Miniatűr hátizsák, melybe meglepően sok belefér – Deuter Race Exp Air Hír

Miniatűr hátizsák, melybe meglepően sok belefér – Deuter Race Exp Air Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2016/10/10
Azzal kezdem, hogy a hozzávetőlegesen 20 éves terepkerékpáros múltam során még soha nem volt olyan pici hátizsákom, mint a most tesztre kapott Deuter Race Exp Air. Mivel a korábbi, minimum 28 literes zsákjaimat mindig gond nélkül tele tudtam pakolni, így valahogy nem is vágytam kisebbre. Ezért amikor megkaptam az új tesztalanyt, elsőre csak forgattam: hogy fogok én ebbe a 15 literbe beleférni?
Hirdetés

Ezt mind elnyelte??

Első közös utunk a Mozgásvilág.hu Tesztnapra vezetett. A fentiekben leírtak miatt a nagy nap előtti este eléggé vonakodva akasztottam le a többi hátizsákom mellől. Aztán elkezdtem bele pakolni az asztalra kipakolt felszerelést (egy tükörreflexes fényképezőgépváz, egy kisebb és egy nagyobb objektív, egy rendszervaku, távvezérlők), ruházatot (egy polárfelső, egy mez, egy sapka), SOS-szettet (3 energiaszelet, egy multifunkciós zsebszerszám, egy defektjavító szett, egy minipumpa, 2 méternyi duct tape, pár gyorskötegelő), valamint pénztárcám, és azon kaptam magam, hogy mindent elnyel… Én meg csak pislogtam.

 

Minden belefért az asztalról Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Minden belefért az asztalról
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

A hátizsák becipzárazása már, az erősen feszített hát miatt, picit trükkös volt, de megoldottam. Mivel a hát nagyjából 6 centiméternyit áll el a függőlegestől, a nagyobb és merevebb cuccaink pakolásakor szembesülhetünk problémákkal – hiába férnének bele matematikailag. No de az egynapos kerékpáros túrákra/versenyekre ritkán viszünk például laptopot vagy tabletet magunkkal. Már pedig ez a zsák erre lett tervezve.

 

12+3 liter, maradhat?

A kicsit kevesebb, mint 12 literes főrekeszben egy ivótartálytartó rekesz kapott helyet – ebbe 2 literes fér bele. A törzs külsején, két oldalt egy-egy hálós zsebbe pakolhatjuk a kulacsunk illetve az egyéb kisebb cuccaink. A hasán van egy kisebb, cipzáras zseb, melynek mérete egy vaskosabb pénztárcáéval egyenlő. Ebben a zsebben van még két pici hálós- illetve egy cipzáras rekesz is, melyekbe a nagyon pici dolgaink rejthetjük – például defektjavító szettet – valamint egy kulcsakasztó is helyet kapott itt (magam részéről ezt a funkciót még egyetlen egy hátizsákomban sem használtam ki).

Eme zseb alatt találjuk, egy cipzárral bezárt apró rekeszben a hálós sisaktartót. Ez akkor lehet igazán hasznos, ha a bringázás befejeztével, még a pakkal a hátunkon utazunk valahova, és a sisakunk már nem viseljük – például vonaton utazunk.

 

Rend a lelke mindennek Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Rend a lelke mindennek
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

Még lejjebb, egy újabb cipzár mögött rejtőzik a jól-láthatósági fluo-sárga színű esővédőhuzat – mely sajnos nagyon szűkösre lett méretezve, így a sisaktartót kihasználva már nem fedi le a teljes táskánk.

No de ez idáig nagyjából csak 12 liter volt. Hol az a +3? Ha a szükség úgy hozza, akkor a főrekesz űrtartalmát meg tudjuk növelni a táska oldalélén végigfutó cipzár kinyitásával – cirka 3 cm extra oldalfalat kap ilyenkor a táska!

 

Menetközben

Ahogy a kezdésben már írtam, soha nem volt még ilyen kicsi hátizsákom, így nem tudtam mire számíthatok. A pakolásnál okozott első meglepetés után menetközben jött az újabb kellemes csalódás.

A bőven egy kilogramm alatti alapsúlyából eredően nagyon kényelmes viselni, az egynapos túrák vagy versenyek során nem fogja leszakítani a vállunk. Ráadásul terepen is könnyebb vele egyensúlyozni, bár ennél a résznél a hátamtól nagyon erősen eltartó Aircomfort Flexlite hátrendszer miatt aggódtam, de a kis méretéből eredően teljes mértékben a hátamra simult. A feszített hát szellőzése nagyon jó, bár nekem ez alá is sikerült kicsit beizzadnom, de egyelőre olyan kialakítást még nem találtak ki, mely alá ne tettem volna.

 

Figyelmesség

Apróság, de az ilyenekben rejlik a varázs. Az egyik ilyen, hogy ivótartály csövének kivezető nyílását használaton kívül egy tépőzárral rögzülő fedéllel tudjuk letakarni, így nem hullik bele a kosz. A másik pedig a sok apró fényvisszaverős festés - terméknév, mellpánt függőeleges csúszkái, stb...

 

DSC_0480_2016-Deuter-Race-Exp-Air_resize.JPG Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
DSC_0480_2016-Deuter-Race-Exp-Air_resize.JPG Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu
 

 

Summa

Összességében a Race Exp Air egy kitűnő hátizsák egynapos bringázásokhoz, vagy olyan versenyekre, ahol magunkkal vinnénk minimális felszerelést – esőkabátot, esetleg váltó mezt, kevés élelmet és sok vizet.


Száraz tények 

Űrtartalom: 12 +3 liter
Tömeg: 870 gramm
Méret: 47 x 24 x 22 cm
Anyag: Hexlite 100 és Deuter Ripstop 210
Hátrendszer: Deuter Aircomfort Flexlite System
Esővédő huzat: van
Fényvisszaverő flekkek: van
Mellheveder: van
Derékpánt: van
Ár: 24 900 Ft
Forgalmazó: Tengerszem-Sport Túrabolt

Hirdetés