Ergon(ómikus) kiegészítők a Rajna-vidék szívéből

Ergon(ómikus) kiegészítők a Rajna-vidék szívéből

Bognár Tamás
Bognár Tamás - Támogatott tartalom
2022/06/22
Több cuccot is kaptunk az Ergontól, hogy bemutassuk nektek. Multifunkciós övtáska, komfortos nyeregcső, és könyöklőhöz való szuperszivacs.

Aki ismeri az Ergon céget, az tudja, hogy az ergonomikus markolatokkal kezdték a pályafutásukat, de mára egészen kibővült a termékpaletta. Ebből érkezett most hozzánk három egymástól merőben eltérő cucc, ezeket mutatjuk most be nektek.

Fő profiljuk az ERGONómia- Ergon

Ergon Allroad Pro Carbon

Ergon(ómikus) kiegészítők a Rajna-vidék szívéből-1
Érdekes kialakítású a fej
Ergon(ómikus) kiegészítők a Rajna-vidék szívéből-1
Forrás: Thommey

Kezdjük a legérdekesebbel, a CF Allroad Pro Carbon nyeregcsővel. Vajon mi érdekesség lehet egy nyeregcsőben? Mindaddig mi is ezt gondoltuk, amíg ki nem bontottuk a dobozából, majd forgattuk egy ideig, hogy mi ez, és ez most megy vagy jön? Kétféle kivitele van, az egyik úgynevezett „zero offset” kialakítású, vagyis a nyerget fogadó fej nem hajlik hátra, a másik pedig „setback” kivitel, vagyis hátrahajló fejű. Bringája, és felsőcsőhossza válogatja melyik lesz a neked való.  A nyeregcső igazából két egymás melletti karbonszálas laprugóból áll, ami 20 mm-es mozgást tesz lehetővé, amikor az út felől jönnek az ütések a testünkre. Nagy előnye, hogy a nyeregcső dőlésszöge nem tér ki a vízszintesből rugózás közben, mert az nagyban rontaná a komfortot. 7mm-es kör alakú nyeregsínekkel kompatibilis, adapterrel pedig a 7x9 mm-eshez is illeszthető. Átmérőben 27.2 mm-es átmérővel, és 345 mm-es hosszal kapható. Súlya 240 gramm, ami abszolút nem tekinthető nehéznek, sőt, ha gyárilag alu nyeregcsővel volt az országútid, vagy gravel bringád szerelve, akkor nagy eséllyel még könnyebb is lesz azoknál. A bringás súlya 100 kg-ban van maximalizálva, és ezt teljes menetfelszerelésben kell érteni, tehát ha ivótartályos hátizsákkal bringázol, akkor felöltözve, ezzel együtt kell mérned a súlyodat. 
 

Ergon(ómikus) kiegészítők a Rajna-vidék szívéből-2
De a vége sem hagyományos
Ergon(ómikus) kiegészítők a Rajna-vidék szívéből-2
Forrás: Thommey

Ahogy ez már kiolvasható volt, a célterepe az országútizás, és a gravel bringázás, ahol nagyban csökkenthetőek az út felől jövő ütések.  Nem aprópénzért adják, de ha megnézzük a komfort karbon nyeregcsöveket, amik közel sem tudnak ilyen szintű rezgéselnyelést, azok is hasonló árban vannak, vagy drágábbak!
Ajánlott fogyasztói ár: 93.800 HUF

Ergon BA Hip Back

Ergon(ómikus) kiegészítők a Rajna-vidék szívéből-3
Nagy felfekvési felület, sok tárolóhely
Ergon(ómikus) kiegészítők a Rajna-vidék szívéből-3
Forrás: Thommey

Talán mondhatjuk, hogy nem távolodtunk messze a gravel bringázástól ha a BA Hip Back-ről beszélünk, hiszen egy napos „grevölözésre” nem viszünk még óriási táskákat. Persze alapvetően inkább az enduro bringások, és a montisok a célcsoportja. A széles derékrész elosztja a terhelés akkor is ha tele van pakolva, a táska hátoldalán pedig szivacsozás található. A derékpánton a jelölés mutatja hol tudod fixen rövidebbre vágni, ha túl hosszú lenne a derekadra. Ez elég nagy okosság mert ha valaki nem kanadai favágó termet, akkor útba lehet a táska hevederje. A csatja egy mozdulattal nyitható, de ekkor még nem esik le a derekadról, mert ahhoz a széles tépőzárat is oldani kell. 

Ergon(ómikus) kiegészítők a Rajna-vidék szívéből-4
Mindent el tud nyelni
Ergon(ómikus) kiegészítők a Rajna-vidék szívéből-4
Forrás: Thommey

Az egyik oldalán egy zipzárral zárható hálós zseb található, a másik oldalon pedig egy Velcro tépőzára, amibe a telefonodat beleállíthatod, de kiesni nem fog, de belül is van neki egy tároló, ha esne az eső. Van olyan, hogy reggel még kell a széldzseki, vagy vinnél magaddal egy esőkabátot, de a nap közben már el kellene rakni valahová? Erre is van megoldás, mivel az aljából egy kis tartót lehet elővarázsolni, amivel fel tudod rögzíteni a kabátot. Belül számtalan okos rekesz található, a kulcstól a pénztárcán át a CO2 patronig, vagy müzliszeletig. 

Ergon(ómikus) kiegészítők a Rajna-vidék szívéből-5
A párnázás nem akadályozza a szellőzést
Ergon(ómikus) kiegészítők a Rajna-vidék szívéből-5
Forrás: Thommey

A táska kompatibilis az Ergo BH150-es ivózsákkal, ami 1.5 literes űrtartalmú, így nem kell kulacsot vinned! Elektromos hegyikerékpáron is okosság ez, mert sokszor egy fél litereset sincsen hová tenni. A csövét pedig mágnesesen rögzítheted a táskához, így nem kell keresgélni, hogy hová tedd. Az utolsó fillérig megéri az árát, és innentől hátizsákoznod sem kell!
Ajánlott fogyasztói ár: 34.990 HUF

Ergon Time Trial CRT Arm Pads

Ergon(ómikus) kiegészítők a Rajna-vidék szívéből-6
Ha már a póz kényelmetlen, legalább a könyöklés legyen komfortos
Ergon(ómikus) kiegészítők a Rajna-vidék szívéből-6
Forrás: Thommey

Amikor kézbe fogtuk, nézegettük, hogy két ilyen betétről mi a fenét írjunk? De hát ez egy Ergon termék, adja magát! Ez ahogy a nevében is benne van, időfutamra és triatlonra tervezett könyöktámasz betét, amit speciálisan a Profile gyártmányú könyöklőkhöz terveztek, persze ha kompatibilis vele a könyöklőd, akkor ahhoz is jó lehet. Időfutamon még nem töltesz túl sokat a nyeregben, de mondjuk egy Ironman versenyen, ahol az úszás után 180 km-t kell teljesítened, na ott könyökölsz eleget. Ha világbajnok vagy, akkor 4-4.5 órát, ha amatőr, akkor ennél sokkal többet. Ilyenkor nagyon nem mindegy, hogy egy fokozatosan összenyomódó szivacson könyökölsz, vagy egy speciális OrthoCell high-end szivacson! Ezt az orvosi rehabilitációs iparban használták először, de például az Ergon nyergek huzata alatt is ilyet találunk.

Ergon(ómikus) kiegészítők a Rajna-vidék szívéből-7
Mint egy űrhajó kokpitje
Ergon(ómikus) kiegészítők a Rajna-vidék szívéből-7
Forrás: Thommey

Eloszlatja a terhelést nagy felületen, hiszen valójában nem is a könyököd van rajta, hanem az alkaroddal támaszkodsz fel rá. Nem szívja fel a nedvességet, és nagyon gyorsan szárad, ami szintén fontos szempont! Kétféle kivitele kapható, az egyik a Profile Design Race könyöklőhöz, a másik a Profil Design Ergo kivitelhez. 
Ajánlott fogyasztói ára: 14.990 HUF