Menü

2015.11.10.     Hozzászólás 3

Technikai kabát mesterséges pókselyemből

300 év alatt sikerült elérnünk a pókok szintjét.


Szívből rühellem a pókokat. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer mesterséges pókhálóba bebábozva próbálom magam megvédeni az időjárás viszontagságaival szemben.

Márpedig ez hamarosan valósággá válik. Az outdoor ipart érte az a megtiszteltetés, hogy először próbálhatta ki a textilipar Szent Grálját, a mesterséges pókselymet.

A pókselyem, melyből a pókháló is készül, a világ egyik legerősebb anyaga, ezt régóta tudjuk. Erősebb az acélnál, rugalmasabb, mint a kevlár és könnyebb, mint a szénszál. Nem véletlen, hogy mesterséges előállításának gondolata évtizedek óta foglalkoztatja a világ vezető tudósait. Felhasználási lehetőségeinek száma korlátlan, számos iparágat forradalmasíthat.

Egy japán cégnek sikerült az áttörés, és úgy döntöttek, az eredményt a textiliparban, azon belül is az outdoor szegmensben vetik be.

„Házi” körülmények között már az 1700-as évek elején tenyésztettek pókokat, egy francia tudós az általuk termelt selyemből kesztyűt, valamint sálat készített. Nagyobb mennyiségű pókselyem előállításához azonban vállalhatatlan mennyiségű pókot kellett volna tenyészteni. Így hamar eljutottak arra a következtetésre, hogy ha ipari mennyiségű pókselymet akarunk, akkor meg kell találnunk a módját a mesterséges előállításnak.

Német és amerikai laborokban odáig eljutottak, hogy hogyan lesz a folyékony fehérjeoldatból kristályos jellegű szilárd fonal. Reprodukálni azonban nem sikerült a folyamatot mesterséges körülmények között úgy, hogy az költséghatékony is legyen.

A japán Spiber (a spider és fiber, azaz a „pók” és „szál” szavak összevonásából) cég a nulláról kezdte a munkát. 11 évnyi kutatás után sikerült megtalálniuk a pókselyem készítéséért felelős gént, és azt baktériumokba ültetve rávenni azokat a pókselyem termelésére. 20-féle aminosav kombinációjával 600 különböző eredeti fehérjét sikerült eddig létrehozniuk. Eljutottak oda, hogy nagy mennyiségben is képesek előállítani az általuk QMONOS-nak (kumonosu japánul pókhálót jelent) nevezett anyagot.

A Moon Parka hivatalos bemutatója Forrás: Spiber

Az eredményt nemcsak a textiliparban lehet hasznosítani, de ők ezt választották. Ennek oka az, hogy elég magas az ipari részesedése, gyorsak a termékfejlesztési ciklusok, valamint az outdoor iparban kiválóan felhasználható a mesterséges pókselyem, mivel ott nagy teljesítményű, de környezetkímélő anyagokra van szükség. Az együttműködéshez a The North Face vezető outdoor márkát választották partnerüknek.

Közösen kifejlesztettek egy új kabát prototípust, a már létező Antarctica Parka dizájnján alapuló Moon Parkát. A külső héj szövetét egy automatizált gyártósor teljes egészében QMONOS-ból készíti. Bár az anyag szálait bármilyen színűre be lehet festeni, a prototípusnál meghagyták azt az arany színt, melyet a Nephila pók a természetben is termel.

A The North Face japán reklámcége kiemelte, hogy az anyag nem csupán teljesítményben előnyösebb számos szempontból a kőolaj alapú polimerekkel szemben, hanem a gyártása is sokkal inkább környezetbarát. Maga az anyag is biológiailag lebomló.

A Moon Parka szériagyártása előtt néhány kihívást le kell még küzdenie a cégnek, de a Spiber jövőre szeretné kereskedelmi forgalomba bocsátani a kabátot. A várható fogyasztói áráról nem esett szó.

Nem tudom, hogy képes leszek-e valaha is elvonatkoztatni attól, hogy ennek az egésznek köze van a pókokhoz.

Az alábbi angol nyelvű videón a gyártási folyamatot láthatjátok:

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Balu1 2015.11.12.   16:29

  Balu1

  Egyébként aranyos a selyemgubós történeted és találó is a témában. :-) Már csináltak állatkáktól származó szálakból ruhaféléket. Az is erős, de ez most újabb és kicsit más dolog.

  válasz erre...

 • Balu1 2015.11.12.   16:25

  Balu1

  Szerintem valószínü, hogy nagyon drága lesz. Egy teljesen új kutatási terület első vásárlóira kerül a legnagyobb tehet abból a sok és hatalmas befektetésekből, amire szükség volt az előállításához. Ráadásul egy bio csúcstenchnika kellett hozzá! A pókhálót meg így is és úgy is leverem a sarokból. :) )

  válasz erre...

 • Julcsi 2015.11.12.   08:26

  Julcsi

  Van még mi csodálatos! Az ember, mint alkotó viszont leleményes, - duplikál.Gyermekkoromat idézte meg ez a történet. Tenyésztettünk selyemhernyót. Apró, pár milliméteres tüneményekként vittük haza dobozkákban őket és pár hét alatt rengeteg eperfa levelet habzsoltak be, minek hatására jó kövérre és hosszúra nőttek. Életük delén túl bebábozódtak, mi összegyűjtöttük és osztályoztuk őket, majd jó pénzért értékesítettük a gubókat.. Azért írom megszemélyesítve,mert élőlények voltak és bár nem bizalomgerjesztőek, de nagyon széppé váltak, mikor itt-ott megbújva a padláson a bábból előbújtak lepke formában. No. A pókokkal is megtudnék barátkozni. De mivel művi úton állítódik elő a termék, hát így kicsit cifrább ez a történet és vajon mennyivel lesz drágább?

  válasz erre...