Ergonómia felsőfokon - Ergon markolatok

Ergonómia felsőfokon - Ergon markolatok

Bognár Tamás
Bognár Tamás - Támogatott tartalom
2022/10/11
Az egyik legfontosabb kontaktpont a kerékpáron, ahol a tét a komfortérzetünk.

Az Ergon márkát vélhetően nem kell már bemutatni a kerékpározásban jártasak számára, pláne azoknak, akik rendszeresen követik a cikkeinket. A koblenzi cég 2004-ben kezdte a pályafutását az MP1 és WP1 névre keresztelt markolatokkal, és azóta több, mint kétmillió párat adtak el belőlük!  Azóta számos fejlesztésen és megújuláson estek át a markolatok, ezekből mutatunk be most néhányat.

Ergonómia felsőfokon-Ergon markolatok-6
A beállítás nagyon lényeges
Ergonómia felsőfokon-Ergon markolatok-6
Forrás: Ergon

Ergon markolatok

A kerékpáron három kontakt pont található (mármint, ahol a kerékpáros érintkezik a kerékpárral - és jó eséllyel se több, se kevesebb helyen). Az egyik a nyereg, a másik a markolat, a harmadik a pedál. Az Ergon mindhárom területen profinak számít, és számos megoldást kínál a bringások kényelmének fokozása érdekében. Mi most az ergonomikus markolatokkal ismerkedünk meg, amiből rengeteg féle-fajta létezik az Ergonnál. 

Ergon Touring GP1 Evo és Evo BioKork

Ergonómia felsőfokon - Ergon markolatok-7
Ergon GP1 EVO
Ergonómia felsőfokon - Ergon markolatok-7
Forrás: Ergon
A legkelendőbb markolat is megújult 2023-ra! Még jobban rágyúrtak az ujjak zsibbadásának megelőzésére, ami főleg a hosszú távú tekerésekkor jön elő, és hát a Touring - ahogy a nevéből is adódik -, túrázásra lett kifejlesztve, ahol bizony sokáig támaszkodunk a markolaton. A tenyér megfelelő alátámasztást kap a kialakításából adódóan, és a több komponensű gumikeverék más-más keménységgel támasztja alá a tenyeredet. Reszeltek egy kicsit a dizájnon is, a csavarral rögzíthető bilincs még szebben beleolvad a markolat formájába. 
 
Ergonómia felsőfokon - Ergon markolatok-8
Ergon GP1 EVO Biokork
Ergonómia felsőfokon - Ergon markolatok-8
Forrás: Ergon

A komfortnövelésnek úgy látszik soha nem lesz vége, pláne, hogy egyre hosszabb és egyre rázósabb terepeken is ugyanazt a kényelmet keressük, mint amit rövidtávon, sima talajon megszoktunk. A BioKork markolat különösen a kesztyűt nem használók számára izgalmas, mivel különlegesen kellemes érzést nyújtó, valódi parafából készült, ami izzadt tenyérrel sem csúszik. A GP1 Evo széria nem csak trekking kerékpározásra alkalmas, hanem montis túrázáshoz, és cargo bringára is ideális választás lehet. 

Ergon GP1 / BioKork

Ergonómia felsőfokon - Ergon markolatok-9
Ergon GP1
Ergonómia felsőfokon - Ergon markolatok-9
Forrás: Ergon

Ha nem lenne egymás mellett a GP1 Evo és a GP1, akkor nehéz lenne megmondani mi a különbség közöttük. Ami elsőre feltűnik, az a rögzítő bilincs kialakítása, de ami ennél is fontosabb, az a tenyér alatti gumikomponens mérete, és puhasága. Az Evo kisebb felületen nyújt puhább érzést, míg a GP1 nagyobb felületen „párnázott”, de kicsit keményebb gumikeverékkel. Természetesen itt is megtalálható a kétféle méret, hiszen a bringások tenyere más-más méretű (ahogyan kesztyűből is más méretekre van szükségünk). Nem a markolat szélessége változik a méret függvényében, hanem az átmérője, mivel kisebb kézzel kisebb átmérőjű markolatot tudunk ugyanúgy körbefogni. Itt is jelen van a 100%-ban újrahasznosítható alapanyag, és 2017-ben megkapta a mérvadó MountainBIKE magazintól a tesztgyőztes címet is! Ebből is készül parafa kivitel azoknak, akik ezt a tapintást kedvelik.

Ergon Touring GS1 Evo

Ergonómia felsőfokon - Ergon markolatok-10
Ergon GS1 különböző színekben
Ergonómia felsőfokon - Ergon markolatok-10
Forrás: Ergon

A teljesen újratervezett GS1 Evo egy kicsit sportosabb kivitel mint a GP1, de a komfortról itt sem kell lemondanunk. Bár a tenyeret megtámasztó felület egy leheletnyivel kisebb, de a lendületesebb bringázáshoz így lesz megfelelőbb. A markolatot rögzítő rész átkerült a külső oldalról a belsőre, és maga a feltámaszkodási felület is teljesen átalakult. Ahogy az összes Ergon markolat, úgy ez sem csak a híresen szigorú német TÜV minősítésen esett át, hanem orvosok hada dolgozott azon, hogy hipoallergén anyagból készüljön, és anatómiailag megközelítsék a tökéletes formát. Nem csak hegyikerékpározáshoz, hanem elektromos kerékpárokhoz is ajánlja a cég (ami valljuk be, inkább marketing fogás, hiszen mindegy, hogy egy hegyikerékpár elektromos vagy bio erővel hajtott, a markolatot ugyanúgy kell szorítanod, maximum annyi a különbség, hogy az ebike nehezebb egy kicsit). Ahogy a képen is látható, sokféle színben kapható, így a bringa dizájnjához lehet illeszteni a markolatot is. 

Ergon GS2

Ergonómia felsőfokon - Ergon markolatok-11
Ergon GS2
Ergonómia felsőfokon - Ergon markolatok-11
Forrás: Ergon

Az Ergon számtalan markolatot kínál integrált kormányszarvval. Akik bringáztak a 90-es években, azoknak ez nem meglepő, régen sokan használtunk szarvat, mert több fogási lehetőség van rajta, így kevésbé zsibbad el a kezed a mozdulatlan kormánypozíciótól. Persze itt is az ergonómia volt a fő szempont, és nemcsak a markolat tenyér alatt szélesedő részét tudod az ideális szögbe állítani, hanem ehhez képest a szarvak szögét is szabályozni tudod! Súlya mindössze 205 gramm, ami nyilván egy GE1 Evo Slim-hez képest nehéznek mondható, de tekintve azt, hogy kormányszarvakkal is el van látva, már teljesen más a kép. Karbon kormányokkal is kompatibilis, amiből sejthető, hogy főleg a versenyzők lettek vele megcélozva, de az Ergon palettáján találsz kifejezetten túrázáshoz való, szarvazott markolatokat is.

Az Ergon termékek hazai forgalmazója a Boneshaker Kft