A hatékony és megfizethető GPS komputer - IGPSport BSC300

A hatékony és megfizethető GPS komputer - IGPSport BSC300

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
2023/12/26
Sokoldalú, hosszú ideig üzemelő, megfizethető árú GPS komputert keresel bringázáshoz? Mutatunk egyet...
A hatékony és megfizethető GPS komputer - IGPSport BSC300-8
A hatékony és megfizethető GPS komputer - IGPSport BSC300-8
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Mi az az iGPSPORT?

Annak, aki még nem találkozott az iGPSORT márkanévvel vagy termékkel (azaz még nem olvasott Mozgásvilág teszteket ilyen temrékekről), hasznos lehet tudni, hogy a kínai cég, mint számos egyéb Távol-Keleti gyártó, kezdetekben más nagy és neves márkáknak gyártott eszközöket, majd saját márkás termékeket kezdtek készíteni. 

A cég maga tervezi és gyártja digitális, főleg minőségi sport- és egészségtudatos eszközeit. Az alapítás óta eltelt közel 10 év alatt már rengeteg innováció és fejlesztés jellemezte a céget.

A BSC300 komputer

Letisztult, sallangmentes és viszonylag szögletes formavilág jellemzi a klasszikus kerékpárkomputereknél kicsit nagyobb, 82×53×14,5 mm befoglaló méretű eszközt. Kijelzője ennél picit kisebb, mindösszesen csak 2,4” átlójú, ám így is kellően sok információt tudunk megjeleníttetni rajta. 

Az eszköz alján találjuk a rögzítéshez szükséges csonkot, mely 90° fokos elfordítással kattan be az o-gyűrűkkel felrögzíthető dokkolóba (mind a dokkoló, mind a gyűrűk tartozékai). Ugyanitt, a komputer alján, egy gumifedél mögé rejtve találjuk a töltéshez és adatátvitelhez szükséges USB-C csatlakozót is (a kábel nem tartozéka).

Összesen 6 fizikai gombbal látták el, melyek segítségével könnyen lehet használni az eszközt. Bal oldalon találjuk a ki/bekapcsolásért, valamint a menü-rendszer használata során a visszalépésért felelős gombot. Jobb oldalon felül van a jóváhagyó gomb, alul pedig a fel-lelapozó gombokat leljük. Az eszköz alján helyezték el a kör/beállítások valamint a rögzítés elindítását/pillanatnyi megállítását szolgáló gombokat.

Vízállósága IPX7 besorolású, ami azt jelenti, hogy maximum 1 méter mélységig, 30 percig vízálló, szóval kiválóan elég egy bringázás során normális körülmények között előforduló helyzetekre.

Kicsi, de mindent tud?

Jó hír, hogy bár az eszköz tömege kicsi, csak 67 gramm, mégis egy egész nagy, 600 mAh kapacitású akkumulátort rejt a ház, ami akár 30 órányi használatra is elegendő! Talán elsőre ez az óraszám nem tűnik soknak, ám egy átlagos bringázással töltött időt figyelembe véve, ez akár 3-5 napot is jelenthet!

A GPS, GLONASS, BeiDou, GALILEO és QZSS kommunikációra is képes vevőegységének köszönhetően kellően pontos adatokat tud szolgáltatni, és viszonylag nagy lefedettséggel rendelkezik. Mindezek mellé van még benne egy BLE5.0/ANT+ vezeték nélküli kapcsolat is, mely segítségével könnyedén tud adatokat fogadni külső szenzoroktól, így például csatlakoztathatjuk sebességszenzorhoz, pedálcsapásszám-mérőhöz és pulzusmérőhöz (ezek nem tartozékai)… 8  GB méretű tárhelye rengeteg, 400 órányi adat tárolására képes. Tud kommunikálni az SRAM eTap, Campagnolo EPS és Shimano Di2 elektronikus váltórendszerekkel is!

KIjelzője 320×240 pixeles felbontású, színes (több szín-sémából válogathatunk)! Összesen 8 lap között lapozgathatunk, melyeken egyszerre maximum 8-8 adat jeleníthető meg – ezeket nagyon egyszerűen az applikációban tudjuk ízlésünk és igényünk szerint alakítani. Ezen kívül a BSC300 kijelzőjén láthatjuk a telefonunkra érkezett üzenetek (sms) és hívások értesítéseit is, ha összekapcsoljuk az eszközöket.

A takarékos akkumulátor-használatot segíti több funkció is, így a képernyő alvás-funkciója, mely körülbelül 15 perc után lép életbe – amit hangos sípszóval jelez is – és amiből a kerékpár megmozdításával azonnal visszakapcsol. Ezen felül van még automata kikapcsoló- és akkumulátor-takarékos opció is, valamint van nappali/éjjeli világítási mód, amit állíthatunk az applikációban manuálisan, vagy automatikusra váltva az eszköz maga állítgatja. 

Természetesen, ahogy azt napjainkban el lehet várni egy ilyen eszköztől is, a BSC300 saját applikációval rendelkezik, amiben számos beállítást elvégezhetünk. Így például a kijelzőn megjelenő adatok elrendezését, különböző figyelmeztetések (idő, táv, kalória, tempó, szívritmus, pedálfordulat és teljesítmény) beállítását, értesítések megjelenítését, szenzorok párosítását, de a firmware-t is innen frissíthetjük. Plussz Strava és TrainingPeaks szoftverekkel is összekapcsolhatjuk, így tevékenységeink automatikusan felkerülnek a felhők világába.

A hatékony és megfizethető GPS komputer - IGPSport BSC300-2
A hatékony és megfizethető GPS komputer - IGPSport BSC300-2
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Használatban

Indulás előtt gyorsan párosítható az appliklációhoz, melyben könnyedén elvégezhetők az eszköz alapbeállításai, a kijelzőn megjelenített adatok elrendezése. Ezt követően a komputerben külön-külön minden kerékpáros módot specifikálhatunk - mint az automata start-stop, és kör rögzítés - így azt a továbbiakban nem kell az indulások előtt. 

Az 5 műholdas rendszer támogatásának köszönhetően bekapcsolás után pillanatok alatt üzemkész, ami számomra nagyon fontos, mivel sokszor csak az utolsó pillanatban jut eszembe a GPS-t elővenni.

Kijelzője szép színes, és kellően erős fényerővel rendelkezik, hogy az erősebb napsütésben is jól használható legyen. Talán a térkép-lapon az élessége lehetne jobb...

Ha csak rögzíteni akarjuk az adatokat, akkor bekapcsolást követően az első induláskor nyomjuk meg a jobb alsó gombot, és a méresek automatikusan elindulnak. A bringázás végén pedig mentéssel tároljuk is, ami a Strava vagy TrainingPeaks beállítás esetén automatikusan fel is kerül az adatlapunkra.

Navigálás során viszont akadtak gondok a tesztek során: sajnos a BSC300 navigációs algoritmusa nagyon könnyen összetéveszti az egymást átfedő útvonalakat, illetve a szűkebb szerpentines hegyi ösvényeken elveszti az irányt. Azaz az eszköz rossz irányba akar elküldeni, vagy egyszerűen meg akar fordítani minket. Ez akkor lehet igen bosszantó probléma, ha előre nem számítunk erre, és 100%-ban rábízzuk magunkat, a térképet nem figyelve – mint például a tesztek során a Mátra Gravel Kaland versenyen, ahol volt olyan rész amit kétszer-háromszor is érinteni kellett, csak minden egyes alkalommal más fele kellett kanyarodni… amit nem értelmezett jól, és számomra kimaradt egy nagyobb hurok.

A térképnézetben az 5 különböző nagyítási nézet között (50, 100200, 400, 800 m) egy irányban tudunk lapozni (bal felső gomb), így ha túl nagyítjuk, vagy vissza kicsinyítenénk, akkor a gomb nyomkodásával sorba kell lépkedni a kívánt nézetig.

Termékspecifikáció

akkumulátor: 600 mAh
akkumulátor kapacitás: 30 óra
tölthetőség: USB-C
tömeg: 67 gramm
befoglaló méretek: 82×53×14,5 mm
kijelző mérete: 2,4”
kijelző felbontása: 320×240 pixel
vízállóság: IPX7
tárhely: 8 GB
GNSS: GPS+GLONASS+BeiDou+GALILEO+QZSS
drótnélküli kommunikáció: BLE5.0/ANT+
integráció: Strava, TrainingPeaks
magasságmérés: barometrikus

A doboz tartalma
- gps készülék
- kormányadapter
- 2 darab o-gyűrű
- kézikönyv

A hatékony és megfizethető GPS komputer - IGPSport BSC300-9
A hatékony és megfizethető GPS komputer - IGPSport BSC300-9
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Kinek ajánlanánk

Egyrészt azoknak, akik a megtett távolság és magasság adatokon felül még további extra adatokat is rögzíteni szeretnének a bringázásaik során. Másrészt kevésbé bonyolult navigációt, leginkább térképek által is útnak felismert infrastruktúrát igénylő felfedező utakra. A hosszú üzemidőnek köszönhetően akár több napos bringázásokra is alkalmas.

Hozza az árkategóriájában elvárható szükséges tudást, sőt, a színes kijelzővel többet is nyújt sok vetélytársánál.