Igazi biciklis fesztivál volt – Balatonbikefest beszámoló Hír

Tankó József
Tankó József
2009/06/30
Hétvégén alkalmam volt belemászni a kerékpáros világ csakrájának szánt első Balatonbikefest programjaiba. Igazi kerékpáros fieszta volt, ahol csak az nem kapott kedvet a kerékpározáshoz, aki el sem jött!
Hirdetés


Érdemes volt megtenni péntek hajnalban a 4 órásra sikeredett utat Budapestről Balatonfüredre, pedig így visszatekintve a kora reggeli felkelés gyötrelmére, alig találok jó indokot arra, hogy szerkesztőségből elsőként kerestem fel az első Balatonbikefestet. Az út nekem, és a vonat többi utasának egyaránt fárasztó volt. A megfizethető, és a Bikefest ideje alatt kedvezményes jegyárak, azért kellemesebbé tették a zötyögést. Egyébként lábtérben a vasúti kocsi messze veri az autókat és az ülőlap hossza is kiváló. A zajszint igen kedvező, a vonat halkan zakatol, csak a rendszeres dudálások hozzák a frászt a gyanútlanul szendergő utasra, így rám is, főleg, mert a mozdony mögé sikerült felszállnom. De mindez háttérbe szorult, mikor szállásomon cuccaimat ledobálva leértem a Balaton partra, és elém tárult mindaz, amit még a májusi sajtótájékoztatón hallottam.


Balatonbikefest


Olyan koncentrációban voltak megtalálhatók a legújabb, legizgalmasabb kerékpárok, hogy egy tisztességes biciklibolond menten belezavarodott. A tűző napon történő- péntek délelőtt tényleg az volt- bolyongásom során végigjártam a Bikefest majdnem összes helyszínét. Volt ott minden: olajos testű csajok a Waterjump pályánál, kíváncsi nagymamák, a számomra is újdonság erejével ható, víz felett kialakított North Shore pálya mellett. Persze előkerült a videokamera, és beindult az extrém mutatványok morzsáinak rögzítése is. Természetesen a rendkívül szerteágazó rendezvény minden mozzanatát képtelenség lett volna dokumentálnom. Viszont, amit lehetett, azt felvettem! Egyébként az előzőekben felsorolt két biciklis szakág mellett képviseltették magukat: az országúti kerékpárosak, a downhillesek, a dirt-ösök, a triálosok, és a MTB-osok.

 

Balatonbikefest


A versenyzők nagy precizitással, és szaktudással összeállított pályán mutathatták be, mit is tudnak, és kápráztathatták el a közönséget. Mindegyik kerékpáros „rasszban” képviseltették magukat igazi nagymenők is; a downhillesek brutális eséseket, és eszeveszett száguldást produkáló versenyében például egy dél-afrikai világbajnok résztvevő foglalhatta el végül, a pálya szélére felállított királyi trónt. A versenyek Füred, és Tihany legszebb részein haladtak keresztül, ami nemcsak izgalmassá tette a tekerést, hanem igazi jambori hangulatot biztosított az egész hétvége alatt.

Nálam nagyobb amatőr szerintem nem indult egyik túrán sem, -versenyeket már meg sem említem-, de újra bebizonyosodott, hogy még így is felejthetetlen élményekkel gazdagodhat az ember, ha bevállal egy ilyen lehetőséget. Kattints a videóra, és meglátod miről írok!




 


A profik mellett az igazi amatőrökre is gondoltak a szervezők, így a folyamatosan induló csillagtúrák túrák közül kettőt is kipróbálhattam. A túrák útvonala a környék legszebb természeti adottságokkal megáldott helyeit járta körbe. Szerencsére nekem az is megadatott, hogy egy sáros erdei szűk ösvényen is végigszáguldjak, zuhogó esőben nyakig sarasan – péntek délután kellemes felhőszakadás volt-.



Lazításképpen minden este szórakoztató programok zárták a napot, melyet a Tagore sétányon megrendezett Borfesztivál tovább színesített, ezért mi sem tehettük meg, hogy száraz torokkal térjünk vissza a szállásunkra.

Remélem, hogy az ilyen nagy volumenű, profi rendezvényből egyre többet szerveznek hazánkban!

Hirdetés