Camp Matik biztosító eszköz Hír

Camp Matik biztosító eszköz Hír

Kakuk András
Kakuk András
2016/04/19
Félautomata biztósító eszköz bárkinek, de főleg a vékony kötéllel mászóknak
Hirdetés

Írhattam volna azt is, hogy hülye biztos biztosító eszköz de azért az erős lett volna. A valóságtól nem áll ugyan távol, hiszen a Camp a Matikkal a kezdőket (és a vékony kötéllel rendelkezőket) tökéletesen szolgálja ki.

Külsőleg

A Matik a hozzát tartozó karabinerrel együtt gyönyörű. Ezt megszokhattuk már de a Matik ragyogó kék színe egyedivé varázsolja ezt a darabot. Amint megfogjuk, rögtön észrevehetjük a második egyértelmű jellemzőjét. Ebben a cuccban van anyag! A Matik ugyanis az utóbbi időben általam használt, hozzá méretében hasonló eszközöknél (CT Click Up, Alpine Up, Petzl Gri-gri 2) jóval súlyosabb.

Köszönhető ez gondolom annak, hogy a ház alumínium ötvözetből de a belsőség acélból készült.

Ez egyrészt biztonságérzetet adhat, másrészt rossz hír a gramm mániákusoknak. Persze ez utóbbi is felhasználás kérdése. Manapság egyre népszerűbb sport a mászás, aminek nagy része a termekben koncentrálódik. Terem illetve sportmászás során pedig egy kis plusz súlyt igazán feláldozhatunk a biztonság oltárán.

Matikok Forrás: Pintér László Mozgásvilág
Matikok
Kép forrása: Pintér László Mozgásvilág

Matik Használat

Első használat során kicsit furcsának tűnhet az új eszköz. Kicsit máshogy áll kézre nekem, mint az eddig megszokottak. A kötelet az eszköz felső részen becsúsztatva (persze a mászó a megfelelő kötélvégen legyen. Ez szépen jelölve is van) ráhurkoljuk a belső, mozgó nyelvre.

Az első biztonsági tulajdonság pedig itt észlelhető. A karabinert ugyanis nem tudjuk beakasztani az eszközbe addig amíg a nyelv nincs megfelelően a helyén!

Elölmászó biztosítása Matikkal

Használat közben nekem az volt a benyomásom, hogy az eszköz inkább a kezdőknek lett tervezve. Azért gondolom így, mert kötelet adni egyszerűen lehet addig amíg az elölmászó kellemes tempóban halad. Egyszerűen elöl húzzuk, hátsó kezünkkel pedig adagoljuk a kötelet. A hatékony mozdulatsor további feltétele a jó minőségű és optimális méretű kötél. (9,6 mm max) bár 10,5 mm-es vastagságú kötelet is tudunk vele használni de az annyira fog szorulni, hogy használata nem optimális. Például ez az egyszerű kötáladás sem megy ha szorul egy kicsit is a kötél.
Amint dinamikusan, gyorsan kell adni a kötelet a Camp Matik egy árnyalatnyit macerásabb az eddig megszokott eszközöknél.

Ha dinamikusan, gyorsan kell kötelet adni, akkor ellen kell tartani a mozgó nyelvnek, hogy a kötél gyorsan szaladjon az eszközön keresztül. Adja magát, hogy ezt a fékező kezünkkel tegyük, de ez valahogy úgy jön jobban kézre ha a fékező szárat elengedjük. Grrr! Nem szabad!

A helyes technika esetén jó nagy hurkot szedünk be a kezünkbe, majd így tartunk ellen a nyelvnek és a felszedett hurkot adagoljuk az elölmászónak. A mi esetünkben elsőre egy kicsit akadozva működött, mert egyszerűen a mozdulatsor nem elég gyors ahhoz, hogy lekövesse a mászót.

Leeresztés Matikkal

A Matik fő funkciója, ami nagyban megkülönbözteti a konkurenciától az a pánik funkció.

Leereszteni 2 féle képpen tudunk.

A Matik oldalán található karral, amit magunk felé húzva tudjuk engedni a kötelet és a rajta függő partnerünket. Abban az esetben ha túlhúzzuk a kart, akkor az egy amolyan vészfékként működik. Nagy különbség ez, hiszen több hasonló termék esetén ha valaki nem elég tapasztalt és ne adj isten még be is pánikol és vészhelyzet (esés) esetén rámarkol az eszközre, akkor pont az ellenkezője történik. A kötél gyorsabban szalad és a partnerünk leesik. Az általam látogatott termekben történt már ilyen baleset és emiatt az automata eszközök használatát tiltják.

Használat közben az volt a tapasztalatunk, hogy a kar érzékeny és egy kattanó hang kíséretében könnyen áthúzhatjuk a holtponton. Különösen hátráltató volt az érzékenysége ha vastagabb kötelet használtunk. A kötél ha szorul akkor a kar használata lehetetlen mert az akadás miatt egyből pánik funkcióba ugrik, átgördül a holtponton. Rövidebb gyakorlás esetén azonban hamar rá tudunk érezni a megfelelő használatra, főleg ha optimális kötelet használunk.

Húzd a kart Forrás: Simon Ádám Mozgásvilág
Húzd a kart
Kép forrása: Simon Ádám Mozgásvilág

Ha nem ezt kart használjuk, hanem simán ellentartunk a nyelvnek, akkor nincs pánik funkció. Ez lehet a megoldás abban az esetben is ha a szoruló kötél miatt a karos leengedés nem működik. A próbák során ilyen esetben viszont az nyelv nagyon, zavaróan vágta az ujjamat.
A kellemetlen vágó érzésen felül ennek a technikának az a mellékhatása, hogy a pánik funkció nélkül könnyen balesetet okozhatunk. Ezért ezt a módot biztosításhoz felejtsük is el.

Ellenben ezt a technikát kell alkalmaznunk ha a társunkat leeresztettük már a földre és kellő mennyiségű kötelet kell adnunk neki, hogy le tudja szerelni az eszközt.

Több szem többet lát alapon kölcsönadtam Erdélyi Balázsnak, aki mászó edzőként és vezetőként is ismert.

Kíváncsian vettem a kezembe a Camp Matik automata biztosító eszközt.
Az általam gyakorta használt Grigrihez képest a nagy újdonság a pánik funkció. Társunk eresztése közben egy kart hátra kell húzni. Amennyiben elengedjük a Matik blokkolja a kötelet, és ha túlhúzzuk akkor is. Korábban a Grigrivel történt baleset a kar túlhúzásából, ezt a küszöbölték ki a fejlesztők ezzel a funkcióval.
Az Matikot a rajta található ábra szerint 8,6 - 10,2 méretű kötélre tervezték. 8,6 - 9,6-os átmérő között ideális a működése, és 9,6-10,2-es átmérő között is még használható az eszköz.
Én egy viszonylag új, Tendon Hattrick 9,7-es kötéllel teszteltem a működést, elölmászásnál.
Normál tempójú mászásnál teljesen jól működött. Amikor hirtelen kellett adagolni az elölmászónak a kötelet, pl. egy akasztásnál akkor könnyen meg tud szorulni a kötél. Tehát nagyon odafigyelve a mászóra, lehetőleg kerülve a hirtelen mozdulatokat kell biztosítani a mászást.
Eresztés közben is kellő odafigyeléssel kell eljárni, könnyű "túlhúzni" a kart. Amikor a mászót leeresztettük a földre kisebb problémát okozhat még, hogy kellő mennyiségű laza kötelet adjunk.

Az eszköz élvezetes és hatékony használata egyértelműen a kötél vastagságán múlik. 9,6 alatti kötelekkel kiváló eszköz főleg lassabb mászásokhoz. Egy gyors “googleizás” után kijelenthetjük, hogy a webshopok kínálatban jelenleg a 9,6-osnál vastagabb kötelek vannak túlsúlyban, de megjelentek már a 9,6 mm.nél keskenyebbek is. Mammut, Edelrid, Beal mind kínál 9,5 mm-es köteleket, sőt egyre több gyártó kínál 9 mm-es vastagság alatt is.

Minél keskenyebb egy kötél, annál nehezebb megtartani partnerünket klasszikus biztosítóeszközzel és annál nagyobb haszna van egy félautomata eszköznek. 9,6 mm kötélvastagság alatt én biztos, hogy félautomata eszközt választanék és ebben az esetben sportmászáshoz a Matik egy Jolly Joker lehet.

A pánik funkciója révén ugyanis bátran rábíznám magamat egy kezdőre, így akár az asszonyra is.

Dupla előny! A mászásom és a kapcsolatunk is fejlődni fog.

Hirdetés