Becsináltunk az Endura nacikba Hír

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2012/04/23
Egy Endura bringás nadrág lehet DH-vadállat, utcainak kinéző túrázó, lycrahatású nemlycra, ám borotvált-lábúaknak nem ajánlott...
Hirdetés

Endura Downhill Short

...na alaposan megfogdostam majd felszárítottam a nyálam a gatyáról...  Röviden: ez egy vadállat, egy fenevad

 

Dowhnill

Hosszabban: hálós belső borításának köszönhetően szellős, nem tapad a testünkhöz. Természetesen ez is az Endura által tervezett Clickfast rendszer kompatibilis derék részt kapta, így bepattintható a belsejébe egy betétes nadrág (akár a protektoros változata) is, mellyel komfortosabbá tudjuk tenni a nyeregben töltött, keménynek tűnő perceket. Derekán kívülről két tépőzáras szíj gondoskodik a megfelelő méretre igazításon. Két extra méretű patent szemmel tudjuk összezárni elöl a derékpántot, eltakarva a rövidke slicc zipzárt. Pici zipzáras zsebek elöl-oldalt (az én mancsaimnak túlontúl kicsik is).

Clickfast
Clickfast


ClickFast

A nadrág külseje négy-féle anyagból van összeállítva, hogy minden részén az oda illő legyen. Elöl lágyéknál és comb belső részeken, hátul pedig deréknál extra rugalmas bordás anyag hogy kényelmesen alakuljon-formálódjon ott, ahol erre szükség van miközben szellőzést biztosít... Durva felületű és erős vászon a kopásnak erősen kitett külső comb és ágyék felső részeken, hogy egy esés után ne kelljen cafatokban logó gatyában hazamenni... Rugalmas, strapabíró anyag a lábak belső részén és ülepen, hogy pedálozáskor komfortos maradjon a durva-, valamint merevebb egyéb panel-részek ellenére... Hátul a deréknál a bordás rugalmas anyagot külön strapabíró anyag darab fedi, így megmarad a derekad szellőzése de védi eséskor a sérüléstől. Jobb száron fényvisszaverős logó. A stresszesebb részeknél, mint például a comb oldal részénél találkozó anyagoknál, dupla erős varrások

Azoknak ajánlom, akik tényleg zúznak a kerékpárral, és esélyes egy-egy közelebbi találkozás az Anyabolygónkkal...

Endura Zyme Short zimme zum recefice bumbumbum

Ránézésre egy egyszerű utcai viseletű rövidnadrág a Zyme, de részleteiben ez is felvonultatja az Endurára oly jellemző ötletességeket és praktikusságot. Olyan kerékpárosok számára lehet ideális választás, akik hosszú túrákra indulnak és a lycra nadrágnál praktikusabb, valamint tartósabb viseletet keresnek, vagy azoknak, akik a nap-mint-napi munkahelyre ingázásra olyan ruházatot szeretnének felvenni, melyben könnyedén, feltűnés nélkül el tudnak vegyülni a tömegben. 

 

Zyme
Zyme

A nadrág strapabíró, előmosott műszálas anyagból készült (vagyis valószínűleg nem fog összemenni mosás után). Külsejét vízlepergető bevonattal látták el, hogy ha elkapna az eső a menedékig, ne ázz el alsó gatyáig. A comb-belsők és lábköz egy darab anyag, így nincs zavaró, dörzsölő varrás. A fenék panel erős, tripla varrással lett összeillesztve a még nagyobb strapabírásért. Széles, gumis derékpántját kívül övbújtatókkal és vastag heveder övvel látták el, egyszerűen használható és állítható rászorítós csattal. A slicce zipzáras és egy hatalmas szegecsgombbal van ellátva. A derékpánt belülről a cég saját fejlesztésű Clickfast rendszerével ellátott, így könnyedén becsatolható a betétes lycra nadrágjuk a kényelmesebb, hosszabb tekerésekhez. A nadrág szárai tépőzárral összébb húzhatók.

A Zyme praktikusságát a rengeteg zseb növeli: két hatalmas, farmernadrágzseb-szerű hátul; egy zipzáras, rejtett kulcstartóval az egyik, míg egy nyitott kisebb zseb a combokon; valamint két nagy, elülső derékzseb, melyekből az egyikben egy pici, a másikban egy nagyobb zipzáras rejtett tároló van. 

Azoknak ajánlom, akik egy utcai viseletnek is beillő, de kerékpározásra alkalmas nadrágra vágynak.

Még több infó az Endura Zyme Shortról, viszonteladók és árak: 

Endura Singletrack Short II


A cég egyik húzó terméke a Singletrack modell. Azoknak a kerékpárosoknak tervezték, akik nem szeretnek lycra nadrágban tekerni, de annak kényelmi előnyeit sem szeretnék elveszteni.

Singletrack
Singletrack

Gumis, széles derékpántja kívülről övbújtatókat kapott, a zipzáras slicce felett két kisebb patent szem van. A dereka az oldalaira varrt tépőzáras pántokkal szabható méretre. Belülről a cég saját fejlesztésű Clickfast rendszerét kapta, így könnyedén becsatolható a betétes lycra nadrágjuk a kényelmesebb, hosszabb tekerésekhez. A derékzsebek viszonylag nagyok, és mágnesesen záródnak. A bal oldali pluszba egy kicsi, zipzáras rejtett tárolót is tartalmaz. Hátul két hatalmas zseb van, melyek akár egy térkép elrejtésére is alkalmasak.

A combokon zipzárral nyitható hálós szellőző nyílások vannak, hogy a legforróbb nyári tekeréseken se főzzük meg intimebb testrészünk. A nadrágszárak tépőzárral összébb húzhatók (a tépőzárakban levő logók fényvisszaverősek). Ami a Singletrack nadrág anyagát és varrását illeti: főként strapabíró és vízlepergető Cordura. A tekerés közbeni komfort növelése érdekében deréknál hátul, valamint comb-belsőknél és lábközében elasztikus, sztreccs Cordura. 

Azoknak ajánlom, akik a lycra előnyeit szeretnék élvezni egy nem-lycra nadrágban.

Még több infó az Endura Singletrack Shortról, viszonteladók és árak: klikk ide!

Endura  Singletrack 3/4

A paradicsomi Endura választékból, rögtön a 3/4-és singletrack-re raboltam rá. Először is a neve maga már az élvezetet közvetíti, hiszen bár szeretek felfelé is tekerni, az igazi élvezetet a szaguldòs csiki-csuki ösvényen nyújtják számomra. Ráadásul mar kinézete is egyediséget sugároz, hülye lennék másnak adni a lehetőséget, hogy tesztelje.Teszt napunk alkalmával  hűvös idő ígérkezett, így tökéletes választásnak tűnt a térd alá erő gatyó.

Singletrack 3/4
Singletrack 3/4

Teszt társam igazi Endura fan, nem győzte dicsérni a márkát. Zöldfülűkent nekem is szembetűntek a bringás igényekre tervezett tulajdonságai:
 

- Vizlepergető, strapabíró  anyagok
- ötletes megoldások: zipzáras szellőző nyilás, bogár hálóval
- Kis mágneses záródó zsebek
- 2 hátsó térkép zseb, amibe tényleg elfér a térkép, tényleg könnyű ki- be venni belőle, és nem is zavar menet közben (Aki pórbálta már az átlag nadrág első zsebéből kihalászni a csokit, telefont, az tudja miről beszélek).- Elől- hátul sterch betétek, amitol rendkívül kényelmes
- A dereka belülről plusz anyaggal bélelve van, amitől aztán nem szorítja a derekunkat és ott véd ahol a leginkább átizzadunk.
- Méretre igazítani 2 tépőzaras pánttal lehet, de a divatos lelkeknek övbújtató is jut, mint lehetőség.
- A térd alatt is méretre állítható a szára, így szépen el lehet bíbelődni indulás előtt. 

 Méretet tekintve a szokásos M helyett az L- és volt jó rám, ezt illik figyelembe venni ha weben akar valaki rendelni. Természtesen clickfast rendszer kompatibilis ami az Endura saját ki-be vehető bélésenek marketing guruk által elkeresztelt neve. 

Sokak szerint a legjobb a piacon. Fontos-e ez? Magamhoz hasonló átlag vásárló biztos egyből erre gondol. Eddig én  2 márka gatyájat koptattam, mindkettőben a belső és a külső nadrág,  gomb illetve kis ringli segítségével kapcsolódik egymáshoz. Ezzel hosszú távon az a baj, hogy a rinlgli elszakad, kinyúlik stb...és a belső nem marad a helyén. Ettől aztán pont bringázás közben lesz kedve utazni egyet, mondanom sem kell, kellő bosszúságot és kényelmetlenség ezt okozva a rider gazdának.

 

Singletrack 3/4
Singletrack 3/4

 

Az Endura clickfast többször 3 patent segítségével kapcsolódik, ezáltal tényleg egyszerű és gyors a leszerelés, és kizárt hogy elmásszon a helyéről!

Miután a felöltözes utan kellően profinak gondoltam magam, (erre a specialized Carbon teszt gép is rátett egy lapáttal) elindultunk ténylegesen kipróbálni az előnyöket. Mivel szeles 10 fok volt csupán, örültem a térdt óvó nadrág szárnak. Kicsit izgultam azért, hogy az ízületeimnek ez így kevés lesz. Szerencsére nem lett az, sőt egyetlen testrészem ami ezen a hétvégén nem fagyott kockára az lábam volt. Ebből kiindulva jóval melegebb időben kevésbé ajánlanám, bar ilyen körülmények közt még nem volt lehetőségem zúzni egyet. Köszi szeszélyes április!

Kinek is ajánlanám az singletrack 3/4 est? Annak aki minőségi cuccot keres, aki kicsit hűvösebb időben is akar/szeret tekerni, aki hosszab túrára készül és aki profinak akar tűnni :)

Még több infó az Endura Singletrack 3/4 Shortról, viszonteladók és árak: 

Endura MT500

Az Endura cég egyik legkomolyabb baggy shortja került kezeim közé, majd természetesen rám hogy jó alaposan meggyűrjem. Az MT500-as követi a cég színvonalas, minőségi és ötletes megoldásokkal teli tervezési filozófiáját, így ennek megfelelően eme „egyszerű” kerékpáros nadrág tudásának felsorolása is hosszú sorokban mérhető…

 

MT500
MT500

Először kézbe véve a terméket azonnal szembesülünk a súlyával: piszkosul könnyű. Ez köszönhető a high-end kategóriás anyagválasztásoknak: a nadrág eleje nagyon könnyű és strapabíró, sztreccs Cordura, míg a hátulja 3-rétegű vízálló és szintén sztreccs. A varrások belülről szélesen levasaltak, így biztosítva a nedvesség megfelelő oldalon tartását. A nadrág nem kapott hálós belsőt, így érdemes nem csak önmagában felhúzni, mivel egy forró nyári tekerés hamar égető fájdalommá formálhatja a szépnek induló kalandot. Persze ezen hiányosság nem jelent gondot, hisz a derékpántja belülről az Endura által fejlesztett Clickfast rendszerrel (négy helyen 3-3 pici patentszem) képes fogadni a betétes lycra  nacit, így a hosszabb tekerések sem lesznek hátsófertály-törő érzésűek. A nadrág ülepe illetve comb belső része strapabíró és rugalmas Cordura, mely ráadásul szintén vízálló.

A gumis derékpánt bevarrt derékszíjjal és szimpla patentszemmel „rögzíthető” magunkra, de kívülről övbújtatókat is kapott. A szárakon hálós szellőzőnyílásokat tudunk nyitni zipzárrakkal, melyek megtervezéséért egy-egy forró nyári tekeréskor párszor hálát fogunk adni a magasságos Endura istennek. Az ezeken keresztül beáramló friss szellő nagyon komfortossá teszi majd utunk, és a hálós megoldás megakadályozza, hogy esetleg egy nem kívánt vendég körbenézzen érzékeny testrészünknél. Azok, akik nem szeretik a bő szárú nadrágokat, alul tépőzárral összébb húzhatják. 

Ha nagyon kellene hiányosságokat keresnem, akkor a zsebek számát és méretét hoznám fel. Persze ez erősen személy-függő, mert ha hátizsák nélkül nem indulsz el tekerni, vagy meg vagy „féltéglányi” méretű okostelefon-mentesen, és a lakás kulcsaid sem egy kisebb buzogányhoz hasonló csomóban tartod, akkor nem fogod ezt észre venni… Ugyanis az MT500-ason csak két, nem túl nagy zseb található, a deréknál oldalt. Mindkettő fentről hátrafele-lefele nyílik, zipzárral… A szárakon levő logók fényvisszaverők, bár igen vékony vonalakból állnak, valamelyest növelik az amúgy az éj sötétjébe beleolvadó fekete konstrukciót (színvariációt ne is keressünk, sajnos a praktikusság miatt csak fekete-szürke színben kapható).

 

MT500
MT500

A nadrág, köszönhetően a megfelelő részeknél elasztikusságának, hihetetlen kényelmes tekerés közben, legyen az hosszú túra, vagy technikás ösvény. A hátsó rész vízállósága pont annyi extra komfortot nyújt, amivel egy nyári zuhé utáni tekerésnél felcsapódó víz nem rontja el a hangulatunk, és nem ázunk el alsógatyáig. Mind az első panelek, mind a hátsók könnyedén letisztíthatók a felfröccsent és odaszáradt sár pettyektől.

Az MT500-ast azoknak ajánlom, akik keresik a high-end termékeket a kerékpáros ruházatban is, nem riadnak vissza egy záportól vagy nagyobb eső utáni tekeréstől sem, versenyekre vagy teljesítmény orientáltabb túrákra indulnak, de nem szeretnének „tapinaciban” neki indulni. 

Még több infó az Endura MT500 Shortról, viszonteladók és árak: klikk ide!

Bringás túranadrág egy borotvált lábú triatlonos szemszögéből


Az Endura túrás bringás nadrágjainak tesztjét annyira várták a kollégák, hogy rám is átragadt ez az izgatottság. Amikor kézhez vettem azonban ez rögtön el is múlt. Én a feszülős kerékpáros nadrágokhoz - és az utolsó milliméter is számít, az se lifegjen ruhákhoz - szokott szememmel elég furán meredtem az itt-ott zseb, betéttel alapjáraton nem-felszerelt darabra. Ebből rögtön egymást heccelő vitába futottunk, miszerint én csak „úszószemüvegen” át látom a dolgokat és mennyire jó ez a nadrág túrázási célra. Hát jó, rendben, a puding próbája az evés. Azért a saját kényelmem kedvéért vettem egy hagyományos nadrágot az Endura alá.

A teszt egy hegymenettel kezdődött mely rögtön kettős érzést ébresztett bennem. Egyik oldalon ott álltak a zippzárok, melyekkel az egyébként hideg időben, felfelé izzadásnak elejét vettem és extrán szellőző funkcióra kapcsoltam a nacit. A másik, sötét oldalon viszont a derekával szenvedtem, ami folyamatosan lecsúszott mászás közben. Erre persze jött a, de béna vagyok és nem értek ilyen emelkedett cuccokhoz, mint amik túrára valók, hát húzzam meg a derékszíjat. Meghúztam, nyomta a hasam és akadályozott a levegővételben. A meredek sárga úton Olaszkapuhoz sehogy sem volt jó és kényelmes. A Bükk-fennsíkon tekergés közben elvoltunk egymással, míg lejtmenetben sem zavart, de mélyebb kötődés nem alakult ki köztünk. 

Ítéletem (triatlonos, országútis szemszögből): nem gramm mániás, borotváltlábú, sebességőrülteknek való! Én úgy vagyok vele, hogy annyira hozzászoktam a feszülős nacikhoz, hogy túrára is azt vettem fel a múltban és a jövőben is azt fogom!

Még több Endura kerékpáros ruházat: k

Hirdetés