Milyen szemüveg kell hegymászáshoz? Hír

Milyen szemüveg kell hegymászáshoz? Hír

(x) - Támogatott tartalom
2017/03/21
Klein Dávid és Suhajda Szilárd megmondja

Klein Dávid és Suhajda Szilárd idén tavasszal arra vállalkozik, hogy a Föld legmagasabb csúcsát, a 8848 méter magas Mount Everestet oxigénpalack nélkül másszák meg - elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

Extrém körülmények között bizonyítanak

 

A magyar hegymászó-történelemben egyedülálló sportteljesítmény elérésében nagy hangsúlyt kap majd a szemük védelme is, erről kérdeztük a két hegymászót:

Klein Dávid és a Zyon gleccserszemüveg Forrás: Rudy Projekt
Klein Dávid és a Zyon gleccserszemüveg
Kép forrása: Rudy Project


A Mount Everest csúcsáig vezető utatok során igen változatos körülmények várnak rátok – a napsütéstől kezdve a hóviharig, a kellemes +15–20 °C-tól az extrém -25–35 °C-ig szinte bármi lehetséges. Ahogy egyre magasabbra másztok, nő az UV sugárzás erőssége, nő a havas területeken a nagyon erős szórt fény okozta hóvakság veszélye, szinte állandósul a nagy erejű szél. A zavartalan látás viszont minden helyzetben elengedhetetlen számotokra. Hogyan tudjátok védeni a szemeteket?

Dávid: A szem valóban az egyik legsérülékenyebb, legveszélyeztetettebb szervünk odafent. Számtalan veszedelem vár rá: az akklimatizáció során besűrűsödött vértől az erek megpattanhatnak benne (ez teljes vagy részleges – időszakos – vaksággal jár), ödémásodhatnak, begyulladhatnak, az erős napsugárzás hatására hóvakság léphet fel, ráadásul a jeges, fagyott szilánkokat is tartalmazó erős szélben a szem mechanikai sérüléseknek is ki van téve. Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő szemüveg viselése, mely az adott időjárási viszonyokban a legjobb védelmet biztosítja számunkra.

Szilárd: Évekkel ezelőtt a svájci Alpokban kis híján hóvakság közeli állapotba kerültem, ugyanis a rosszul megválasztott napszemüveg miatt csúnyán begyulladtak a szemeim! Nagy magasságban nem csupán rendkívül erős a Nap sugárzása, de mivel alpin környezetről beszélünk, a minket körbevevő hatalmas fehér felületek is minden irányból visszaverik, ezáltal erősítik a fényt, ráadásul a káros sugarak is sokkal erőteljesebbek, hiszen hiányzik az a több ezer méternyi légréteg, ami legalább annyira megszűri a napsugarakat, mint például Magyarország tengerszintjén. A Nap szó szerint vakító és perzselő ebben a magasságban! Azóta különös gondot fordítok arra, hogy a legjobb minőségű lencsékkel felvértezett szemüvegeket használjam. A keret jellemzői is kulcsfontosságúak, hiszen minden irányból védeni akarjuk szemünket, így nemcsak a lencse alatt vagy fölött, de oldalirányból sem engedhetjük beszűrődni a fényt!

Zyon Black Forrás: Rudy Projekt
Zyon Black
Kép forrása: Rudy Project


Az Everest Expedíció hivatalos technikai partnere a Rudy Project, így az olasz gyártó sportszemüvegeiben fogtok mászni. Ti a Zyon és Guardyan szemüvegeket választottátok magatoknak. Mi volt a választás oka?


Dávid: Nehéz előre megmondani, hogy milyen körülmények között kerül majd sor a csúcsmászásra: ha erősebb a szél, akkor egy zártabb szemüvegre van szükségünk, ha viszont gyengébb szélre számíthatunk, akkor egy klasszikusabb sportszemüveg/gleccserszemüveg jellegű darab a jó választás. A Rudy Project Zyon modellje – a leszerelhető oldalsó elemeivel és a fényre sötétedő valamint törhetetlen lencséjével – az egész kéthónapos expedíció során kiszolgál majd minket, Katmandutól kezdve az alaptáborba vezető túrán keresztül a legfelső táborokig, majd a csúcsra. Míg a Guardyan modellre, különleges kialakításának köszönhetően, a legextrémebb időjárási körülmények során vár feladat.

Szilárd: A Zyon modell oldalpaneljei remekül kiküszöbölik az oldalirányból beszűrődő erős fényeket, a szél által szállított porszemeket vagy épp a havat, ezáltal tökéletes védelmet nyújtva a hegyekben. Igazi bónusz, hogy a törhetetlen lencsék is gond nélkül bírják a strapát. A felkészülés során, a tavaszi napsütés megérkeztével a terepfutásaim során is a Zyont használom. Szabadtéri sportokhoz vagy akár hétköznapi használatra is bátran ajánlom mindenkinek!

Mount Everest mászás oxigénpalack nélkül Forrás: Rudy Projekt
Mount Everest mászás oxigénpalack nélkül
Kép forrása: Rudy Project


Dávid, számodra a dioptriás lencse viselése elengedhetetlen. Mennyire jelent ez gondot hegymászáskor? Van ideális megoldás?


Igen, én rövidlátó vagyok, amit tengerszinten gyakran kontaktlencsével korrigálok. Az expedíció során azonban ez nem járható út: az oxigénhiánytól a lencsével terhelt szem hajlamos ödémásodni, megnő a fertőzések, gyulladások veszélye is. A szemüveg viszont egyébként is szinte az expedíció teljes ideje alatt a fejünkön van, az alvás óráit leszámítva. Még felhős időben is, hiszen a szórt fény legalább olyan veszedelmes tud lenni odafent, mint a közvetlen napsütés.

Annak ellenére, hogy a rövidlátásom mértéke közepes (-3.50, illetve -3.00), a Rudy Project dioptriás megoldásainak köszönhetően semmilyen hátrányát nem érzem annak, hogy szemüveges vagyok. A Zyon modellt egy ügyes megoldással, a keretbe pattintható kerettel dioptriázták számomra – mely keret könnyedén eltávolítható, így ezt a szemüvegemet akkor is tudom használni, amikor alacsonyabban mozgok, és még bent van a kontaktlencsém, míg a Guardyan szemüveget egy különleges gyártási eljárással dioptriázták – extra keret nélkül, a lencse teljes keresztmetszetében dioptriázott és prizmakompenzált, így biztosít számomra széles látómezőt.


Miközben Dávid és Szilárd történelmet írva a Mount Everest csúcsa felé tart, Te se maradj otthon:

irány a hegy! 
Most akár a vadonatúj Rudy Project sportszemüvegedben, és egy ajándékba kapott Deuter hátizsákkal!

Az Everest Expedíció hivatalos technikai partnere, a Rudy Project Hungary különleges ajánlatához

>> <<

 

Mount Everest mászás oxigénpalack nélkül Forrás: Rudy Projekt
Mount Everest mászás oxigénpalack nélkül
Kép forrása: Rudy Project