Kellys Slanger 30 teszt

Kellys Slanger 30 teszt

Vertich Tamás
2018/06/27
Ó igen! A rövid éles kanyarokat is jól veszi a Slanger, de igazán a hosszú döntött kanyarokban van otthon és a köves, gyökeres részeken is jól megy át.
Hirdetés

Rövid tesztre érkezett hozzám a Kellys gyártó karbon trail bringája, a klasszikus fekete-szürke színekbe öltöztetett Slanger 30. Nagyon kíváncsi voltam rá, mivel egyrészt a korábbiakban már több modelljét is használtam a szlovák gyártónak (kifejezetten jó emlékeim vannak róluk), másrészt érdekelt, hogy mire képes egy elöl-hátul 140 mm rugóúttal rendelkező bringa.

 

Kellys Slanger 30 Forrás: Mozgásvilág
Kellys Slanger 30
Kép forrása: Mozgásvilág

 

Kellys Slanger 30

A Slanger 30 a Kellys saját karbon kompozit vázára épült, Rock Shox Revelation RC és Monarch RT3 rugózással (DebonAir rendszerrel, ami alacsonyabb nyomáson nyújtja ugyanazt a hatékonyságot, mint más telók), szinte teljes Shimano SLX váltórendszerrel, elöl-hátul Shimano Deore hidraulikus fékekkel (180 mm-es tárcsákkal), Novatec agyakból és a gyártó saját matricás felnijéből épített kerekein gurul. Sajnos a kifejezetten jó összeállítású alkatrészek közé nem fért be egy dropper post (állítható nyeregcső) ami egy ilyen bringán már elvárható lenne (a Slanger 50 nagytesó már kapott gyárilag egy ilyen játékszert). Na de jöjjön a teszt...

Próba előtt végigmentem a szokásos gyors beállításon: nyereg, teleszkóp és rúgóstag... ahogy elő van írva, súlyra belőve. Egy jól bejáratott, megszokott körre indultam, így kellő viszonyítási alapom volt a többi bringámhoz képest.

Az első körön viszont valami nem klappolt teljesen. Hiába a finom rugóút elöl-hátul, hiába a könnyű karbon váz, olyan érzésem volt, mintha visszahúztak volna. Ezt betudtam a ballonos, 2,35”-os Schwalbe Nobby Nic külsőknek. Felfelé próbálgattam a hátsó tag mindhárom állását – nyitott-, félzárt- és zárt módokat, de még mindig megvolt az az érzés, hogy nem haladok könnyedén.

 

Kellys Slanger 30 Forrás: Mozgásvilág
Kellys Slanger 30
Kép forrása: Mozgásvilág

 

A gyökeres, meredek lejtmenetben a kerekek bitang mereveknek bizonyultak, semmi csavarodás nem volt érezhető. De a kerekek mellett a vázban is érezhető volt a merevség, hiába feküdtem bele az éles kanyarokba is. Leérve már mosolyogtam, de még mindig hiányzott a felfeléken és síkokon nem tapasztalt robbanékonyság. Pedig a bringát kívülről szemlélve jogosan várhattam volna el tőle.

Újra nekiálltam a beállításoknak, hátha lehet segíteni a dolgon. Lecseréltem az ülést a sajátomra, újra beállítottam az első és hátsó teleszkópot (elöl puhábbra, hátul keményebbre, mint az előírt), majd nekiveselkedtem újra a körnek. Érezhetően jobb lett! Felfelé félnyitott állásban is elég volt a tagot használni, hogy kényelmesen, visszahúzó-érzet nélkül gurulhassak vele. Ezek után a lejtő előtt már vigyorogva nyitottam a tagot.

 

Kellys Slanger 30 Forrás: Mozgásvilág
Kellys Slanger 30
Kép forrása: Mozgásvilág

 

Ó igen! A rövid éles kanyarokat is jól veszi a Slanger, de igazán a hosszú döntött kanyarokban van otthon és a köves, gyökeres részeken is jól megy át.

Végre azt éreztem, amit elsőnek vártam.

 

Az élményt szerintem elég jól sejteti az alábbi videó, amiben KisDzsoni fővezérúr élvezkedik egy rövidet a Slanger nyergében

 

Egy folyamatosan növekvő felhasználói réteget, a kezdő- és közép haladó terepkerékpárosokat célozták meg a tervezők a Slanger 30 modellel. Bár ára alulról közelíti a milliót, ezért a felszereltségért egy erős és kényelmes karbonvázon kifejezetten jó vétel. Hosszú évekre jó társ lehet allmountian és xc bringások számára, akik arra vágynak, hogy amolyan "gyíhá" élményben legyen részük a terepen.

 

Hirdetés