Ráncigálják Kilian Jornet bajszát

Ráncigálják Kilian Jornet bajszát

Pintér László
Pintér László
2015/02/20
Két hónapot sem élt Kilian Jornet Aconcaguán futott sebességi rekordja, miután az ecuadori-svájci Karl Egloff majdnem egy órát faragott a katalán decemberi idejéből.  
Hirdetés

Dél-Amerika legmagasabb hegycsúcsán, a 6962 m magas Aconcaguán Kilian Jornet tavaly karácsony előtt állított fel új sebességi rekordot. A katalán futógép a Summits of My Life projekt keretében ismert és jelentős hegycsúcsokon igyekszik a leggyorsabb időt teljesíteni. A Mont Blanc, a Matterhorn és a Mount McKinley után következett az Aconcagua, melynek kétszer futott neki. Másodszorra sikerült új rekordot elérnie, de a felmenetben benne hagyott legalább egy órát, mert nem volt tökéletes formában.

Egloff szintén a hegy északkeleti oldalán vezető normál úton mászott fel a csúcsra, de Kilianhoz hasonlóan a hegy déli lábánál, az alaptábortól 23 km-re fekvő Horconesből indult. Az oda-vissza 60 km-es távot, benne 4000 méternyi szintkülönbséggel 11 óra 52 perc alatt teljesítette. Ez közel egy órával kevesebb, mint Kilian rekordja. Egloff pontosan ott szerzett előnyt, ahol Kilian hagyott időt a „pályában”: a felmenetben.

Karl Egloff Forrás: Reto Aconcagua Facebook
Karl Egloff
Kép forrása: Reto Aconcagua Facebook

Karl Egloff neve nem ismeretlen, bár neve egyelőre kétségkívül lényegesen kisebb médiaértékkel bír. Egyelőre. A 33 éves sportoló hosszú ideje indul hegyi versenyeken. Hegyi vezető, hegyi kerékpáros és terepfutó. Nem ez az első Kilian-rekord, melyet megdöntött: Tavaly augusztusban a Kilimandzsárón adta át a múltnak a katalán négy éve fennálló sebességi rekordját, 30 perccel megjavítva azt. Egloff nevéhez fűződik az ecuadori Cotopaxi vulkán eddigi leggyorsabb megmászása is. Síhegymászó versenyeken már többször találkoztak, és nem egyszer sikerült legyőznie Kiliant.

Kilian Jornet egyébként a közösségi médiában az elsők között gratulált Egloffnak az új rekordhoz, aki nagy tiszteletet tanúsítva köszönte meg az elismerést:

“Kilian, kétségkívül te vagy a legnagyobb, egy igazi példakép, aki forradalmasította a sportot. Ma csak egyszerűen szerencsém volt. Őszintén remélem, hogy egy nap közösen is vihetünk véghez nagy dolgokat. Köszönöm az üzeneted, nagyon motiváló volt számomra!!!!”

Hirdetés