Észrevétlen térdvédelem - Dainese Trail Skins 2 teszt Hír

Észrevétlen térdvédelem - Dainese Trail Skins 2 teszt Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2019/09/02
A kerékpáros térdvédő tervezésénél az egyik legnagyobb kihívás, hogy tekerés során se legyen zavaró. A nagy múltú Dainese termékének sikerült ezt elérnie.
Hirdetés

A Trail Skins térdvédő második generációja megérkezett hozzánk tesztre, mely modell kifejezetten a trail-jellegű bringásokat célozza meg - azaz könnyed, akár egész napos terepkerékpározásra tervezték, éppen olyan körülmények közé, mint a hazai ösvényeink.

 

DAINESE
1972-ben alapította, az akkor 23 éves Lino Dainese. Első sorban cross motorosok számára kezdtek gyártani bőrruházatokat - nadrágokat, kabátokat és kesztyűket. Későbbiekben ez a kínálat bővült mindenféle motorozási stílushoz készült ruházattal. A cég nevéhez fűződik a világ első hátprotektorral ellátott motoros kabátja, majd az első térdprotektoros nadrág – mely megváltoztatta a pályakerékpározás stílusát, majd a teljes testprotektort tartalmazó kezeslábas is. A cég nagy figyelmet fordít a fejlesztésekre, és magas minőségű termékeket kínálnak, 1994 óta már a mountain bike sportolók számára is.

 

Terepen

A Trail Skins „lelke” a cég által Pro Armor névre keresztelt méhsejt-szerkezetre hasonlító gumi struktúra, mely a térdünk ütésvédelmét látja el. A Pro Armor nemcsak a térdkalácsunk előtt, de egy kicsit (nagyjából 5-6 cm) sípcsontunkra is rálóg, így fedve le az érzékenyebb részeket. A hajlékony gumi nagyon jól hordható, könnyedén felveszi a kívánt formát, lekövetve a lábunkat és a mozgásunkat. Bár szerencsére a tesztbringázások során nem kellett élesben kipróbálnom, az ütés próbák során érezhető volt, hogy az 5-6 mm magas gumifalak jól tompítják az ütéseket. Ilyenkor komfortunkhoz hozzájárul még a Pro Armor mögött elhelyezkedő vastag, hálós anyag is.

 

Dainese-Trail-Skin_DSC_5101_k_resize.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág
Dainese-Trail-Skin_DSC_5101_k_resize.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág

 

A kényelmes viselet mellett, már az első kicsomagolástól kezdve foglalkoztatott a gondolat:

vajon mi történne, ha sáros körülmények között bringáznék benne?

Mennyire telítődne meg sárral a „méhsejt” szerkezet, befolyásolná-e a „működését”, és mennyire lenne könnyű a tisztítása? A nyári aszályos időszak nem kedvezett ezen kérdések megválaszolására, de szerencsére segítségemre jött egy hidegfront és vele az esőzések. A „sárgyűjtés” nem volt kérdés, a lyukakba felcsapódó vízzel megtapadt a föld, homok, de igazán sosem jelentett nagy problémát. Nem keletkezett ettől egy nagy és nehéz sárgombóc a térdemnél. Egy letérdelős esésnél már nagyobb mennyiségű földet sikerül kiharapni vele, de még ez sem a zavaró kategória, és a bringázás végére magától kihullott a nagyja.

Térdünket nem csak szemből védi a Trail Skins, hanem oldalt is. Belső oldalán egy nagyobb, kívül pedig egy nagyobb és egy kisebb protektort kapott, melyek jól kiegészítik a Pro Armor részt – hiszen néha előfordul, hogy a vázhoz ütjük a lábunkat, vagy oldalvást esünk, ilyenkor áldás ezen párnázások megléte.

A térdvédők stabilitása is kulcskérdés, mert lehet bár kényelmes viselet, és védhet jól, de ha nem marad a helyén, akkor hiába minden. Mivel a Trail Skins egésznapos bringázásokhoz lett tervezve, ez igencsak fontos szempont volt. Épp ezért ergonómikus szabású (alapvetően nem egyenes cső-formájú, hanem követi a térdhajlatunk ívét), rugalmas belebújós kivitelű. A combunknál, illetve vádlinknál, a térdvédő perepein kívülről egy-egy szuper vékony tépőzár, belülről pedig szilikon csíkozások találhatók, melyek tovább növelik a stabilitást. Nálam egyszer nem kellett utána igazítani, fixen maradt a helyén. A megfelelő méret választás viszont fontos, mert az én lábamra épp feljött az L-méret, de már ha nem igazítottam kellően meg a tépőzárast, akkor olykor kellemetlenül vágott.

 

Vélemény

Nagyon tetszett, hogy a Trail Skins térdvédő viselete egyáltalán nem volt érezhető tekerés közben. Könnyű, jól szellőzik, és mindezek mellett kellő védelmet nyújt az ösvényeken. Nem is kell ennél több itthonra, de meg merem kockáztatni, hogy egy könnyed bikeparkozás során is megfelelő védelmet biztosít.

 

Gyári adatok

Méretek: S (33/47 cm*) – M (36/52 cm*) – L (39/54 cm*) – XL (42/59 cm*)
Súly: 328 gramm (L-méret, párban)
Teljesítmény: átlagosan 20 KN
Sztandard: EN1621-1:2012
Ajánlott fogyasztói ár: 79.90 euro

(*vádli/comb átmérő)

 

Hirdetés