Érdemes minőségi fejvédőt vásárolni?

Érdemes minőségi fejvédőt vásárolni?

Támogatott tartalom
2023/04/24
Ha ez a kérdés egy baráti beszélgetés során hangozna el, jó eséllyel egy igen rövid választ kapnánk: MINDENKÉPPEN! De nézzük végig miért érdemes jó fejvédőt választani!

Arról már korábban írtunk, hogy mitől függ egy sisak élettartama, és mikor kell cserélni, de most nézzük meg, érdemes-e egy minőségi, felső kategóriás fejvédőt vásárolni? Mivel nyújt többet, egy ilyen termék?

Gyártási technológiák

Az alapvetően fejünk védelmére tervezett fejvédő és fejvédő között hatalmas különbség lehet, mely eltérések leginkább a gyártási technológiák miatt jelentkeznek. Ezek, a sokszor maguk a gyártók által fejlesztett megoldások növelik a biztonságunkat és komfortunkat is - viszont a költséges K+F miatt sokszor csak felső kategóriás modellekben érhetők el. Ezek közé tartozik például a héjszerkezet strapabírását növelő InMold-technológia, a nagyobb ütési energiákat elnyelni képes különböző habok és kialakítások, vagy akár a szellőzés hatékonyságát növelő légcsatornák kialakítása és a tökéletesebb személyre szabhatóság is. 

Érdemes minőségi fejvédőt vásárolni?-5
Érdemes minőségi fejvédőt vásárolni?-5

A német CASCO kínálatában található minőségi fejvédők is tartalmazzák ezeket a fejlett technológiákat - a Monocoque InMold Plus révén strapabíró egységet képez az ütéselnyelő EPS hab és a kemény külső héj, a Freshair Ventilation szellőzőrendszerben a belső héjon kialakított légcsatornák biztosítják a folyamatos szellőzést, vagy a Disk Fit Vario méretállító rendszer révén kényelmesen fejünkre szabhatjuk a sisakunkat. A CASCO fejvédők megfelelnek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak, és különböző nemzetközi szabványoknak is.

Érdemes minőségi fejvédőt vásárolni?-4
Érdemes minőségi fejvédőt vásárolni?-4

Alkatrész utánpótlás

Ideális esetben egy fejvédőt nem azért vásárolunk, hogy aztán a szekrényben porosodjon. Ha viszont minél többet használjuk, az egyes alkatrészei (leginkább a fejünkkel érintkező szivacsozások és a minden felvételnél és levételnél használatban levő tarkórögzítő elem alkatrészei) annál hamarabb elkopnak, illetve elhasználódnak. Ez egy viszonylag sűrű (akár heti 2-3 alkalom) használattól is már jó eséllyel a fejvédő héjszerkezetének elöregedése előtt bekövetkezik, azaz bár a fejvédő fő része még ellátná a rendeltetésszerű feladatát, de kopóalkatrészek már tönkrementek. 

Érdemes minőségi fejvédőt vásárolni?-6
Érdemes minőségi fejvédőt vásárolni?-6

Szerencsére a felsőkategóriás gyártók általában biztosítják ezen alkatrészek pótlási/cserélési lehetőségét, így egy párezer forintos tétel miatt nem kell kidobnunk a teljes fejvédőt! Így van ez a CASCO fejvédők esetében is, ráadásul ingyenesen! Csak a vásárlás helyén, a szaküzletben kell jelezni az elhasználódást, melyhez a gyártó a lehető legrövidebb idő alatt kipostáz egy cserealkatrészt! 

Garancia

Egyrészt, egy minőségi termék esetében kisebb eséllyel fordul elő gyártásból eredő probléma, de ha mégis, ezen gyártók általában gördülékenyen kezelik a probléma megoldását – arról nem is beszélve, hogy a biztosított garanciális idő is akár több, mint az előírt minimum. Másrészt egyes prémium gyártóknál elérhető az úgy nevezett „cseregarancia”, mely a rendeltetésszerű használat során eltört, sérült sisakunk cseréjét biztosítja, kisebb-nagyobb kedvezményes áron! 

Érdemes minőségi fejvédőt vásárolni?-3
Érdemes minőségi fejvédőt vásárolni?-3
Forrás: Casco

A CASCO fejvédők esetében is elérhető ez a fajta garancia, amihez nincs más teendőnk, mint a vásárláskor, a fejvédő mellé kapott cseregarancia-papírt és a vásárlást igazoló blokkot megőrizni, majd ha bekövetkezik a baj, kitöltve el kell küldeni a gyártó számára. Ezt követően hamarosan kapunk egy számlát, mely befizetésével féláron kapjuk meg az új fejvédőnket!

Érdemes minőségi fejvédőt vásárolni?-7
Érdemes minőségi fejvédőt vásárolni?-7

Környezetvédelem

Egyre több cég fordít kiemelt figyelmet a környezetbarát gyártási folyamatokra és a szintén környezetbarát alapanyagok használatára. A német CASCO minőségi fejvédőinek gyártási folyamatainál is fokozottan ügyelnek a környezetvédelemre, és igyekeznek minimalizálni a felhasznált anyagok előállításának környezetre gyakorolt hatását is!

Érdemes minőségi fejvédőt vásárolni?-2
Érdemes minőségi fejvédőt vásárolni?-2
Forrás: Casco

Szóval, megéri minőségi sisakot vásárolni, mert nem csak kényelmi, de praktikai oldalon is számos előnnyel jár! Fejvédő pedig meg soha ne indulj el kerékpáron!