Mászó királylányok

Mászó királylányok

Baumann Viola
Baumann Viola
2015/03/04
Szépek, fiatalok, és simán lemásszák a fiúkat is. Három csaj a mászásról csacsog.
Hirdetés
Erősek is nagyon, anélkül nem lehet, de a technikájuk miatt másznak gyönyörűen.

Mindketten sokszoros magyar bajnokok a falmászás különböző ágazataiban (gyorsasági, nehézségi, bulder), de nemzetközi versenyeken is dobogós helyezéseket érnek, értek el, Lenke például vb 8. lett gyorsasági szakágban. Most már főleg sziklán hódítanak meg egyre nehezebb és nehezebb utakat. Kucsera Lenkével és Király Nórával, azaz Norcival beszélgettünk.

Interjú Kucsera Lenkével és Király Nórával

Mit reggeliztetek?

Lenke: Én cottage cheese-t (túrókészítmény - a Szerk.), összekeverve felkockázott marhapárizsival, paradicsommal és bazsalikommal.

Norci: Én magos müzlit, abba még tettem mazsolát, meg különféle aszalt gyümölcsöket.

Mennyire figyeltek oda az étkezésre és a súlyotokra?

Lenke: Azért oda kell.

De az egészséges étkezésre, vagy csak arra, hogy ne hizlaljon?

Lenke: Mindkettőre. De, amikor nagyon edzem, akkor nem is kívánom a Mekit. Amikor kicsit lazább időszak van, akkor viszont becsúszik egy kis tészta, vagy pizza.

Norci: Én a héten kezdtem el, hogy egyáltalán nem eszem kenyeret, főleg reggel, mert eddig mindig azt reggeliztem. Ha otthon vagyok, akkor diót török, zabpelyhet készítek, abba mazsolát teszek, és ezt eszem tejjel. De most megpróbálom, hogy nem eszem egyáltalán kenyeret, sem süteményféleségeket, pékárukat.

Király Nóra Forrás: Bártfai Barbara
Király Nóra
Kép forrása: Bártfai Barbara

Leépíted a szénhidrátot teljesen?

Norci: Nem teljesen, de valamennyire nyilván. Megpróbálom elkerülni azt, hogy például a suliból rohanok edzésre, éhes vagyok, és csak veszek valami péksüteményt, mert az a legegyszerűbb.

Lenke: A péksüti az egyik legrosszabb dolog.

Norci: Igen.

Viszont az egyik leggyorsabb megoldás, ha éhes az ember.

Lenke: Hát igen, de akkor inkább egy répát, meg egy almát elmajszolsz útközben. Azután legalább tudsz edzeni is, mert ha bedobsz egy nagy péksütit, akkor teljesen elnehezül a gyomrod.

Norci, fogyni akarsz még, vagy csak tartani a súlyodat?

Norci: Igazából szeretnék egy kicsit szálkásabb lenni.

Lenke: Ez nálam is cél, de nálam most egy kis fogyás is.

Űztök valamilyen kiegészítő sportot?

Lenke: Nyáron görkorizni szoktam, most pedig épp szobabicikli projektbe kezdtem, mert föl fogom vinni a nappalimba,és azon fogok tekerni. Télen elég problémás, főleg Nagykovácsiban, a sárban meg a hóban tekerni, úgyhogy most ez lesz a projekt, mert futni nem tudok a térdem miatt.

Norci: Nekem meg heti egy pihenőnapom van, mert heti háromszor mászok, és amellett még szoktam futni, valamelyik nap pedig általában trx edzést csinálunk.

A heti három mászás csak az alapozási időszakra jellemző, vagy mindig így készülsz?

Norci: Hát most, jelenleg így van. Most nem mászunk olyan sokat, nyárra készülünk, akkor kell sokat mászni.

Lenke: Heti három az mindig megvan, van köteles mászás is benne, meg kis bulder, és erősítés. Mászásnál mindig van erősítés, de van, hogy pihenőnapon is beiktatom.

Kucsera Lenke Forrás: Bártfai Barbara
Kucsera Lenke
Kép forrása: Bártfai Barbara

Melyik a kedvenc erősítésetek? Bármilyen gyakorlat, nyújtás?

Lenke: Gyakorlat? Akkor a mászást lehet mondani? [Nevetnek.]

Mászás en block?

Lenke: Igen, ennek az élvezeti része a mászás, az erősítés csak egy kiegészítés, ami szükséges.

Egykezes húzódzkodás?

Norci: Az egykezes húzódzkodás az jó, amikor már sikerül. Jó, azt jó megcsinálni, fogadásból én is megcsináltam, de annyira nem élvezetes, mintha mászol egyet. De ha csoportban együtt edzenek emberek, akár az erősítés is lehet izgalmas. A hangboard az például nem a legélvezetesebb, de én szeretem nagyon a gyűrűs gyakorlatokat, és a trx is elég kemény.

Mi az erősségetek és a gyengétek a mászásban?

Lenke: Az erősségem az a háromujj nyitott. Egy ujjperc, három nyitott, ezt száz méteren keresztül is tudom kivitelezni, akár nagyfalon is. Gyengeség? Hát, talán a kis perem. Mert ott fennáll a sérülésveszély, és hát idősödöm is [kitör a nevetés].

Igen, 26 évesen már öreg vagy.

Norci: Én is 24 éves leszek, szörnyű.

Lenke: Az elég durva. Nemrég még kislány voltál.

Norci: Igen, a 24 az sok. [Inkább nem is sokkolom szegényeket azzal, hogy hallottam olyanokról, akik akár már a harmincat is elhagyták!]

Lenke: De tényleg, mikor 25 lettem, a bátyám elkezdte, hogy „25 lettél? Az már nem is húg!”. [Ismét kitör belőlünk a nevetés.]

És Norci, neked mi az erősséged és mi a gyengéd?

Norci: Most úgy érzem, hogy sokat erősödtem, ezért szeretem az erősebb mozdulatokat. Emellett próbálok minél többet dolgozni azon is, hogy dinamikusabban másszak. Nem vagyok túl magas, ami elég nagy hátrány. Gyakran már az nagy segítség lenne, ha öt centivel hosszabb lennék, e nélkül pedig gyakran „el kell küldeni”, és valahogy megtartani. Ezért próbálok azzal kompenzálni, hogy jobban erősödök, hogy meg bírjam tartani, ha esetleg ugrani kellene. Meg hát, az ugrásokon mindig van mit javítani.

Lenke: Igen, az ugráson nekem is, mert az nem egy női dolog. Inkább letechnikázzuk a nagy nyúlást is, kisarkazod, vagy felsarkazol a nyakadba, és valahogy felküzdöd magad, felkígyózol. Inkább felkígyózunk, mint hogy ugráljunk.

Norci: Azon hülyéskedtünk, hogy kinek mi a tipikus mozdulata, és azt mondták, hogy nekem az, amikor a nyakamba teszem a sarkamat. [Norci mutatja, és megint kitör a nevetés.]

Ki az edzőtök, vagy mennyire lehet itthon edzőről beszélni, miért nincsenek profi edzők?

Lenke: Hát, edzőnk nincs. Viszont lehet, hogy lehetne, például Komjáti Zoli, ő tanulta is,tudja az anatómiát és a mászás fizikai részét is. Meg hát a Tabi [Táborosi Gábor]. Nem tudom, nem voltam nála edzésen soha. Nem tudom, mert kiskorunkban ugye volt edzőnk…

Norci: Kiskorunkban ugyanaz az edzőnk volt.

Lenke: Igen.

Norci: Ő azért elég erős alapot adott nekünk. Utána viszont már mindenki saját magát fejlesztette.

Lenke: Igen, az egyébként mind a kettőnkön meglátszik, hogy ott iszonyú sok erősítést kaptunk.

Norci: Nagyon durva volt, igen. [Mosolyog.] Mikor elmentem először mászni , az úgy történt, hogy Rákosligeten egy versenyen másztam először. És akkor csak néztem, hogy „azta, a Lenkéék hogy másznak!”. Szóval utána, amikor másztam már rendszeresebben, az volt a cél, hogy idővel Lenkéék mellett bekerüljek a döntőbe. Az első háromban volt Lenke meg Dodi, ők mindig egymással küzdöttek, azonkívül volt még egy pár veszprémi lány, és akkor valaki még pont be tudott kerülni a döntőbe, mi pedig arra játszottunk, hogy ki az, aki befér még.

Lenke: Hogy ki lesz még a dobogón, harmadiknak.

Király Nóra Forrás: Bártfai Barbara
Király Nóra
Kép forrása: Bártfai Barbara

És akkor most sincs edződ, Norci? Azt tudom, hogy együtt szoktál edzeni néha a Café Kraftosokkal.

Norci: Igen, és ha van bármi kérdésem, akkor bármikor lehet velük beszélni, akár skype-on is. A barátom nagyon szeret olvasni, mindent elolvas, és megjegyzi. Ő is meghallgatta, hogy mit mondtak, és vele együtt most összeállítottunk egy tervet, azt csináljuk csoportosan. Van egy edzéscsoportunk, pár ilyen lelkes fiatal.

Lenke: Egyébként a neten rengeteg edzésterv van fönn, elérhető mindenki számára.

Norci: Én is úgy találtam a Café Kraftot, hogy beírtam videókeresőbe, hogy mászásedzés, hátha találok valami jó gyakorlatot.

Lenke: Tényleg rengeteg videó van fenn, meg edzésleírások is. És össze lehet ollózni, hogy neked mire van szükséged. Nyilván ez csak akkor működik, ha régóta mászol.

Norci: Kellenek az alapok.

Lenke: Az alapok, azok igen.

Mi a következő nagy projekt, terv?

Lenke: Nekem áprilisban Spanyolország, Margalef az úticél. Két hétre megyünk, sportutakra, ott igazából 8a a cél, meg persze minél több mászás és élmény. Egy kis csapattal megyünk, és a barátom is jön. Nyilván csak mászó barátaink vannak [nevetünk]. Különben elég nehéz lenne összeegyeztetni az életet.

Norci: Hát igen.

Lenke: Én nem is tudom, mikor találkoznék egy nem mászó pasival.

És Norci, neked milyen projekted van?

Norci: Én szeretnék mászni egy 8A buldert. Most erre edzek, mindent próbálok beleadni, és remélem, sikerülni fog.

Hol akarod megcsinálni?

Norci: Hát, idén szerencsénk van, elutazunk Dél-Afrikába, esetleg ott. De ha jó idő lesz, akkor szeretnék kimenni itt Magyarországon is. Csak az a baj, hogy itthon nincs kalauz hozzájuk [mármint a bulderekhez], hanem kell valaki, aki tudja, hogy mik az utak, mert én nem tudom.

Lenke: Igen, fejből megy. Egy guide kell.

Kucsera Lenke Forrás: facebook.com
Kucsera Lenke
Kép forrása: facebook.com

Lenke, akkor neked nincs bulder terved?

Lenke: Mikor is? Tavaly áprilisban Fontainebleau-ban voltunk, Franciaországban, ami csak bulder szikla, és 7B-ig mentem, de annál még sokkal följebb kéne. Most viszont inkább a sportút a cél.

Norci: De te már mindent kipróbáltál szinte. [Nevetnek.]

Lenke: Hát igen, mert én a nagyfalat is szeretem, arra is vannak projektek.

Norci: Azt én még nem próbáltam.

Lenke: De az még távoli jövő, azt még gyakorolni kell.

Norci: Jövőre nagyon szeretnénk jeget mászni.

Lenke: Azt én is kipróbálnám egyébként, az még egy cél lehet. Van egy cseh lány, emlékszel? Falmászásban mindig benne volt a top ötben, tudod, a döntőben, de soha nem volt az, hogy nyert volna Európa Kupát, vagy bármit. Soha nem állt a dobogó legfelső fokán, és most jégmászásban világbajnok. Ő megtalálta a helyét.

Egy jamen, vagy akár Magyar Kupán tudtok drukkolni egymásnak?

Lenke: Ja, persze, sőt, együtt is mászunk, és együtt oldjuk meg a problémát, ha olyan van.

Norci: Nekem a Lenke olyan, hogy világéletünkben, amióta elkezdtem mászni, ott volt, és nekem például az tök sokat jelentett régen, mikor én mászhattam vele edzésen. Lehet, hogy ő nem is tudja, de nagy szó volt, hogy vele mászhattam, vagy ha én biztosíthattam.

Lenke: De most már Norci erősebb. [Nevetünk.]

Király Nóra beavatott minket egyik kedvenc erősítő edzésének részleteibe is

Erősítő edzés mászóknak

Hirdetés