Most érdemes kerékpárt venni.

Most érdemes kerékpárt venni.

Bognár Tamás
Bognár Tamás
2023/08/18
Szezonban brutális akciók? Igen, úgy tűnik erre kényszerült a kerékpáripar. Ennek hátterét vizsgáltuk.
Hirdetés

Még javában dübörög a nyár, a kerékpárszezon, de már van ahol egy hónapja futnak az akciós kampányok! Írhatnánk, hogy előre megmondtuk, de inkább nézzünk egy kicsit a dolgok mögé, miért van válságban a kerékpáripar?

Egyszer fent, egyszer lent?

A Covid érkezésével a kerékpárpiacon döbbenetes változások történtek. Az emberek egyetlen kimozdulási lehetősége a bringázás (futás, túrázás) volt, ezért megrohamozták a nyitás után a kerékpárboltokat, kisöpörve minden készletet, sőt még az évek óta elfekvő modelleket is. Nagyjából ezzel egy időben dőlt össze a kerékpárgyártók teljes ellátási lánca, és maradt ki nagyjából egy komplett modellév gyártása majdnem mindenkinél. 

Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-3
Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-3
Forrás: Gepida
Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-1

Földbe álló darabszámok

Szóval az egyik oldalról, a vevők és kerékpárboltok felől érkezett egy óriási felvásárlási hullám, míg a másik oldalon, a beszállítóknál, gyáraknál a földbe álltak a darabszámok a hiányzó, későn érkező alkatrészek miatt. Természetesen a kereskedők a 2021-es, és 2022-es évre is másfélszer-kétszer annyi előrendelést adtak le mint a Covid előtti időkben, hiszen mindent el lehetett adni, ami éppen volt a boltban. Az OEM-ek (eredeti alkatrész gyártók) viszont folyamatosan csúsztak a gyártásokkal, tavalyra gyakorlatilag odáig eszkalálódott a helyzet, hogy már ígérni sem mert senki szállítási dátumot az előrendelt, sőt sokszor leelőlegezett, vagy akár előre ki is fizetett kerékpárokra...

Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-4
Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-4
Forrás: Kellys
Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-2

Romló minőség

Voltak akik külföldről vették meg a hőn áhított bringát, mert ott még éppen volt készleten, mások olyan márkát választottak ami kapható volt, de tény, hogy ideálisnak nem lehetett mondani a helyzetet egyik oldalról sem, hiszen a gyártók is szerettek volna minél több pénzt keresni, csak hát nem nagyon volt miből gyártani. A szállítások újraindulásával mindenki megpróbálta kielégíteni az elmaradt mennyiségeket, legtöbbször úgy, hogy az adott bicajon már más alkatrészeket használtak, vagyis abból építettek ami éppen beérkezett. Sajnos az erős darabszám függés meghozta magával a szokásos problémát, azaz a minőség, az összeszerelési minőség romlását. Míg utóbbi leginkább a kerékpárboltok szervizeit terhelte, hiszen jobban át kellett nézni az eladásra érkezett bicót, vagy sokkal több beállításra volt szükséges mire tökéletes lett, addig előbb már a vevőkön csapódott le. 

Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-3

Olcsóbb alkatrészek

Amikor egy belépő szintű Shimano hidraulikus fék helyett Alhongát kapsz, akkor hiába fekete színű, és hidraulikus, nem azt a minőséget, teljesítményt fogja nyújtani. Egyre több gyártó nyúlt bele a Microshift rendszerekbe, amit ha próbált már valaki, akkor tudja, hogy sem kinézetre, sem váltásteljesítményre nem hozza azt amit egy Alivio vagy Deore szett. Számomra egyértelmű, hogy ha a piacon egyik nagy gyártónak sincsen releváns terméke, de van akinek van bőven, akkor nem ott fogod a legjobb minőséget megtalálni. Persze a vevők 90%-át ezek a dolgok azért nem érintették, mert sok olyan „outsider” érkezett a kerékpározásba, akik teljesen laikusok, és nekik nem mondott semmi egyik márka vagy típusnév sem. Ők csak egy jó bringát szerettek volna vásárolni. Ezzel egy időben, mivel a keresleti igény nagyobb volt mint a kínálati, az árak elkezdtek durván emelkedni. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ehhez nagyban hozzájárult a szállítmányozási árak elszállása, sőt a tartósan 400 feletti EUR illetve USD árak sem lefelé billentették a forintos árakat. 

Földbe álló eladások

Az elmúlt években többször is cikkeztünk arról, hogy ez az óriási vásárlási láz a Covid elvonulásával el fog múlni, vagy legalábbis csökkenni, de arra azért nem gondoltunk, hogy a bringapiac idén tavasszal beleáll a földbe. És nem, nem csak itthon, ahol azért az anyagi lehetőségek sokkal korlátozottabbak, hanem tőlünk nyugatra is. Évente megfordulok pár tucatnyi nagy német kerékpárboltban a munkámból adódóan, és ezek a boltok euró millókat forgatnak meg, tehát még csak nem is a kisebb vállalkozásokról beszélünk. A helyzet Németországban sem sokkal rózsásabb, sokszor lasszóval kell fogni a vevőket, miközben százával, sőt van ahol ezrével állnak a milliós bringák a raktárakban! 

Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-5
Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-5
Forrás: Bikefun
Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-4

Különösebb konkrétumok nélkül, mivel ezek üzleti titkok, de az tudható, hogy még a legnagyobb világcégek központi raktáraiban is százezres nagyságrendben állnak a kereskedők által megrendelt, de át nem vett kerékpárok! És a százezrest úgy értsd, hogy brandenként! Nyilván ezen mennyiségek raktározása is euró ezreket emészt fel napi szinten. De miért nem vettek át ennyi bringát a kereskedők? Nagyrészt azért, mert a legtöbb gyártó idén kezdte el kiszállítani a 2021-ről, 2022-ről elmaradt előrendeléseket is, melyekre már nem volt szükségük a boltoknak, hiszen azok a vevők már mást, vagy máshol vásároltak meg. Senki sem vár 1-2 évet egy bringára. Mindemellett sokan hittek még abban, hogy az idei évben tovább folytatódik a bringa boom, ezért még több bringát rendeltek be a 2023-as szezonra, mint az előző években. Nos úgy tűnik, ők lettek a legnagyobb vesztesei az idei évnek, mivel az emberek újra utaznak inkább, meg hát ez a jópofa 40-50%-os infláció (ja izé....15-17%-os) is megtette a hatását, és inkább kajára meg fűtésszámlára költik a pénzt, mint kerékpárra. 

Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-6
Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-6
Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-7

Ki a nyertes? Te a vásárló.

A hanyatló nyugaton is emelkedtek az árak, és a megélhetési költségek, de közel sem ilyen mértékben, mint Brüsszel ellen harcoló kis hazánkban, és hát ugye a matek egy kicsit más havonta egy zürichi vagy bajor munkavállaló esetén. Itthon tehát most érdemes kerékpárt vásárolni, mert mindenki szabadulni szeretne a készleteitől ahogy ez a mellékelt képeken, és a netet elárasztó hirdetésekben látható. Ki ennek a nyertese? Egyértelműen te a végfelhasználó, aki most a pénzedért jobbat tudsz venni, vagy pedig olcsóbban tudod megvenni. 

Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-1
Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-1
Forrás: Ambringa
Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-5

Nem mindenki örül azonban az akciózásnak.

Miért? Az akciós ár a kerékpárboltban azt jelenti, hogy a boltos is enged az árréséből, azaz kevesebb bevétele lesz egy-egy eladott termék után, és természetesen a nagyker/gyártó is enged az árréséből. Ahogy lépkedünk vissza az értékesítési láncon, látható, hogy a kerékpárbolt rendelkezik a legkisebb tőkével, a nagyker már nagyobbal, a gyártó pedig a legnagyobbal, ezért nagyon vigyázni kell az egyensúlyra, mert láttunk már a történelemben nagy megborulásokat. Már most is vannak márkák akik csődöt jelentettek, csődvédelmet kértek, vagy éppen ennek a határán állnak. És bizony sok olyan kereskedő van, aki egyáltalán nem örül az akciózásnak. Ez ugyanis nagyon sok előrehozott vásárlást jelent, tehát van aki csak jövőre vásárolt volna (teli árban), de most kapott az alkalmon. Az ő forgalma hiányozni fog 2024-ben. Azok a kerékpárboltok, akik rendelkeznek megfelelő tőkével, azok egy-két rossz szezont kibírnak, ellenben ha az ínségesebb, kevesebb eladott kerékpárt jelentő évben még csökkentett árréssel is kell üzemelniük, az már eléggé meg tudja borítani a mérleget. Nekik tehát jobb lenne, ha inkább kevesebb bicót adnának el, de azt teli áron. Amikor viszont az anyacég hirdet akciót, akkor bizony neki is muszáj lesz árrést csökkenteni. 

Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-2
Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-2
Forrás: ebikeshop.hu
Már most minden akciós?? Merre tart a kerékpárpiac?-6

Ehhez jön még az is hozzá, hogy a már legyártott, de előző szezonokból elmaradt bicajokat evidens módon, nem akarják átvenni, hiszen a vevők mindig az újat szeretnék, még akkor is, ha csak másik színt kapott idénre. Ezért is szeretnék a gyártók végre egységesen megszüntetni az évjárat megjelöléseket. Tehát a boltosok most is azokat a bicajokat várják csak, amiket idénre rendeltek elő. A gyártó viszont euró millókat éget el az elfekvő készletek raktározásával, értékvesztésével, az elektromos kerékpárokról nem is beszélve, ahol a raktárakban lassan lemerülő Li-Ion akkuk degradációja is reális veszély lehet. 

Összességében elmondható, hogy te mint vevő most megint a jó oldalra kerültél, van bringa bőséggel, tudsz válogatni, megkapod jó áron, te vagy nyerő helyzetben. A lánc többi tagja viszont csak veszíteni tud ezen, amire mondhatod, hogy volt 2 év kánaán, de végezetül nem lesz pozitív a mérleg senkinek. A szakmabeliekkel beszélgetve az várható, hogy a helyzet a követkő év vége felé indulhat el pozitív irányba, tehát nehéz szezon előtt állunk. Úgy hogy még javában benne vagyunk 2023-ban. 

Hirdetés