Menü

2015.12.10.     Hozzászólás 0

Elhunyt a The North Face megalapítója

A népszerű túraruházat márka atyját túrázás közben érte a halál.


A 72 éves Douglas Rainsford Tompkins december 8-án Chile déli vidékén ötödmagával kajakozott, amikor hajója felborult az erősen hullámzó, alig 4 fokos vízbe. Helikopterrel kórházba szállították, de a súlyos hypotermia következtében életét vesztette.

 

Douglas Rainsford Tompkins

 

Tompkins 1943. március 20-án született Ohioban, majd később családjával New Yorkba költözött. 1960 és 1962 között síeléssel és sziklamászással foglalkozott Coloradoban, Európában és Dél-Amerikában. 1963-ban megalapította a Kaliforniai Hegyivezető Szolgálatot.

1964-ben feleségével együtt alapították meg a The North Face vállalatot, ami akkoriban sziklamászó és kemping felszerelések forgalmazásával és kiszállításával foglalkozott. Jó minőségű hálózsákokat, hátizsákokat és hegymászó sátrakat terveztek. 1966 környékén fejlesztették ki a hajtogatható rudakkal összeszerelhető sátrat, amit így nem kellett a tetején lyukkal ellátni. Ez a kilakítás egy erős sátorszerkezetet eredményezett, mert legömbölyített kupola áramvonalassá, a szeles időjárással szemben ellenállóbbá tette a sátrakat. Később az egész világon ez a típus terjedt el, a legtöbb gyártó ezt a szerkezetet másolta.

1969-ben Tompkins eladta a The North Face márkanevet és outdoor filmkészítéssel kezdett el foglalkozni.

Forrás: Wikipédia

Olvass többet a témáról: the north face

Ajánló