Láthatósági-elegancia vizsgálat

Simon Ádám
Simon Ádám
2010/09/08
Hogyan feleljünk meg a láthatósági előírásoknak úgy, hogy közben jól is nézzünk ki!?
Hirdetés

"a lakott területen kívüli út úttestén, útpadkáján kerékpárral közlekedőknek - éjszaka és rossz látási viszonyok mellett - 2007. június 1-jétől fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselniük. A fényvisszaverő mellényre (ruházatra) vonatkozó követelményeket az MSZ EN 471:2003. számú szabvány határozza meg" - így szól a KRESZ kerékpárosokra vonatkozó passzusa.

Ezen kívül lakott területen belül sem elhanyagolható a láthatóság, ezért a láthatósági mellényt ott is érdemes viselni.

 

De mit tehet a hiú bringás, ha ugyan szeretne megfelelni a láthatóság feltételeinek, de nem szeretné, ha az éppen épülő Margithídon áthaladás közben az üzemvezető visszarángatná korlátot hegeszteni!? Egy szatyornyi fényvisszaverő megoldást viszgáltunk abból a szempontból, hogy mennyire közelíti meg - vagy éppen lépi túl - a "ciki-szintet".

A láthatóság életmentő lehet, ezért - bár mi másik oldalról közelítjük a témát -, elsődleges szempont természetesen, hogy jól látható legyen a kerékpáros

 

Fényvisszaverő öntapadó szalag

Az egyik favorit megoldás - legalábbis számunkra. Az öntapadó szalagot kreativitásoddal ötvözve számtalan módon felhasználhatod. Nagyon jó a fényvisszaverő képessége és akár teljesen észrevétlenül is alkalmazaható.

 

 

Matrica
undefined
Kép forrása: undefined


fényvisszaverő öntapadós szalag 

 

Mi láncvillavédőként alkalmazzuk, de ezen kívül a váz bármely másik részére, a nyeregcsőre, kerékre, kormányra, sisakra, táskára, vagy bárhova rakhatod. Az ezüstön kívül sárga, narancs és piros színben is kapható, bár  minél sötétebb, annál kevesebb fényt ver vissza.

Nemciki

 

Tépőzáras fényvisszaverő szalag

Tépőzáras megoldás karra, nyakra, táskára, illetve nadrágszár összefogására. Előnye, hogy visszafogott, ezüst színe és fekete széle miatt kevésbé feltűnő, ám fényvisszaverő képessége magas.

Picitciki

 

 

Szalagok
undefined
Kép forrása: undefined


ezüst öntapadós- és neonsárga acélbetétes szalag

 

 

Acélbetétes fényvisszaverő szalag

A klasszikus, "odacsapom, rápenderedik" pánt karra, vagy lábra (nadrágfogónak). Gyorsan felhelyezhető, kényelmes használni, bár rikító színe miatt nappali fénynél is feltűnő, az arra érzékenyekben rossz érzést kelthet a viselése.

Picitciki

 

Villogós, tépőzáras fényvisszaverő szalag

Tépőzáras rögzítésű, elemmel működő, 4LED-es karszalag, gombnyomásra piros fénnyel villog. Bár kétség kívül jó láthatóságot biztosít - főleg alacsony bringán közlekedő gyerekeknek hasznos -, neonsárga színe és feltűnő villogása miatt elégciki.

 

 

Bicepszkirály
Bicepszkirály


jól látható, hogy gigantikus bicepszen is működik

 

 

Mell- és derékpánt

Gyakorlatilag a hagyományos láthatósági mellényről levágták a felesleges felületeket és így alakult ki ez a megoldás. Picit nehéz felvenni, de állíthatósága miatt akár nagykabátra is felmegy és nincs feleslegesen lifegő része, mint a mellénynek. Ez a megoldás valószínűleg lakott területen kívül, rossz látási viszonyok között is megállja a helyét. Hiába azonban a próbálkozás, elégciki.

 

 

Kantár
undefined
Kép forrása: undefined

 

 

Táskahuzat

A csomag utolsó és egyben kedvenc darabja. Jól néz ki, magas láthatóságot biztosít és megvédi táskámat esőtől és felcsapódó sártól egyaránt. Hátránya, hogy előlről semmi nem látszik belőle, ezért esti országúton nem elég a teljes láthatósághoz. Van rajta egy pici zseb, ha netán ezen keresztül akarnánk a táskánkhoz nyúlkálni és integrálva van hozzá egy kis tasak, amibe használaton kívül tarthatom. Szuper. Kapható rózsaszínben is, hölgyek figyelmébe ajánlom.

 

 

Táskahuzat
undefined
Kép forrása: undefined

 

Nemciki

 

A fenti ciki-szint vélemények természetesen erősen szubjektívek és ismét hangsúlyozzuk, hogy elsődleges szempont a biztonság legyen, s csak utána fogadjátok meg a ciki-tanácsainkat!

A felsoroltakon kívül varrható szalagok, különböző matricák, prizmák és ruházati kiegészítők kaphatóak már, ezért kreativitással saját ízlésed szerint variálhatod a biztonságos kiegészítőidet.

További fényvisszaverő termékeket ide klikkelve találsz!

 

A kipróbált cuccokat a Bikeplanet Kft-től kaptuk, köszönjük!

Hirdetés