Szüni-Dö-Dö ingyenes evezés oktatás „Élménygazdag vízitúrázás a Dunán” Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/06/08
Tapasztalatból mondhatom, a nyári táborok közül magasan viszi a pálmát a vízitáborozás. Ezen a nyáron bárki belekóstolhat a vízitúrázásba, megtanulhatja a fortélyokat és mindezt teljesen ingyen.
Hirdetés

A programot nyugodtan ajánljuk általános és középiskolásoknak, családoknak, barátoknak,  felnőtteknek, és a vakációban csellengő gyerekeknek.  -Azoknak, akik még nem tudnak evezni és kormányozni.  -A gyakorlottabbaknak, akik szeretnének továbbfejlődni.

A programra kötetlenül, előzetes bejelentés nélkül lehet jönni az oktatás bármelyik napján, kivéve a pénteki Tündér-szigeti túrát. Életkorra, nemre való tekintet nélkül foglalkoznak mindenkivel, aki  kedvet érez ahhoz, hogy megismerje a vízitúrázás titkait.



A 3+1 elemből álló program célja: Aktív szabadidős sportprogramot nyújtó tábor, melynek keretein belül fokozatosan bevezetjük a kezdőket, illetve a haladókat a biztonságos túrakenuzás, és a dunai vízi élet rejtelmeibe 6 éves kortól. A több elemből való kialakítás miatt a hozzánk fordulók képességeit egyénileg fejlesztjük tovább, így a teljesen kezdők megtanulhatnak nálunk evezni, a gyakorlottabbak kormányozni. Az úszás tudás nem kötelező, mert mindenkire mentőmellényt adunk!

Napi program: Hétfőtől péntekig délelőtt 10 órakor van a gyülekező, és a később érkezők is csatlakozhatnak. Először regisztráljuk a jelentkezőket, melynek során felírjuk a gyerekek nevét, lakcímét és a szülők telefonszámát. A rövid tájékoztató után közösen lemegyünk a partra.

-Első elem: Az evezésoktatás

A leendő evezősöknek „Indián” vagy „Kisindián” mutatja meg a lapátfogás, és az evezés titkait. Addig foglalkozunk az érdeklődőkkel, amíg ki nem alakul a stabil biztonságérzete mindenkinek, majd a többi tapasztalt oktató foglalkozik a tanulókkal.

 A mentőmellények kötelező felvétele után elkezdődik a partközeli gyakorlás, és az egyéni fáradékonyság figyelembevételével próbakörökre megyünk. Akik már tudnak kenuzni, azok addig a kijelölt kormányosok által vezetett hajókban evezhetnek.

 Ha épp foglalt minden hajó vagy pihenni akar valaki, akkor a parton a fák árnyékában a társasjátékokkal lehet játszani, vagy olvasni. Egy órakor a kormányosok rövid ebédszünetet tartanak, majd a folytatódik az oktatás. A szülők és az idősebbek is kipróbálhatják a kenukat, mert bátorítjuk a közös családi evezést.

Öt órakor van vége a programnak, de négy órától elkezdjük fokozatosan felvinni a hajókat. Azok a gyerekek, akikért később jönnek a szüleik, azokra vigyázunk a telepen. A hazamenetel előtt kötelező a kijelentkezés, hogyha az aggódó szülők telefonálnának, pontosan nyilván tudjuk tartani, hogy mikor ment el a csemetéjük.

 

-Második elem: A kormányos képzés

A kormányos képzés külön részét képezi a programnak, de párhuzamosan zajlik vele. Előzetes felkészültségtől függően csoportokra osztjuk az érdeklődőket az egyéni képességeik és felkészültségük alapján, majd megkezdjük a tanítást. Kormányos oktatáson az vehet elsősorban részt, aki már kiválóan tud evezni.

A tanulás ideje alatt minden jelentkező szakoktatói segítséggel sajátíthatja el a stabil négyszemélyes túrakenuk irányítását.

A tanulásban előrehaladottak végül a sikeresen teljesített kormányosi vizsgával bizonyíthatják be rátermettségüket a kormányosi posztra. Az eredményes vizsgát tevők kormányosi pólót kapnak, amennyiben becsatlakozva az evezésoktatásba részeseivé válnak az Óbudai SE csapatának.

Az egyheti evezésoktatást a Pénteki napra szervezett Tündér szigeti vízitúrával zárjuk.

-Harmadik elem: Tündér szigeti vízitúra

A pénteki napon a szokásostól eltérően már nem oktatást tartunk, hanem elvisszük a résztvevőket egy igazi élményekkel teli „próba” vízitúrára.

A Tündér-szigethez evezünk fel, és megállunk a Duna közepén lévő magányos cédrus szigetén. Itt kikötünk, majd megebédel mindenki a magával hozott szendvicsekből, és vízi csatázunk, illetve játszunk. Egy kis napozás és megszáradás után megkerüljük a Luppa-szigetet, és hazaevezünk a Rómaira, ahová körülbelül öt órára érkezünk meg.

-Negyedik elem: Az igazi vízitúra, melyet a kezdőknek és a haladóknak szervezünk.

A régebben nálunk evező gyerekek ekkor már izgatottan készülődnek az oktatás utáni igazi ”Komárom-Bp” Szüni-Dö-Dö vízitúrákra, melyekből több turnust is indítunk idén július 1-6-ig, illetve július 23-27-ig elsősorban az evezésoktatások résztvevőinek.

Felszerelés: Vízálló szandál vagy papucs, törülköző, naptej, sapka, váltás ruha.

Étkezés: Önellátás. A parton vannak drága büfék, de inkább azt javasoljuk, hogy aki csak teheti, az otthonról hozzon magának enni-innivalót. A program ingyenes.

Tájékoztatás: Horváth „Indián” Pál, Horváth Péter „Kisindián” Tel/fax: 1/240-3353, Mobil: 20/9683-685, 20/320-0811

 Aktuális kiírások, információk:   E-mail: ose@ose.hu
Hirdetés