KTM E-bike 2016 Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/03/23
Automata váltás, 45 km/h és akár 150 kg-ig terhelhető ebike a KTM palettájában.
Hirdetés

A KTM ebike palettája modellválaszték és technikai újdonságok terén is nagy fejlődésen esett át 2016-ra, aminek bemutatásában Szatzger Ákos, az ebikeshop munkatársa volt segítségünkre.

 

A testsúly már nem probléma

Bosch

2016-tól elérhetővé váltak a Bosch Performance Line CX motorral szerelt - főleg mountainbike és bizonyos trekking - modellek. A 75 Nm-es motor jóval agilisebb, gyorsabban reagál a kerékpáros mozdulataira és persze erősebb is. Az új motorhoz 25%-kal nagyobb, 500Wh kapacitású akkumulátor dukál, amivel a hatótáv optimális esetben akár 220 kilométer is lehet.

 

Bosch Performance Line CX
Bosch Performance Line CX

 

A high-end montikat 11 sebességes váltóval szerelik és míg tavaly csak néhány modellnél volt elérhető a 45 km/h végsebességű rásegítés, idén már több oldalt elfoglalnak a katalógusban.

A Bosch motorral szerelt ebike kínálatban megjelent a Kapoho 27,5 pluszos gumival szerelt modell, ami jóval nagyobb tapadást eredményez, mint a normál szélességű gumi, de nem lesz annyira lomha, mint egy fatbike.

A KTM Machina és Mighty modellek 29"-es kerékméretű változatai 150 kg-ig terhelhetőek a kerékpár saját súlyán felül, míg egy átlagos kerékpár 120 kg-ig van csak hitelesítve, amibe már a kerékpár súlya is benne van. Ezt a robosztus vázkialakítás és az erősebb alkatrészek megválasztásával érték el.

 

A piac legerősebbje

Panasonic

A KTM Panasonic motorral szerelt modellválasztékában megtalálható a túrázóknak szánt középmotoros változat, vagy a piacon jelenleg legerősebb hátsómotoros változat, ami akkumulátor visszatáplálásra is képes. Ugyan ezek nem kifejezetten újdonságok, még 2016-ban is kiemelkedő teljesítménynek számítanak.

 

Panasonic
Panasonic

 

Automata sebességváltó szofverfrissítéssel

Shimano

Éljen a szoftverfrissítés! A Shimano Di2 váltóval felszerelt kerékpárok a januári szoftverfrissítésnek köszönhetően már automata váltós funkcióra is képesek, amit a motor a nyomaték, a sebesség, a pedálfordulat és még ki tudja milyen más algoritmus segítségével szabályoz. 

 

Shimano STePS
Shimano STePS

 

Az, hogy Európa szerte már az ebike kerékpárok iránti kereslet meghaladja a kínálati oldal kapacitásait, nem újdonság, és ez a tendencia szép lassan itthon is megmutatkozik (2016 első negyedében már kétszer annyi ebike-ot értékesítettek az ebikeshopban, mint egy évvel ezelőtt). A komfortos túrázására alkalmas ebike-okat jellemzően a 45-50 év felettiek keresik, míg a dinamikus kerékpározásra alkalmas mountainbikeokat a 30-as korosztály képviselői viszik el a boltokból.

A fenti fejlesztéseket látva, ez a tendencia valószínűleg még tovább fog emelkedni.

Hirdetés