Csúcs fejlesztések, szaporodó mászótermek

Csúcs fejlesztések, szaporodó mászótermek

Kakuk András
Kakuk András
2021/11/29
Most érdemes mászónak lenni!
Hirdetés

Májusban írtunk róla, hogy két év alatt 120 millió forintos állami támogatásból 32 mászóiskola és 31 mászóterem újul meg a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség koordinálásával. Ez a támogatási rendszer 2022-ben is folytatódik.

Megújuló, és új mászótermek

A támogatások segítségével, de ezzel párhuzamosan is (a támogatási rendszeren kívül), több ikonikus mászóterem újult meg és teljesen újak is megkezdték a működésüket. Budapesten megépült a Fless Boulder, megnyitotta kapuit a Spider 2 Budaörsön és megújulás alatt van a Gravity és a Big Wall is. Vidéken Esztergomban épült egy teljesen új boulder terem a Gibbon, és megújult Pécsett a Boulder Room, Egerben a Manimal, Miskolcon a Factory, illetve számos iskolai fal is.

Mountex Boulder

Az ikonikus terem megújulásáról nem olyan régen írtunk. A nyár végén újranyitott klubban teljesen új utakat építettek, melyeket heti rendszerességgel cserélnek. Komolyan beindult az edzésprogram, vadonatúj 5.10 mászócipők kerültek bércipőkként hadirendbe és reggel 6 órától várnak titeket naponta.

Mountex Boulder érdekességek

Megújuló és új mászótermek-5
Megújult Mountex Boulder
Megújuló és új mászótermek-5
Forrás: Simon Ádám - Mozgásvilág

Spider 2

Már 13 éves az óbudai Spider! Jaj, ezt nem gondoltuk volna. Régóta napirenden volt egy másik helyszín nyitása, ezt most sikerült megvalósítani. A budaörsi Trend 2 központban lévő terem 1100 m2 alapterületű - kb ugyanakkora, mint az óbudai - viszont, az új épület teljesen más lehetőségeket kínált, mint a 100 éves ipari épület. Ennek megfelelően az aktuális trendeknek megfelelő, modern falakat tudtak építeni, kevés éllel, színjelzésű utakkal. 32 db falszakaszon, egyenként 3-3 db köteles út található, azaz összesen 96 db, kb. 8 méter magas köteles úton lehet pókként mászkálni.

Különlegesség a saját fejlesztésű - műgyantaszerű - falfestés, mely jobban tapad és tisztítása is egyszerűbb.

Boulder

Az utóbbi időben a boulder mászás nagyon populáris lett, ezért a hely adottságait kihasználva komoly boulder fal épült. Az óbudai boulder teremnél 3x akkora új rész alá - a méreteket érzékeltetendő - 230 m2 szivacs került. Az utak építése során nem a legújabb trendek szerinti, szellős építést vettél alapul. Bőven van itt fogás, hogy a (90 - 100 db) színnel jelölt utak mentén, helyett magadnak is tudj projekteket kitalálni.

Megújuló és új mászótermek-1
Boulder rész
Megújuló és új mászótermek-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Gyerekeknek

A boulder fal - mivel a hely lehetővé teszi - nem csak az elit számára élvezhető, bőven van lehetőség a kezdők és gyerekek számára is. Ezen felül a galérián egy "gyerek dühöngő", egy rendezvényterem került kialakításra, egyszerű, könnyű fallal, fotelekkel, hogy születésnapokat, gyerek foglalkozásokat, akár céges összejöveteleket is lehessen tartani.

Megújuló és új mászótermek-3
Gyerek-, rendezvénysarok
Megújuló és új mászótermek-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Fitness

Újdonság, hogy a teremben két helyen is fitness-sarok, illetve terem épült. Míg a sarok kiváló lehetőség a mászók számára, hogy változtassanak a szokásokon és be is melegítsenek edzés előtt, addig a terem külön funkcionális, spining és jóga edzéseknek ad helyt.

Megújuló és új mászótermek-4
Spider fitness
Megújuló és új mászótermek-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Tágas öltözők, teraszok

A kialakításnál fontos szempont volt, hogy az öltözők tágasak legyenek. Az öltözők ennek a szempontnak a szellemében épültek, nagy zuhanyzókkal és még lábmosóval is. A helyiséghez tartozik két terasz - egy 140 és egy 40 m2-es - ahol jó időben lazulni lehet.

Automata beléptető rendszer, egy bérlet két helyre

A háttérben komoly informatikai fejlesztések is megvalósultak. Kifejezett cél volt, hogy a recepción, a pénztárnál való sorban állást csökkentsék, ezért rf id-s kártyaleolvasó rendszert telepítettek a termekbe. Belépéskor ezzel a kártyával tudunk az automata kapun keresztül bejutni.

10 alkalmas bérlet vásárlásakor - ami fél évig érvényes - először is mindkét termet használhatod, akár az óbudai, akár a budaörsi esik éppen közelebb számodra. Mindezt úgy, hogy nem kell a recepción bejelentkezned, hanem a bérlettel az automata kapun keresztül egyenesen az öltözőbe mehetsz. Különösen érdekes értékes újítás ez a mostani, "különleges" járványügyi előírásokkal terhelt időkben. (saját lakatot ne felejts el magaddal hozni, ha szuper önálló akarsz lenni)

Spider 2 további info

Kétszer nagyobb Gravity, két szinten, Ninja pályával

Megújuló és új mászótermek-8
Épül az új mászófal
Megújuló és új mászótermek-8
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Még egy szint boulder, vadonatúj fogások

Ha minden jól megy a Jézuska még egy szint Gravtiy-t hoz ajándékba a mászóknak. A jelenlegi boulder klub alatti szinten 650 m2 alapterületen, 50 folyóméter, 4.5 méter magas új mászófal épül, így az eddig 300 m2 falfelületet majdnem megduplázzák. A felső -az eredeti - szinten jelenleg 50-60 színkódos boulderút található, ehhez 70-80 db új színbouldert kaptok. A színkódos utak mellett, természetesen megmarad az edző-, és a gyerekek fala. Az új úthoz a jelenlegi trendeknek megfelelően, a legmodernebb fogásokat rendelték. A megszokott kisebb, zsebes fogások helyett nagyobb, kicsit rejbungosabb, de kialakítása miatt mindenképpen nagyobb kihívást és változatosságot nyújtó színes fogások kerülnek a falakra. Ezeket a trendi fogásokat amúgy, a jelenlegi falakon is jó ideje használják. A fejlesztések után a terem befogadóképessége a mostani 70 főről 220 főre nő.

Megújuló és új mászótermek-11
Új fogások, régi arcok
Megújuló és új mászótermek-11
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Ninja pálya

A Ninja Warrior tv műsor népszerűségét meglovagolva, a falakat építő Walltopia, egy 3 utas ninja pályarendszert is felépít az új szinten. A három különböző út, három különböző nehézségű lesz: egy kezdő, egy haladó és egy nehéz. A harcosképző utakat külön belépővel lehet majd használni, de lesznek kombinált belépők is. A pályához a belépést kezelő kapurendszer az idődet is méri, rangsorokat is felállít, ergo ösztönzi az önjelölt harcosokat a fejlődésre. 

Megújuló és új mászótermek-10
Ninjapálya
Megújuló és új mászótermek-10
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Gyerekeknek

A Gravityben eddig is volt egy külön falfelület aprók részére, ahol többek között a Hópárduc Alapítvány tart fejlesztő foglalkozásokat 4-9 éveseknek. Az új szinten is kialakítanak egy falfelületet  a lurkók számára, ahol az alapítvány foglalkoztathatja őket. A fennmaradó időben pedig akár gyerekzsúrok tartására is lehetőséget tud nyújtani.

Megújuló wellness, kibővülő fitness

A felújítások nem kerülik el az öltözőket sem. Azon kívül, hogy az öltözők nagyobbak, modernebbek lettek, a szauna terület is átalakul. Az új "wellness részleget" egy öt csillagos szálloda is megirigyelné. A bejárat fölé kiépített terület gyönyörű faburkolatot, modern hangulatvilágítást és egyedi fafoteleket kapott. Vörös Tomiék az eddig minimális helyet kapó bemelegítő-erősítő-fitness sarkot is újraálmodták. Az új komplexumban, az új szinten 100 m2-n fog helyet kapni egy funkcionális fitness részleg.

A wellness szolgáltatások részletezéséhez az új bár-bistro-lounge részt is megemlíteném. Direkt nem írtam büfét, mert az új recepció mellett kialakításra kerülő vendéglátóipari egység, a tágas terével, tervezett választékával jóval túlmutat egy snackeket árusító pultnál.

Megújuló és új mászótermek-6
Gravity szauna
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Ziapor-felhő nélkül...

Aki volt már boulder klubban, biztos emlékszik a porfelhőre, ami a falról a matracra huppanáskor, eséskor keletkezik. Felejtsd el. A Gravitynél nincs többé por, rossz levegő. Ez köszönhető egyrészt az ipari méretű új légtisztítónak, másrészt az innovatív padlószőnyegszerű borításnak, amivel szivacsokat bevonták. Így nem csak kellemesebb, melegebb a környezet, de mivel a kárpit megköti a magnézia port, az nem tud a levegőbe szállni. Nem elhanyagolható tény, hogy a kevesebb por, kevésbé tapad a ruhádra, cipődre, fogásokra, így a maga a mászás is sokkal élvezhetőbb. A kialakított légtechnikai rendszer és a modern épület lehetővé teszi, hogy egész évben 20-21 fokon tartsák a levegő hőmérsékletét, függetlenül attól, odakint milyen "zima" vagy kánikula van.

Automata beléptető rendszer

Egy korszerű sportklubhoz, korszerű informatikai háttér, beléptető rendszer is jár. A megújuló Gravityben RF ID alapú rendszer fognak üzembe helyezni, aminek segítségével sorban állás nélkül, gyorsan és kontaktmentesen tudod a szolgáltatásokat igénybe venni.

Úgy érzem a gravitysek mindent (is) felújítanak, mindenre és mindenkire is gondoltak a terveik során. Már csak egy dolgon nem tudnak javítani, magán a gravitáción...(mekkora poén)

Gravity Boulder Bár

Gibbon-Esztergom

Külön öröm, hogy a mászótermek olyan helyeken is felütik a fejüket, ahol eddig nem. Esztergomban eddig én csak a várfalról tudtam, de januárban várhatóan megnyílik a Gibbon Boulder - Esztergom és környéke első mászóterme - is. 125 m2 falfelületen 50 bouldert alakítanak ki, 25 ebből kifejezetten a kezdők számára, a gyerekeknek pedig edzéseket fognak szervezni. Lesz erősítősarok, pihenősarok kényelmes kanapékkal. A termet megálmodó srácok kreativitását jellemzi, hogy egy egyedi, saját fejlesztésű hangboardot - a Gibboardot - is készítettek.

Gibbon Boulder

Megújuló és új mászótermek-12
Gibbon falak
Megújuló és új mászótermek-12
Forrás: Kovács Gergő
Megújuló és új mászótermek-12
Hirdetés