Meghalt Ueli Steck Hír

Meghalt Ueli Steck Hír

Pintér László
Pintér László
2017/04/30
A világ egyik legjobb hegymászója, akit sokan csak a "Svájci Gép" néven emlegettek elképesztő gyorsasága miatt, akklimatizációs mászás közben lezuhant a Nuptsén. A hegymászó közösséget sokkolta Ueli halálhíre.
Hirdetés

A 41 éves Ueli Steck minden idők egyik legnagyobb mászására készült a Himalájában. Pótlólagos oxigén használata nélkül, alpesi stílusban szerette volna megmászni közvetlenül egymás után az Everestet és a Lhocét úgy, hogy a kettő között nem ereszkedik a Déli-nyereg alá. Mindehhez egy nehéz és technikás útvonalat választott, a Nyugati-gerinc és a Hornbein-kuloár érintésével.

Ueli már hetek óta az Everest déli alaptáborában volt, és megkezdte az akklimatizációt. A hagyományos, fokozatosan egyre fentebb alvós alkalmazkodás helyett az aktív akklimatizációt részesítette előnyben. Ennek keretében már járt az Everest Nyugati-gerincén 7000 méteren. Akkor is egyedül, könnyű felszereléssel mozgott. Klein Dávid és Suhajda Szilárd első akklimatizációs köre alkalmával együtt fordultak vissza az orkán erejű szélben, nem sokkal az 1-es tábor felett.

Ezúttal a Nuptséra indult. Hogy pontosan mi történt, lehet, hogy soha nem derül ki. Az Everest 1-es táborából láttak zuhanni valakit a Nuptsén, és később a ruházata alapján sejtették, hogy róla van szó. Vélhetően kicsúszott egy jeges szakaszon. A Magyar Everest Expedíció vezető serpája, Phurba elmondása szerint testét nem sokkal később nepáli hegyi vezetők találták meg. Több forrásból is megerősítették, hogy a lezuhant hegymászó Ueli Steck. A család későbbre ígért hivatalos tájékoztatást a baleset pontos körülményeivel kapcsolatban.

Phurba, a Magyar Everest expedíció vezető serpája Uelival és Tenji serpával az alaptáborban Forrás: Phurba Namgyal Serpa Facebook
Phurba, a Magyar Everest expedíció vezető serpája Uelival és Tenji serpával az alaptáborban
Kép forrása: Phurba Namgyal Serpa Facebook

Phurba, a Magyar Everest expedíció vezető serpája Uelival és Tenji serpával az alaptáborban (a további fotókért katt a képre!)

Ueli a gyorsasági mászás és a technikás alpin utak mestere volt. Háromszor döntötte meg az Eiger északi falának sebességrekordját, melyet 2 óra 23 perces idővel ma is ő tart. Az Eiger volt a játszótere, de a Matterhorn északi falának szólójához is elég volt neki 1 óra 56 perc, a Grandes Jorasses északi falán a Colton-McIntyre úton pedig 2 óra 21 perces idővel tartja a rekordot.

Az Alpokban kevés olyan legendás hegy vagy fal létezik, ahol ne tette volna le a névjegyét. Rengeteget mászott szólóban, de más elismert mászókkal párban is teljesített komoly utakat. Már-már könnyűszerrel, néhány óra alatt mászott olyan utakat, amelyhez egy átlag alpinistának napokra van szüksége.

Amikor kinőtte az Alpokat, a Himalája felé fordult, és a gyorsasággal kombinált alpesi stílust folytatta a világ legnagyobb hegyei között is.

Sebesség Forrás: www.uelisteck.ch
Sebesség
Kép forrása: www.uelisteck.ch

Mászott új utat a Pumori nyugati oldalán, és elsőként szólózta a Tawoche keleti falát (6515 m), valamint a Cholatse északi falát (6440 m). Elsőként jutott fel a Gasherbrum II északi falán (a 7772 méteres Keleti-csúcsra). A 8034 m magas csúcsot később szólóban is megmászta.

Két legparádésabb szólómászása a Himalájában a Shishapangma délnyugati fala volt 2011-ben, valamint az Annapurna déli fala 2013-ban, 28 óra alatt. Utóbbit fotóval nem tudta bizonyítani, pedig a legnagyszerűbb mászások egyike volt valaha.

Emlékezetes projektje volt 2015-ben az Alpok összes (82) négyezer méteres csúcsának megmászása egyetlen túra keretén belül, mindössze 61 nap alatt. Ehhez semmilyen motorizált segítséget nem használt, a hegyek között kizárólag saját erőből (gyalog, kerékpárral és siklóernyővel) mozgott.

Ueli imádta Nepált, pedig 2013-ban a serpákkal történt összetűzésben kis híján az életét vesztette. A Simone Moro, Ueli és Jonathan Griffith, valamint egy százfős serpa gyülekezet közötti nézeteltérésben kövekkel és késsel támadtak rájuk, Ueli meg is sérült. Végül úgy kellett lemenekülniük a hegyről.

Pályafutása során kétszer nyerte el a hegymászás Oscarjának tartott Arany Jégcsákány díjat (Piolet d\'Or).

2007-ben súlyos balesetet szenvedett az Annapurnán. Fejen találta egy kő a déli falon, összezúzta a sisakját, kicsúszott és eszméletlenül 200 métert zuhant. Zúzódásokkal és egy agyrázkódással megúszta.

Ueli Steck nem volt hazardőr, tökéletesen tisztában volt a kockázatokkal. Felkészültségét és tapasztalatát használva azonban igyekezett ezt a minimálisra csökkenteni. Egyszerűen az átlagember számára felfoghatatlanul magas szinten mászott.

Ueli két évtizede írta a hegymászás történelmét. Ahogy oly sokan, akik a határokat feszegetik, ő is az életével fizetett a szenvedélyéért. Halála pótolhatatlan veszteség a hegymászó közösség számára. Felesége, Nicole, és világszerte csodálók ezrei gyászolják.

Az Everestet oxigén nélkül megmászni készülő Suhajda Szilárd egy érzelemteli bejegyzésben búcsúzik a legendás mászótól. Szavaiban minden benne van:

Om mani padme hum...

Ueli a Nyugati Teknőben Forrás: Ueli Steck Facebook
Ueli a Nyugati Teknőben
Kép forrása: Ueli Steck Facebook
Hirdetés