10 innovatív (?) elektromos kerékpár városi közlekedőknek

10 innovatív (?) elektromos kerékpár városi közlekedőknek

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2020/12/11
Napjainkban az egyik legjobb városi közlekedési eszköz, az elektromos rásegítéses kerékpár. Kényelmes, gyors, környezetbarát és sportos is. A trendisége és hatalmas felvevő bázisa miatt rengeteg innovatív, és sokszor innovatívnak mondott modell jelenik meg a piacon. Alábbi cikkünkben szétnéztünk pár érdekes modell között.
Hirdetés

Elektromos kerékpár kerékagy- és küllők nélkül

Reevo ebike

10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-9
Reevo
10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-9
Forrás: Reevo

A Reevo márkanév nem véletlen lehet a többség olvasó számára ismeretlen. Csak nem rég indították első kampányukat az indigogo közösségi finanszírozású projektek oldalán. A futurisztikus, kerékagy- és küllők nélküli kialakítás sok kérdőjelet generál bennem – stabilitás, merevség, hatékonyság témakörökben igen sok a hibalehetőség. Ettől függetlenül számos nagyon praktikus és okos megoldást terveztek a kerékpárba. Egyrészt a kerekeket tartó keretbe mind elöl, mind hátul integrálták a lámpákat (800 lumen teljesítmény igen jól hangzik), melyek természetes e-bike lévén a kerékpár akkumulátoráról tápláltak, így nem kell külön még ezek energiaforrásával foglalkozni. Sőt, ezen lámpák nem csak a helyzetjelzés- és láthatóság feladatokat látják el, de az irányváltást és fékezést is indikálják a mögöttünk közlekedők számára. Igen hasznos és megnyugtató tulajdonság egy ilyen árkategóriájú (2200 USD) bringánál a lopásgátlás megléte is. A Reevo-ban háromszintű ez a funkció: ujjlenyomat-olvasóval kombinált indításgátló, mozgásérzékelő valamint GPS-követés áll rendelékezésünkre. Az elektromos rásegítés 25 km/h sebességig asszisztál, a tervek szerint 50 kilométeres hatótávval.

Összehajtható elektromos kerékpár

Kwikfold Xite-3A ebike

10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-7
KwikFold
10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-7
Forrás: KwikFold

Főleg az agglomerációból ingázók, de a településen belül közlekedők számára is izgalmas és praktikus egy hajtogatható kerékpár. Kis mérete révén könnyű szállítani, vagy épp tárolni, ám összeállítva szinte teljes értékű közlekedési eszközként funkcionál. A Kwikfold Xite-3A ezt az elvet próbálja követni, a praktikusságot megtoldva az e-bike rendszerek nyújtotta extrákkal. A kormány, a pedálok és a váz hajtogatásával érjük el a legkisebb, 82x30x110 cm befoglaló szállítási méretet. Ami az alkatrészeket érinti: 16”-os kerekek, alumínium váz, 7-sebességes hajtás, tárcsafékek, első lámpa és 250W-os agymotor jellemzi. Talán a kis méret és tömeg áldozata az akkumulátor mindösszesen 8Ah-ás teljesítménye (ez kb 25 km hatótávolságot jelent), de például a vonattól a munkahelyig elegendő lehet.

Áru- és személyszállítás elektromos kerékpárral

Load 60 ebike

10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-10
Riese Muller
10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-10
Forrás: Riese Muller

Szakmai berkekben, de talán a hazai felhasználók körében is jól ismert a Riese&Müller márka és a gyártó cargo-, valamint praktikus városi vagy túrázós kerékpárjai. Átgondolt megoldások és letisztult formák jellemzik modelljeiket, melyek között rengeteg az e-bike. Így például a Load 60 is ezen vonalat erősíti, mely nem csak teher- vagy személyszállításra alkalmas, de összteleszkópos kivitel lévén komfortos és biztonságos bringázást nyújt akár dózer- vagy földutakon is – mely a hazai utak minőségét ismerve kifejezetten jól hangzik. Az elvetemültebbek még a kevésbé technikás erdei ösvényekre is felmerészkedhetnek, bár a fordulókör mérete miatt ez inkább csak opció. A nagy teljesítményű motor a hatékonyságot biztosítja, melyhez akár dupla akkumulátor (2×500 Wh) is jár, így növelve a hatótávolságot rendkívül hosszúra (cirka 200 km is lehet). A lámpák, sárvédők, cargo tér fedele már csak hab a tortán. 

Robogó-stílusú elektromos kerékpár

Juiced Scorpion ebike

10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-6
Juiced
10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-6
Forrás: Juiced

Még mindig sokan asszociálnak az e-bike-ok esetében a motorozásra, holott ezen kerékpárok a pedálozás nélkül megállnak. Talán pont ezen rétegnek tervezték a Juiced Scorpion bringát. A Babetta mopedekre hasonlító dizájn mögött egy hagyományos elektromos rásegítéses kerékpár rejlik. Abból is, ha már a kinézete mopedes, az s-pedelec változat, mely 45 km/h sebességig ad plusz nyomatékot a pedálozásodhoz. Ehhez jár közel 100 kilométernyi hatótávolság is, mely igazán használhatóvá teszi a mindennapok során. Természetesen első-hátsó lámpa (mopedes stílusban természetesen) és sárvédők is járnak hozzá. A komfortunkról első-hátsó teleszkópos felfüggesztés és extra ballonos gumik szolgálnak. Bár az agymotorok nem a legfinomabb hajtást nyújtják (ezért is tűntek el a sportos e-bike szegmensből), de a városi ingázáshoz kiválóan alkalmazható. A tömege miatt viszont emeletre nem igazán akarod majd felcipelni…

Könnyed, légies megjelenésű elektromos kerékpár

Gogoro ebike

10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-4
Gogoro
10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-4
Forrás: Gogoro

Sokaktól hallom vissza, hogy az e-bike kerékpárok robosztus megjelenése, kinézete taszítja őket. Ők vagy a klasszikus, légies megjelenésű régi acélvázak emlékeit őrizgetik és keresik az új bringában, vagy alapvető elképzelés, hogy mások számára ne legyen látható az elektromos rásegítés vagy annak bármi kiegészítőjének megléte. A Gogoro márka név jó eséllyel senki olvasónak nem lesz ismerős, de lassan 10 éve, hogy megalapították és közösségi finanszírozásból 2015-ben készültek el alsó e-bike modelljükkel. Az Eeyo 1 megjelenésileg igen erősen légies és könnyed formát hoz, a hiányzó nyeregcsővel, és a letisztult, aerodinamikus csövek alkalmazásával. Mind a villa, mind a váz karbonból készült. Az agymotor és bordásszíj alkalmazásával a komplett kerékpár mindösszesen csak 12 kg, ami nagyon jól hangzik. Akkumulátort hiába keresünk a bringán, mert a klasszikusnak mondható helyeken (vázra szerelve, váz csőszettjeibe rejtve) nem találjuk – az az agymotor testében található. Az Eeyo a kis tömege ellenére is képes akár 65 km hatótávnyi rásegítésre, ami városi közlekedést tekintve igen jó. És az ára? Nos, a 3899 dollár (nagyjából 1.2 millió forint) nem kevés zöldhasú, de a stílus sokba kerül.

A CafeRacer elektromos kerékpár

Buzzraw ebike

10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-2
Buzzraw
10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-2
Forrás: Buzzraw

A Buzzraw nagyon egyszerű és letisztult formája a motorok CafeRacer stílusát idézi. Összteleszkópos felépítése révén kiváló komfortot nyújt a hazai rosszminőségű utakhoz hasonlókon is, amihez a hatalmas banán-ülés még hozzátesz egy lapáttal. Az elektromos rásegítés a normál- és s-pedelec rendszerek közötti, 35km/h tempóig biztosít extra nyomatékot a pedálozásodhoz. Mindezt 50 km-es hatótávolsággal, ami a motoros kinézethez képest igen karcsú, de munkába járni, vagy elgurulni a haverokhoz egy bambira, elegendő. A gyártó rengeteg kiegészítőt kínál a „bringához” - mint első-hátsó csomagtartót, pegeket (minek???), vázon belüli cargo-hálót, sárvédőket és különböző kialakítású elülső villákat. Vagány kinézetű cucc, amiért erősen elkérik a pénzt (3000 eurotól indul)…

Lopásvédett és hatékony elektromos kerékpár

VanMoof ebike

10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-12
VanMoof
10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-12
Forrás: VanMoof

Nem csak egyedi stílusjegyek, de sok „okos” megoldás is található a VanMoof e-bike modelljén. Elsőre egy avatatlan szemnek fel sem tűnik, hogy az S3 vagy X3 modell elektromos rásegítéssel rendelkezik. Ez köszönhető egyrészt a váz felső- és alsócsövébe rejtett, összesen 504 Wh teljesítményű akkumulátoroknak, valamint, az egyébként teljesen fura módon az első kerék agyába integrált motornak. A kerékpár tartogat még ezeken felül több érdekes megoldást. A kormány és kormányszár, valamint a nyeregcső és nyereg is egy-darab anyagból készült, a hátsó agyban egy 4-sebességes automataváltó kapott helyet, és a lánc teljes egészében el lett rejtve. Mind elöl és hátul pedig a váz felsőcsövének végébe integráltak egy-egy lámpát is.

És mi a helyzet a biztonsággal? Nos, ezen a téren is bőségesen van érdekesség. A lopásgátló csavarok mellett olyan „okos” megoldásokat kapunk a kerékpárral, mint a telefonunkat felismerő „indításgátló”, GSM és bluetooth helyzetmegosztás.

Elegáns luxus elektromos kerékpár

Canyon Precede ebike

10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-3
Canyon
10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-3
Forrás: Canyon

A Canyon Precede széria nálam a városi e-bike kerékpárok Royce Rollsja. Elegáns megjelenés és kiemelkedően jó kényelem… no meg egy olyan árkategória, ahol már nem szokás rákérdezni az árra, csak kéred a terméket, és a szalon másik végében lehúzod az ez-mindent-visz-kreditkártyádat. A bringa nagy nyomatékos (85 Nm) motorral és 500 Wh teljesítményű akkumulátorral kapható, melyek kényelmes és hatékony kerékpározást biztosítanak számunkra. Mind a váz, mind a villa, mind az ezekhez formában illeszkedő kormány és kormányszár karbonból készült, dizájnjuk letisztult, szinte már aerodinamikus. Az akkumulátort és a kábelezéseket elrejtették, ami tovább fokozza a vizuális letisztultságot. Az alumínium sárvédők és hátsó csomagtartó széria, mint az első és hátsó lámpák is… A Royce-tól eltérően a Precede-be nem akarsz majd a „hátsó sorban” ülni, ezt te akarod vezetni.

Elektromos kerékpár mindenre is

Wabash gravel ebike

10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-13
Yamaha
10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-13
Forrás: Yamaha

Sokan úgy választunk kerékpárt, hogy azt minél több, különböző helyzetben is tudjuk majd használni. Ismerve a hazai utak minőségét, azok számára, akik sokat gurulnak sok fele, valamint olykor letérnek a szilárd burkolatról föld- és dózerutakra is, kiváló választás egy gravel kerékpár. Ezen modellek a városi közlekedésben is megállják a helyüket, mint túrázás vagy sportolás sportszerű tekerés során. Ha mindezekhez hozzáadjunk még egy e-bike előnyeit is, akkor vérbeli multifunkcionális bringát kapunk. A motorsportból jól ismert Yamaha brand által készített Wabash gravel e-bike tervezésénél is ezek lehetnek a gondolatok. 35 km/h sebességig kapjuk a rásegítést, a természetesen saját gyártású és fejlesztésű, nagyteljesítményű motorból, melyhez 500 Wh teljesítményű akkumulátor jár. A hátsó lámpa vázba integrálva széria felszerelése, míg a sárvédő- és csomagtartó felszerelés opcionális.

Szinte már motorkerékpár

Grizzly ebike

10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-5
Grizzly
10 innovatív (?) elektromo kerékpár városi közlekedőknek-5
Forrás: Grizzly

A listánk utolsó résztvevője félig-meddig kakukktojás. Nem csak hogy egy robogónak néz ki a Grizzly, de akárcsak egy robogónál, ennél is egy kar segítségével tudjuk adagolni a rásegítés mértékét. Persze, ez így, ebben a formában nem pedelec e-bike, de a hajtás megoldása miatt mégis bekerült ide. A Grizzlyvel ugyanis nem csak motorozhatunk, de kerékpár módjára pedálozva is hajthatjuk, így növelve a hatótávolságot. Ami egyébként nem kevés, lévén a bringán (?) két akksi is található, összesen 1664 Wh teljesítménnyel! Ez akár 120-130 km megtételéhez elegendő elektront jelent a 80 Nm nyomatékos agymotor számára. Komfortunkat az elől-hátul megtalálható felfüggesztés és a banánülés fokozza. Természetesen jár hozzá a sárvédő, és elől-hátul a lámpa is. Agglomerációból bejárni a városba, környezetbarát-, gazdaságos- és hangtalanul suhanós módon kiváló opció, ráadásul mindösszesen 2800 dollárt mérnek érte, ami meglehetősen olcsónak számít!

A fenti válogatás nem tükrözi a jelenlegi teljes e-bike kínálatot.

Hirdetés