Óriási hegyomlás a Dolomitokban Hír

Óriási hegyomlás a Dolomitokban Hír

Pintér László
Pintér László
2016/08/22
Hátborzongató felvételt készített egy olasz turista a Dolomitok egyik népszerű kirándulóhelyén. Kamerával rögzítette, ahogy a kis Croda Rossa 2859 méteres csúcsa alól leszakad kb. félmillió köbméternyi szikla.
Hirdetés

A Cortina d’ Ampezzo közvetlen közelében emelkedő kis Croda Rossa (németül Kleine Gaisl) csúcs közkedvelt és viszonylag könnyen elérhető túracélpont a Dolomitokba igyekvők számára. Északról, a Pustertal felől a legegyszerűbb megközelíteni, a csúcsra a legkönnyebb út a Pragser Wildseetől vezet.

A Kis Croda Rossa csúcsa a Pragser Wildsee felől nézve Forrás: Youtube
A Kis Croda Rossa csúcsa a Pragser Wildsee felől nézve
Kép forrása: Youtube

Így néz ki a hegy, amikor éppen nem összedől


A hegyet már napok óta figyelte az Olasz Földtani Intézet, miután hatalmas repedéseket fedeztek fel a csúcs közelében. Elővigyázatosságból lezárták a gyalogösvényeket, így a hegyomláskor nagy valószínűséggel senki sem tartózkodott a hegyen. A becslések szerint 6-700ezer köbméternyi szikla dübörgött le a völgybe.

Az omlás a Stolla menedékháztól a Rossalmra vezető 3-as számú ösvényt teljesen maga alá temette, a Ponticellóból a Rossalmra vezető 4-es számú ösvényt pedig a tervek szerint hétfőn tudják újra megnyitni.

600-700 ezer köbméternyi szikla szakadt le Forrás: Youtube
600-700 ezer köbméternyi szikla szakadt le
Kép forrása: Youtube


A polgári védelem illetékese, Erwin Steiner szerint az instabil kőzet nagyjából 90%-a szakadt csak le, így még további kisebb omlásokra számítanak.

Az omlás fokozatosan indult be és lett egyre hevesebb, ezt a videó dramaturgiája kiválóan követi. Érdemes rászánni a nyolc percet, de ha valaki nagyon türelmetlen, a legdurvább rész hat perc után következik.




Hirdetés