iGPSSPORT iGS520 teszt

iGPSSPORT iGS520 teszt

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
2023/06/26
A kínai gyártó újabb kerékpáros GPS komputere került hozzánk tesztre, mely hosszú üzemidejével és egyszerűségével valószínűleg sokaknak tetszeni fog.

iGPSPORT céginfó

Számos nagy, neves márka terméke készül a Távol-Keleten, azon belül is Kínában, így nem nagy meglepetés, ha a sok, másnak gyártó gyár között akad olyan, mely saját márkát alapítva próbál hírnevet szerezni. Ezen cégek sorát gazdagítja a 2012-ben megalapított iGPSPORT is. A cég helyben tervezi és gyártja digitális, főleg minőségi sport- és egészségtudatos eszközeit. Ez alatt a közel 10 év alatt is már rengeteg innováció és fejlesztés jellemezte a céget.

Korábiakban már több, a gyártó által kínált eszköz járt nálunk teszten, így kíváncsiak voltunk a most kézhez kapott iGS520 komputerre. 

Az iGS520 GPS komputer

Az 520 nem túl nagy, a régi „zsinóros” kerékpárkomputerek méretéhez hasonló, sok ívelt formával és részlettel – a befoglaló mérete 82×54×17.5 mm. A műanyag házának bal oldalán egy, jobb és a bringás felöli oldalán pedig 2-2 gombot találunk. A dokkoló rész és a töltőnyílás is az alján lett kialakítva – ez utóbbi egy gumifedelet is kapott, hogy a kosz és víz ne tudjon belemenni. GPS, BeiDou és QZSS műhold-kapcsolatra képes, míg a kiegészítőkkel ANT+ és BLE5.0, míg a telefonnal Bluetooth kapcsolat áll rendelkezésünkre.

Monokróm, FSTN pont-mátrixos kijelzője 37×46 mm méretű, egyszerre maximum 8 különböző adatot tud megjeleníteni, 8 lapon keresztül. Fényereje még erős napsütésben is elégséges.

A távolságot és sebességet GPS jel alapján méri, így ezen adatok eltérhetnek a klasszikus mágneses szenzorokkal mérő eszközök adataitól. A magasság adatot barométer alapján méri, amit a légnyomás befolyásolhat, így itt is lehetnek eltérések azon eszközökhöz képest, melyek ezt a mérést GPS adatokkal kombinálják.

Tömege nem túl nagy, 65 gramm, amibe belefért egy 880 mAh kapacitású akkumulátor! Alaptartozéka csak a kormánydokkoló (adapter és két o-gyűrű), de vásárolható hozzá több kiegészítő is.

Kiemelkedő akkumulátor idővel

Köszönhetően a 880 mAh kapacitású akkumulátorának, a gyári adatok alapján nem kell aggódnunk, még egy többnapos bringázás során sem, hogy idő előtt lemerülne a komputerünk – a valós teljesítményéről lentebb olvashatsz. Az iGS520 akkumulátora egy töltéssel 45 órás üzemidőt ígér, ami egy hosszabb, 8 órás bringázással számolva is több mint 5 nap!

Vízállóság

Az IPX7 kivitel elégséges ahhoz, hogy ha normális kerékpáros felhasználás során vesszük elő, és nem akarunk például búvárkodni az eszközzel, akkor egy nagyobb esőt is rendben kibír (a szabvány előírása szerint maximum 1 m mélységig, és 30 percig bírnia kell).

iGPSSPORT iGS520 teszt-5
Applikáción keresztül személyre szabhatjuk a komputerünket
iGPSSPORT iGS520 teszt-5
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Kiegészítők, amivel felturbózhatjuk

Az iGS520 komputerhez 3 külön megvásárolható szenzort tudunk párosítani: a sebesség szenzor segítségével pontosabb értékeket kapunk tempóról és a megtett távolságról, a pedálfordulatmérő szenzor segítségével edzésünk pontosabb, és részletgazdagabb tud lenni, míg a pulzusmérő segítségével az edzettségünkről is kapunk visszajelzést.

Applikáció

Ahogy az eddig tesztelt összes iGPSSPORT eszköznél, így az 520nál is egy az okostelefonunkra letölthető applikáción keresztül végezhetünk el több beállítást is, mint például a mértékegységek kiválasztását (metrikus, imperiális), beállíthatjuk a bringázás automatikusan rögzítését és megállását, vagy épp a saját testi adottságainkat is megadhatjuk a pontosabb mérés érdekében (magasság, testsúly). 

Ezen applikációban tekinthetjük vissza a megtett útvonalainkat is – ha összekapcsoljuk Strava és/vagy Trainingpeaks fiókunkkal, szinkronizációs lehetőségünk is van – illetve ezen keresztül tehetjük fel a navigációhoz szükséges GPX filet is!

 

iGPSSPORT iGS520 teszt-1
Esős idő sem lehet akadály, hiszen vízállósága IPX7-es
iGPSSPORT iGS520 teszt-1
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Használatban az iGS520 

A korábbi iGPSSPORT eszközök után az iGS520 első használatba vétel előtti beállítása csak pár percet vett igénybe számomra, de egy márka-szűz felhasználó sem fog sokkal többet ezzel elidőzni. Bár az eszköz menüjében nincs opció magyar nyelvre, az applikációban már igen, így könnyen megérhetőek a menüpontok és beállítási opciók. Nekem picit fura, hogy az applikációhoz egyszerre csak egy eszköz párosítható (mielőtt másik iGPSSPORT eszközt állítanánk be, ki kell törölni az alkalmazásból a korábbit), de valószínűeg a legtöbb felhasználó csak egy ilyen eszközt fog használni...

Egyszerű a kijelző megjelenését is személyre szabni, ami számomra nagyon hasznos funkció volt, mert sok felesleges adat megjelenítését így megszüntethettem, és csak a számomra relevánsokat láttam. 

A menetközbeni tapasztaltak alapján leginkább azoknak ajánlom, akik csak a kerékpározás adatait rögzítenék - akár edzés-célzattal - de komoly navigációs igényeik nincsenek. A navigáció funkcióját csak tapasztalt tájékozódóknak javaslom, lévén nem jelenít meg térképet, csak a csiganyálat látjuk, több, előre beállított nagyítási nézetben – ráadásul ezek között csak egyik irányba lépkedhetünk előre. Az előjelzés-funkciója nekem valamiért hol jól jelent meg – azaz az elágazás előtt időben mutatva – hol egyáltalán nem jelent meg, és volt, hogy akkor is jelzett, amikor csak kanyar volt az úton. Ez valószínűleg a track minőségéből is ered... Amúgy Én a sokéves túratapasztalattal egész jó hasznát vettem, de szerintem egy ismert őtvonalon haladva megerősítésként tekinthetünk a készülék navigációjára. 

Az iGS520 gombjai jól kezelhetőek, akár kesztyűben is. Nekem ugyan használt közben egyszer sikerült térddel leállítanom a rögzítést, de egy rövidebb bringán ülve, egy technikás terepen hoztam ezt össze… A 8 lap között a jobb oldalon található két gombbal lapozgathatunk oda-vissza, míg a lenti, a bringás felöli két gomb közül a bal oldalival köridőket állíthatunk be, a jobb oldalival pedig elindíthatjuk és megállíthatjuk a rögzítést.

A kijelző grafikája erős napsütésben is jól átható a háttérvilágítás révén.

Az akkumulátoridővel tényleg nem lesz gondja senkinek! Ahogy a gyári adat is sugallta, napokat tudtam használni egy feltöltéssel.