 2010.09.14.   14:02

  motyoo

  Nagyon-nagyon rossz ötlet ez a "ciki-szint"ezés. A láthatósággal nem szabad viccelni! Nem szabad összekapcsolni a fiatalokban a láthatóság és a ciki gondolatokat, csak és kizárólag a hasznossággal lenne szabad párosítani ezeket a termékeket. Osztályozni pedig csak a láthatósága alapján lenne szabad, este sötétben a biciklin nincs helye a divatnak a láthatóság rovására!

  válasz erre...

 • Nikolett 2010.09.10.   15:07

  Nikolett

  Alternatív megoldásokról szól a cikk, a láthatósági mellény mellett!!!; ami ugye kötlező lakott területen kívül. Ha városban vagy faluban tekerek, nálam pl. sosincs láthatósági mellény, de ezek a matricák vagy egyéb kiegészítők mindig rajta vannak a ruhámon meg a biciklin, még akkor is, ha hirtelen elered az eső vagy rámsötétedik.. Szóval mindenképp hasznos!
  Azt, hogy ki melyiket választja, maga dönti el, el csak egy humoros termékinfó ezekról az eszközökről, ami ráadásul nem uncsi. Nem értem a felháborodásod.. Ha a gyerekem így választana ezek közül a cuccok közül, én csak örülnék, mert választ s felrakja, és nem tarja hülyeségnek..

  válasz erre...

 • Atesz 2010.09.10.   15:00

  Atesz

  Hű!!! Ez a mell- és derékpánt, ez nagyon komoly!
  A Kék Osztriga Bárban lehetne pl. a kidobókon. 

  válasz erre...

 • Sanyi 2010.09.10.   14:52

  Sanyi

  Szerintem a sok "hülye kamasz"-t nem kell beoltani, alapból tele vannak szorongással. Mi például nem vettünk sapkát télen, nehogy lenyomja a beállított sérót - ha talán mutattak volna fasza sapkamegoldásokat, akkor lehet hordtuk is volna. :)

  Amúgy a cikk szerintem épp arról szól, hogy melyik megoldás néz ki jól, melyik nyújt jó alternatívát a hagyományos láthatósági mellény helyett és nem arról, hogy melyik gáz.

  válasz erre...

 • R9 2010.09.10.   14:24

  R9

  Ezzel a "ciki" dologgal jól beoltjátok ám a sok hülye kamaszt és társait, akik majd "trendiségből" nem fogják hordani a láthatósági cuccokat!

  Ami nagyon ciki az én véleményem szerint:

  ...ha ezt Nektek kéne megmagyarázni annak az anyukának, akinek a kölyke épp a balesetin fekszik a cikiparája miatt!  (...jobb esetben csak a balesetin!)

  ...ha valaki olyan hülye, hogy valóban mérlegeli az életben maradása és a közúton való megjelenése fontosságát!!!

  Á.

  válasz erre...

 • Adam 2010.09.10.   10:30

  Adam

  Szia!

  Ezek a fényvisszaverők retroreflexiv elven működnek, tehát ahonnan fényesik rá, oda veri vissza. tehát ha 10°-os szögben világitasz rá, akkor is feléd veri vissza a fényt. Persze szemből a legjobb, ez kétségtelen, de számtalan olyan elhelyezés lehet, amivel mindenhonnan látszik a bringa és bringása.

  Nekem az alábbi helyeken van: elöl a villán körbe 2db 5cm-s fehér, hátul a támvillán szintén körbe két piros. Ez a váz és bowdenház találkozásánál van, így a vázat is védi. van egy kis kivágott alakzat a nyeregcsövön a sárvédőn, meg a sisakon is. Szerintem az pluszpont, hogy bármi kivágható belőle :D

  Üdv,
  Adam

  válasz erre...

 • SiMoon 2010.09.09.   21:39

  SiMoon

  Persze hátulról nem látszik, de mivel én oda ragasztottam, így tudtam bemutatni. Ezért is írtam, hogy akár máshova is lehet. Láthatósági mellényt természetesen nem helyettesít.

  Még a nyeregcső teljes betekerésén gondolkoztam, az hátulról jól látszana.

  válasz erre...

 • Titi 2010.09.09.   15:24

  Titi

  Az első láncvillavédős megoldás biztos jó oldalról, de vajon mi látszódik belőle szemből vagy hátulról? Kb. semmi, nem? Ráadásul a rendőr sem fogadná el, mert láthatósági mellényt kellene viselni, nem látható kerékpárt kell tekerni. Ettől függetlenül persze látványos és azt hiszem veszek egyet az utánfutómra.

  válasz erre...

 • Marcsi 2010.09.09.   11:53

  Marcsi

  Nekem a kerékpárra ragasztható matrica és a mellény együttes használata lenne az ideális .  De szerintem mindegy , hogy melyiket válaszuk csak láthatóak legyünk . Eddig nem igazán használtam csak ha távolabbi helyre indultam .

  válasz erre...

 • Nati 2010.09.09.   08:07

  Nati

  Cukik ezek a "cikis" dolgok. :) Nekem a táskaruházat meg a fényvisszaverős szalag jön be.. Jók:)

  válasz erre...

 • Sanyi 2010.09.08.   19:12

  Sanyi

  Hát ez király, még nem olvastam tesztet ebből a megközelítésből. Jó ötlet.

  Megnéztem amúgy a weboldalukat és szerintem a kabátjuk is jobban néz ki, mint a sima mellény. Azt miért nem vettétek bele a sorba?

  válasz erre...