Petzl grigri + Hír

Kakuk András
Kakuk András
2016/07/16
Petzl grigri pánik és top rope funkcióval
Hirdetés

Grigri pánik funkcióval

A hagyományos Petzl grigri kezdő kezében mindig kérdéses, legalábbis az óvatosak számára. Vészhelyzetben a pánikból  megmarkolt eszközzel komoly sérülést okozhatunk, hiszen ilyen esetben fék nélkül engedjük mászótársunkat lezuhanni. A piacon megjelentek már a pánikfunkcióval ellátott eszközök, mint pl. a Camp Matik. A 2016-os Outdoor Show-on a Petzl is bemutatta a grigri pánik funkcióval allátott modelljét a grigri+ -t. 

A videóban jól látható, hogy a kart ha túlságosan tovább húzzuk, ahogyan pánik helyzetben előfordulhat akkor a hagyományos grigrikkel ellentétben az új eszköz lefékezi az esést. A kar visszatolása után újrafolytathatjuk az eresztést. 

Top rope funkció

A grigri + eszközön egy plusz funkció is található. A hátoldalon lévő kar segítségével top rope és elölmászó funkció közt választhatunk. Elölmászó funkcióban gyorsan, dinamikusan lehet kötelet adni míg top rope állásban csak nehezen lehet a kötelet adagolni, mivel itt erre nincs is nagyon szükség.

A grigri +  eszközt kifejezetten mászótermi illetve kezdő felhasználásra szánja a gyártó. Ennek szellemében plusz biztonsági funkció, hogy a top rope állást rögzíteni lehet, arra az esetre ha egy tanfolyam keretében az oktató több partit kezel egyszerre. 

Külön öröm, hogy az eszköz 11 mm-es kötelet is képes fogadni, de még az optimális felhasználásban is 10,5 mm-ig használhatunk köteleket. Ez még akkor is elegendő, ha kedvenc termünkben régen cseréltek már kötelet.

A súlya is és az ára is kicsit több, mint a hagyományos grigrié. Az új eszköz 200 grammot nyom, és 99 Euró befektetést igényel. 

 

Top rope és elölmászó állás
Top rope és elölmászó állás
Kép forrása: Paraferee Mozgásvilág
Hirdetés