Ünnepi filmajánló - futás/hegymászás

Ünnepi filmajánló - futás/hegymászás

Pintér László
Pintér László
2015/12/18
Ha unod már a Reszkessetek betörőket, nem kapsz levegőt a sok bejglitől, és szíved a hegyekbe húz, itt van neked három film az ünnepekre.
Hirdetés

Curiosity

100 mérföld… a bűvös határ. A terepfutó versenyek Szent Grálja; a verseny, aminek neve hallatára is libabőrös lesz az ember: Ultra Trail du Mont Blanc. 166 km, 9600 m szint, 46 órás szintidő. Egy kör három országon át, Európa királynője, a Mont Blanc körül.

 

Izgatottság. Leírhatatlan hangulat. Szabadság. Sötét. Kétségek. Fájdalom. Kínok. Hajnalpír. A természet csodája. Szenvedés. Letaglózó fáradtság. Könnyek. Öröm. UTMB.

 

Fuss együtt az elbűvölő Rory Bosióval, a humoros Hal Koernerrel és a hippi Timothy Olsonnal a világ legnagyobb presztízsű terepultráján!

Film hossza: 13 perc

 

Mile For Mile

Patagónia. A Szél Birodalma. Nézd meg, hogyan küzdenek a Conservacion Patagonica önkéntesei az eredeti környezet visszaállításáért! Ismerd meg Patagónia ismeretlen vidékeit Krissy Moehl, Jeff Browning és Luke Nelson ultrafutók segítségével! 106 mérföld Patagónián keresztül a környezetvédelemért.

Egy csodálatos projekt, melyért a nemrégiben elhunyt The North Face-alapító Doug Tompkins küzdött. Felesége, Kris Tompkins így írja le a környezetvédelem egyik alapigazságát:

„Azt szeretnénk, ha odamennének és beleszeretnének, mert az emberek csak akkor fognak megvédeni valamit, ha szeretik. És ha kimész ezek közé a hegyek közé, a szél és az eső az arcodba csap, mindened fáj – akkor esel szerelembe.”

Film hossza: 15 perc

 

Down to Nothing

Képzeld el, hogy egy igazán nagy kalandot keresel. Valami nagyon távoli, nehezen megközelíthető, isten háta mögötti hegyet szeretnél megmászni, ahol már az odajutás is komoly kihívás. Majd szorozd meg ezerrel.

Egy hatfős, kiváló hegymászókból álló csapat fejébe vette, hogy végére jár egy rejtélynek. Milyen magas valójában Délkelet-Ázsia legmagasabb hegycsúcsa? Emily Harrington, Cory Richards, Hilaree O’Neill és Mark Jenkins Myanmarba (Burmába) utazik, hogy megmássza a Hkakabo Razit, és megmérje annak pontos magasságát.

Ha létezik expedíció, amely megtestesíti „Az út a cél” eszméjét, akkor ez az.

A hegy megközelítése páratlan logisztikai kihívást jelent. Az ázsiai landolás után 690 km buszozás, 300 km folyami hajózás, 400 km vonatozás, 270 km belföldi repülőút és 130 km motorkerékpározás teszi próbára a csapat lelki és fizikai erejét és személyes kapcsolataikat. Az értelmetlen bürokrácia miatt napokat rostokolnak több száz kilométerre a céltól. Ezek után még 200 km gyaloglás vár rájuk Burma szubtrópusi esőerdején keresztül…

Képzelj el egy olyan expedíciót, ahol a motorkerékpáros utazás része a hegy megközelítésének. Ráadásul profinak semmiképpen sem nevezhető motorosokkal. 16 nappal az indulás után kezded meg a dzsungeltúrát. Amikor már annyi probléma merül fel útközben, hogy csak sikítani tudsz – és a hegy még mindig rohadt messze van. Útközben szembesülsz vele, hogy a fele cucctól meg kell válnod, különben sosem jutsz el a hegy lábáig sem, mert ez nem Nepál vagy Pakisztán, ahol minden faluban találsz teherhordót.

Majd a 30. napon eléred az alaptábort, és már csak az eredeti élelmiszerkészleted 15%-a maradt. A hegyre és a visszaútra. És ott állsz egy majdnem hatezres előtt, amiről még rendes térképed sincs.

Hogy ennyi szívás után hőseink elérték-e a csúcsot? Teljesen lényegtelen. De Renan Ozturk és Taylor Rees filmjéből kiderül.

Film hossza: 25 perc



Hirdetés