Ezt kérd a Télapótól, ha télen is bringázol! Hír

Ezt kérd a Télapótól, ha télen is bringázol! Hír

(x) - Támogatott tartalom
2016/11/12
Hétköznapi hősök a városban

Elég vacak idő van mostanában, ami egyáltalán nem meglepő novemberben, csak hát kinek van kedve ilyenkor kint tekerni ugyebár. És most nem arról van szó, amikor hétvégén beöltözünk az edzés szintű biciklizéshez és minden pöpec eső- és szélálló cuccot magunkra veszünk, aztán amint hazaérünk, vár a forró fürdő, tea, forralt bor, kinek mi.

Az az igazi kihívás, amikor a munkahelyre szeretnénk napi szinten eljutni bringával,

ahol nincs feltétlenül zuhanyozó vagy átöltözési lehetőség. Mégsem eshetünk be az íróasztal mögé úgy, mint ha épp a Tour-ról érkeztünk volna, és nem ártana, ha nem gyűrötten, izzadtan, saras farmerben és vizes zokniban nyomnánk le az egész munkaidőt. Úgyhogy felejtsük most el egy kicsit a profikat, szóljon ez az összefoglalás a város hőseiről, akik tekernek akkor is, amikor minden irányból kapják a hideg vizet, mégsem váltanak autóra, de még BKK-ra sem.

 

Télen van a hideg meg az eső meg a szél meg a sötét meg a köd…

...meg egy csomó más fontos dolog is, de a mi szempontunkból most „csak” ez a lényeges.

Először is míg nyáron fel tudunk öltözni viszonylag munkahely-kompatibilisen a biciklizéshez, addig ez télen elég nehéz ügy. Nyáron teljesen oké egy kényelmes, pólónak álcázott mez és rövidnadrág, amiből a munkahelyre érve gyorsan kipatentolható a biciklis nadrág betét. Télen már csak a felcsapódó sár miatt sem működik, hogy ugyanabban a nadrágban üljük végig a napot, amiben a biciklin is tekerünk.

Nadrág

Kell egy kényelmes, biciklizéshez optimalizált, de a munkahelyi dress code-nak is megfelelő nadrág, mint például az Endura Urban Jean (ha a farmerben hiszel) vagy az Endura Urban Stretch Pant, amely inggel hordva simán megállja a helyét a konzervatívabb irodákban is.

 

Endura Lock Holder Forrás: serpentine.hu
Endura Lock Holder
Kép forrása: serpentine.hu

 

A varrások úgy vannak megoldva, hogy ne dörzsölje a fenekünket, az anyagok rugalmasak, igazodnak a mozgáshoz, és tele vannak a bicikliseknek fontos extrákkal. Például ha felhajtod a farmer alját, egyből látszik a fényvisszaverő réteg, a Stretch Pant pedig vízlepergető és lélegző anyag egyszerre, így egy könnyebb szitáló esőt simán kibírsz benne. A női modell (Trekkit Pant) pedig tudja az Endura egyik kedvencét, a Clickfast opciót, így patentolható betéttel is hordható.

 

Vízálló-, szélálló rétegek

Alulra nem árt egy meleg réteg, ami lehet aláöltözet vagy egy szélálló és vízlepergető, a normál nadrágra kívülről ráhúzható térdvédő. Ezt könnyebb is csak lehúzni az irodába érve. Mi a Windchill II Knee Warmer-t ajánljuk, mert a speciális bevonatnak köszönhetően tényleg nem fúj át rajta a makacs téli csípős szél sem, így védi a térdízületeinket. A másik probléma a víz.

 

Endura Luminite Forrás: serpentine.hu
Endura Luminite
Kép forrása: serpentine.hu

 

Ha a láthatóság is számít, ott van az Endura Luminite Pant esőnadrág rengeteg fényvisszaverővel (szintén nem kell külön öltözéssel foglalkozni, csak lerántjuk a „dolgozós” nadrágról és kész). Ha a láthatóság nem szempont vagy csak nem akarunk úgy kinézni, mint egy elakadásjelző, akkor tökéletes választás a Hummvee Waterproof nadrág, amely ráadásul kétoldalt zipzáras, így extrém gyorsan és könnyedén levarázsolhatjuk magunkról. 

 

Kabát

A kabát a másik fontos tényező: öröm, ha kényelmesen tudunk benne mozogni, nem izzadunk bele, de nem is fagyunk meg benne, és nem pufidzseki, mert azért városi tekerésnél sem mindegy, mekkora légellenállást jelent az öltözékünk. Ha fontos az elegáns megjelenés, az Urban Softshell Jacket a legjobb választás. Fekete szín, testhezálló szabás, rejtett zsebek: első ránézésre senki meg nem mondja, hogy ez egy tökéletes biciklis kabát, akár a Skyfall-ban is megállná a helyét. A sportos stílust preferálóknak a Flipjak Reversible Jacket-et javasoljuk: a férfi modell kék vagy fekete, a női rózsaszín vagy türkiz színével garantáltan mi leszünk a legvidámabb és legoptimistább pont a szürkekabátos téli tömegben.

 

Endura Urban flipjack Forrás: serpentine.hu
Endura Urban flipjack
Kép forrása: serpentine.hu

 

Ha a láthatóság számít, gyorsan kifordítjuk a dzsekit és máris a legvadabb neonszínekben pompázva tekerhetünk haza sötétedés után. Jól néz ki, amikor erre van szükség, biztonságos, amikor ez a szempont válik fontossá. Semmit nem bíz a szerencsére a Luminite II vízálló dzseki LED-világítással, zsebekkel, tele fényvisszaverőkkel.

 

Sapka, kesztyű, kamásli

Van még a sapka és a kesztyű, hiszen jól jön, ha nem kell fél óráig kiengedni az ujjainkat, mielőtt vörös fülekkel leülünk a számítógépünk elé. Télen nem csak a tökéletes vízállóság a fontos szempont, hanem a lélegzés is. Szép az a kesztyű, ami nem ázik át, de beleizzadunk, rátapad a tenyerünkre, így egész munkaidőben a radiátoron száríthatjuk. Ha hazafelé menet meg akarsz állni valami vacsoraszerűségért, és utána nem egy belül vizes, átizzadt kesztyűbe belebújni, akkor az Endura a Te márkád. Nem véletlen, hogy a Hajtás Pajtás is Endura modellt választott. A Strike II, Deluge II, Luminite kesztyűkben biztosan nem fog fázni a kezed mínuszok esetén sem.

Sapkát felvehetünk a sisak alá (Windchill vagy Thermolite), de fontos lehet, hogy önmagában is megállja a helyét, és még akár jól is nézzen ki. Az Endura szerencsére nem csak a technikai anyagokban hisz, hanem van egy remek merino gyapjú kollekciója is. A BaaBaa sapkák, zoknik, kendők, aláöltözetek között az is könnyen válogathat, aki a természetes anyagok mellett teszi le a voksát. Ezek a sapkák szintén hordhatók sisak alatt, de akkor sem nézünk ki ufónak, ha levettük a sisakot és lelakatoltuk a bringát.

 

Endura uminite overshoe Forrás: serpentine.hu
Endura uminite overshoe
Kép forrása: serpentine.hu

 

Jól jön egy meleg zokni, de kamásli mindenképp szükséges: szerencsére az Endura 12-féle kamáslit kínál, így egészen biztosan megtalálja mindenki a hozzáillőt. Városi felhasználásra a Luminite vízálló kamáslija bőven elég, egy Road Overshoe neoprém modellel pedig a legnagyobb hidegben is tekerhetünk.

 

Szemüveg

Aki rendszeresen teker télen is, jól tudja, hogy a szemüveg nem csak a bogarak meg a szikrázó napsütés miatt fontos egy bringásnak. Ha nem védjük a szemünket, könnyezve fogunk beérni a munkahelyünkre a metsző szél miatt, úgyhogy ilyenkor is fontos kellék a jó szemüveg. Az Endura skóciai tervezőműhelyében szerencsére pontosan tudják, mit is jelent a köd meg a szél, így széles kínálatuk van téli viszonyokra optimalizált szemüvegekből is. Ha nem akarunk sokat költeni rá, akkor a Spectral az ideális választás, mert a 100% UV-védelemhez már megkapjuk az Anti-fog réteget is. Persze nem mindenki szereti a külön téli szemüveget, inkább a lencséket cserélgeti. Nekik a Stringray modell a tuti befutó, főleg, hogy még Hydro Phobic bevonata is van. Semmi bepárásodás, lepereg az eső, bármilyen időjárási körülmények között tisztán fogunk látni télen-nyáron egyaránt. 

 

Endura Spectral Forrás: serpentine.hu
Endura Spectral
Kép forrása: serpentine.hu

 

Az Endura palettája tele van még számos hasznos kiegészítővel, ami kényelmesebbé teszi a városi bringás életét. A Luminite modellcsalád a kompromisszumok nélküli láthatóságról szól, hiszen a közlekedésben ez is lényeges szempont. Az Urban modellek, ingek, pólók, nadrágok a bringáról leszállva, a munkahelyen vagy az esti sörözésnél is tökéletesek. Nem izzadunk bele, rejtett fényvisszaverőkel vannak ellátva, ott van varrás, zseb, gomb, ahol elegáns is és tekeréshez is kényelmes… Hiába, látszik, hogy az Endura-nál mindenki bringával jár be a munkahelyre, és tudják, mi az, ami valóban működik. Ők nem is értik, miért számítana ez extrának, miért csak a versenyzőknek kellene profi biciklis ruházat. Legalább ennyire fontos, hogy mire van szükségük a télen-nyáron városban tekerő hétköznapi hősöknek.

 

 

 

Itt pedig mindent megtudhatsz az Endura-ról...