Megújult az ikonikus Mountex Boulder

Megújult az ikonikus Mountex Boulder

Kakuk András
Kakuk András - Támogatott tartalom
2021/10/07
Új koncepció, megújult kinézet, napi edzések.

Mountex Boulder - a kezdetek

A Mountex alapító Sárközy András egy egyedileg készített műszikla tetején üldögél és köszönti a nyitóeseményre érkezett mászókat. A műszikla – ma már sajnos nem létezik, de bármelyik kortárs kiállításon helye lett volna – annyira egyedi, hogy azóta sem találkoztam hasonlóval. Utólag rácsavarozott fogások helyett, a felület eleve úgy lett megtervezve, hogy tényleg egy eredeti sziklára hasonlítson. Egyenetlen felület, felületbe integrált peremek, dudorok, rejbungok.
A 2002-ben megnyílt Mountex Boulder – sokáig az egyetlen boulder terem Magyarországon- a mászóarcok gyűjtőhelye lett, önszerveződő jam-ekkel és sörözésekkel „Csapajev”-nél. 19 év sok idő, jöttek az újabb termek, kötelesek és boulderek is, és az eredeti kicsit feledésbe merült.

Megújult koncepció

A nyáron sok minden megváltozott. A Mountex Boulder másfél hónapra bezárt, hogy kicsit feltupírozzák és új lendülettel, új koncepcióval nyissák újra.
A visszatérő mászó számára az első újdonság már a belépés után érkezik. A lépcsőház fel lett újítva, a fordulókban foteleket helyeztek el és összenyitották a Mountex üzlettel.

Megújult az ikonikus Mountex Boulder-9
Megújult az ikonikus Mountex Boulder-9
Forrás: Simon Ádám - Mozgásvilág

5.10 bér mászócipők

A recepciós pult mögötti részt és a korábban felújított tornasarkot is kicsinosították. A mászóélmény növelése érdekében a kölcsöncipő flotta teljes egészében vadonatúj 5.10 cipőkből áll. A recepción persze nemcsak az adminisztrációt intézik, hanem az épp felújítás alatt lévő büfé feladatát is részben átvették. Snack, üdítő, sör…van itt minden, hogy ne éhezz el. A kikért frissítőkkel aztán nem csak a büfészinten, hanem a már említett fotelek egyikében is ellazulhatsz.

Megújult az ikonikus Mountex Boulder-1
5.10 mászócipők
Megújult az ikonikus Mountex Boulder-1
Forrás: Simon Ádám - Mozgásvilág

Megújult falak, folyamatosan megújuló utak

Ha betopogsz a bérelt 5.10 cipőddel – vagy a sajátoddal - a falak alá, akkor szembesülsz a legfontosabb újítással. A falakat 5 zónára osztották, a fogásokat-utakat színek szerint rendezték. 350 m2-n összesen 120 út található, ebből kb. 30-40 kék, azaz a könnyű, ami kezdőknek is ajánlott. A kezdőkre amúgy is nagy figyelmet fordítanak. Szeptembertől fehér színkódú utakat is bevezettek, ami a kéknél is könnyebb, így az eleinte bizonytalanok is megtalálják a számukra megfelelőt.  
A legfontosabb viszont csak akkor fog kiderülni számodra, ha egy héten belül újra ellátogatsz a szentélybe. Az új vezetőség garantálja ugyanis, hogy minden héten az egyik zónát teljesen újrarakják utakkal.
 

Kis matek után szembesülhetsz vele, hogy ez azt jelenti, hogy a teljes terem, mind a 350 m2, azaz 120 út – 5 hetente teljesen megújul!
Megújult az ikonikus Mountex Boulder-6
Hetente új utak
Megújult az ikonikus Mountex Boulder-6
Forrás: Simon Ádám - Mozgásvilág

Ennek maximum a végtelenségig projektelő társaink nem örülnek elsőre, de legalább lesz egy kis egészséges nyomás rajtuk, hogy időben befejezzék a kitervelt utat.
Az útépítők között pedig fellelhetjük a legjobbakat is. Így pl. a vasárnap éjszakai „útcserélő JAM”-en megfordul - többszörös „Év mászása” díjazott és első idehaza élő mászó, aki 9a-t mászott - Farkas Tomi is.

Ki korán kel, friss utat lel

A nyitvatartás is változott. Hétköznap már reggel 6-kor nyitják a kaput (hétvégén 8-kor, ami majdnem olyan korai, mint a hétköznapi 6), ami kifejezetten előnyös, ha a terem központi, belvárosi elhelyezkedését is figyelembe vesszük.  A legjobban azok járnak, akik hétfő reggel az új hetet egy mászással nyitják, mert akkor a frissen átpakolt utakat is elsőként kóstolhatják meg!
A Váci úti Mountex Boulder kifejezetten előnyös helyszín, ha a belvárosban dolgozik valaki és meló előtt letudná a napi sportot. Az sem utolsó, hogy nemcsak reggel, hanem délután is viszonylag könnyű parkolóhelyet találni, a metro a sarkon áll meg, és több kül-, illetve beltéri kerékpár tároló is megtalálható.

Megújult az ikonikus Mountex Boulder-5
Az (újra)kezdőknek is
Megújult az ikonikus Mountex Boulder-5
Forrás: Simon Ádám - Mozgásvilág

Mászóedzések

Állandó edzések is megjelentek a kínálatban. 3 edzői papírral is rendelkező mászó várja a jelentkezőket minden hétköznap du. 5 és 7 órakor. Előzetesen bejelentkezni az edzésekre nem kötelező, de persze a Facebook oldalon azt is meg lehet tenni, ha valaki biztosra akar menni.
Ha valaki előzetesen ismerkedne az edzőkkel, akkor a oldalán kielégítheti a kíváncsiságát.

Az én kíváncsiságomat nem tudta egy alkalommal kielégíteni, biztos, hogy újra és újra vissza fogok látogatni a szép emlékeket őrző régi-új terembe. Addigra remélem a jelenleg épp koncepcióváltás miatt felújítás alatt lévő büfé is elkészül.