Itt az E-bike vásárlási támogatás! Hír

Itt az E-bike vásárlási támogatás! Hír

Kakuk András
Kakuk András
2020/09/22
Frissítve:
2020/10/30
Megjelent az e-bike vásárlástámogatási kiírás
Hirdetés

Az Olimpia Parkban - stílusosan az Európai Autómentes Napon - jelentették be az e-bike vásárlási támogatási rendszert. 

A kezdeményezés a kerékpáros munkábajárást hivatott segíteni, ami aktuális járványveszélyes időkben különösen aktuális. A kiírásban szereplő 1 milliárd forint a  90 000 - 150 000 Ft kerékpár támogatást figyelembe véve 6- 7 000 kerékpár eladására elég. 

Kik vehetik igénybe az e-bike támogatást?

A támogatást kizárólag magyar, munkaviszonnyal rendelkező állampolgárok igényelhetik, tehát jogi személyek nem. Ebből következik, hogy senki se számoljon azzal, hogy a támogatáson felül még az áfát is leírja és közel féláron juthat pedelec kerékpárhoz.

Milyen kerékpárokra érvényes? Mekkora a támogatás?

A támogatás csak pedelec kerékpárokra érvényes, azaz 25 km/h rásegítésig. (Mi az a pedelec? - itt megmagyarázzuk) Ezen felül a terméknek meg kell felelnie az uniós előírásoknak. A választható termékek egy regisztrálási folyamaton esnek át, majd az elfogadott és elérhető típusok egy listára kerülnek fel. A támogatott e-bike-ok felső értékhatára 900 000 Ft, így sajnos a legdrágább karbon, full teleszkópos downhill rombolókat hiába keressük majd a listán.

A támogatás összege pedálszenzoros kerékpárok esetén 90 000 Ft, nyomatékszenzoros társaiknál 150 000 Ft. 

Frissítés:

Megjelent a kiírás, ami a sajtótájékoztatón elhangzottaktól egy fő pontban tér el: A pedálszenzoros kerékpárok esetén bekerült egy felső határ, 400 000 Ft értékben. A kiírás itt érhető el:

Pedelec pályázati kiírás 

Egymilliárd forint áll rendelkezésre
Itt az E-bike vásárlási támogatás!
Egymilliárd forint áll rendelkezésre
Forrás: Mozgásvilág

Bármilyen kerékpárboltban igénybe vehetem? 

A pedelec kerékpárra járó kedvezményt csak hazai piaci jelenléttel bíró, regisztrált cégeknél lehet igénybe venni. Valljuk be, szükséges ez a korlátozás, figyelembe véve azt, hogy hazánkban még mindig erős a szürke/fekete gazdaság súlya és az sem lehet egy kormányzati program esetében cél, hogy külföldi webshopokhoz folyjon a támogatás. 

Siessek a vásárlással? 

A pályázat kiírás október végére lesz elérhető, a további részletek akkor derülnek ki. Nagy valószínűséggel az elektromos autókhoz hasonlóan először kell a támogatásra pályázni, majd a kerékpárt kiválasztani ha már elfogadták a pályázatunkat. Ami biztos, hogy a pályázatra kizárólag elektronikusan lehet majd jelentkezni.  

A jó hír az, hogy Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára bejelentette, hogy nem egyszeri esetről van szó, hanem évente ismétlődő pályázatokat terveznek. 

A jelenlegi piaci helyzetet figyelembe véve a szűk keresztmetszet az ebike-ok elérhetősége jelenti. A kerékpáros piac tavasszal egy sosem látott virágzáson esett át, aminek a legfontosabb követezménye, hogy a kerékpárkészletek erősen megcsappantak. Több hazai szereplővel is egyeztettünk és általános vélekedés, hogy ennyi ebike legkorábban 2021 márciusában lesz idehaza elérhető. Azaz nem kell félni attól, hogy karácsonyra kifogy a keret. 

Addig legalább lesz időnk gondosan kiválasztani a számunkra megfelelőt. 

E-bike tények, tesztek. Olvasd el!

Hirdetés