Schneeberglauf - a legközelebbi alpesi terep

Schneeberglauf - a legközelebbi alpesi terep

Takács Viktor
Takács Viktor - Támogatott tartalom
2022/04/28
Schneeberglauf, a legkeletibb alpesi hegyifutó verseny

Az elmúlt két kaotikus évet követően idén egyre több nagy klasszikus futóverseny kerül újra megrendezésre a korábbi években megszokott menetrend szerint. Az egyik ilyen rendezvény az Alpok egyik legkeletibb igazi terepfutóversenye, a Schneeberglauf, mely a törölt 2020-as és az őszre halasztott 2021-es kiadást követően idén, immáron 25. alkalommal, újra a megszokott nyári időpontban, június 25-én várja a kihívást kereső atlétákat. A megrendezésre kerülő két táv mindegyike Puchbergből indul és a Salamandra vasút hegyállomásánál, közvetlenül a Hochschneeberg csúcsa alatt ér véget. 

Schneeberglauf: 10 km, +1200 szint

A klasszikus Schneeberglauf, amely mindössze 10 km alatt 1200 méter szintkülönbséget tartalmaz, igen népszerű a terepfutó „sprinterek” között, ugyanis itt a futók nem csak egymással, hanem a 125 éves fogaskerekű vasúttal is versenyeznek. Ennek okán a verseny mottója a

„Mensch gegen Maschninen”,

vagyis emberek a gépek ellen, ami akár egy sci-fi film címe is lehetne. Mind a női, mint a férfi pályacsúcsot egy-egy terepfutó világbajnok tartja (Andrea Mayr: 58:21, Jonathan Wyat: 52:51), azonban egyelőre mindkét rekord elmarad az öreg vasút leggyorsabbjától, amely 48 perc 22 másodperc. Na majd talán idén!

Schneeberglauf beharangozó-1
Hopp!
Schneeberglauf beharangozó-1
Forrás: Markus Frühmann

Schneeberg Trail: 32 km, +2400 szint

A hosszabbik táv, a Schneeberg Trail, sokkal komolyabb kihívásokat tartogat, ugyanis a 32 km-es táv a maga 2400 méter szintjével szinte felér egy maratonnal. Ez a versenyszám idén kerül 10-edszer megrendezésre, tehát a negyed évszázados jubileum mellett egy tíz éveset is ünnepelnek a szervezők. A táv különlegessége, hogy az útvonal két hegycsúcson is keresztülvezet. Érinti az Öhler 1184 méteres és a Hochschneeberg 2075 méteres csúcsát is. Évről évre egyre több futó választja ezt az igazán változatos hosszú távot, aki nem akar lemaradni, ne késlekedjen a nevezéssel!

Schneeberglauf beharangozó-2
Schneeberg csúcs
Schneeberglauf beharangozó-2
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Schneenerg KIDS

A szervezők a gyerekekről sem feledkeznek meg. Idén a Schneeberg KIDS keretein belül a kicsik, kortól függően két távon próbálhatják ki magukat. A legkisebbeknek (4év alatt) egy 1,2 km kört kell teljesíteniük, a kicsit nagyobbak (5-7 évesek) pedig 2,2 km-t futnak majd. A dupla jubileum alkalmából a szervezők minden célbaérkezőnek, legyen az akár felnőtt, akár gyerek, különleges ajándékkal kedveskednek majd. Hogy mi lesz az? A helyszínen kiderül!


A nevezéssel és a versennyel kapcsolatos információk a https://www.schneeberglauf.at/ weboldalon érhetők el. 

Hirdetés