Maraton a Kínai Nagyfalon Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/05/24
Az új „világ hét csodája” közé avanzsáló Kínai Nagyfal, egyre népszerűbb a sportolók körében. Van, aki a gördeszkájával átugratja, mások végigsétálnak rajta, és akadnak, akik maratonit futnak a falon.
Hirdetés

A Fal szinte hihetetlen paraméterekkel bír, így nehéz megállapítani, mi a nagyobb sportteljesítmény. 2005-ben Danny Way a gördeszkáján ugrott át a Fal fölött, ami annyit jelent, hogy egy 10 méter magas és 4-5 méter széles „akadályon” kellett magát átküzdenie.

Talán ennél is sokkolóbban hat az emberre az a tudat, hogy  Tarka L'Herpiniere, expedíciós hegymászó és párja végiggyalogolta a kínai Nagy Falat, 167 nap alatt . A túristák által kevésbé látogatott részeken homokviharral és faggyal küzdöttek.

A 25 éves expedíciós hegymászó már korábban is komoly túrákat mondhat magáénak. Járt az Everesten és Alaszkában is. Mostani kísérletével elsőként kívánta végigsétálni a kínai Nagy Falat . Nem egyedül teljesítette a távot, párja, Katie-Jane Cooper tartott vele a 4828 kilométer es úton. A Számokat tekintve eltörpül a 42 km-es futóverseny a túrázók teljesítményéhez képest, de nem szabad elfelejteni hogy a futók jóval rövidebb idő alatt teljesítették a távot, valamint azzal is érdemes számolni, hogy egy maratont még a síkon is igencsak nehéz lefutni. A Nagy Fal Marathonon nem csak a nagy 3000 méternyi szintkülönbség okoz problémát a versenyzőknek. Az útvonal 3800 lépcsőfokot is tartalmaz, valamint a futópálya helyenként leszűkül 1-2 méterre, és mivel a fal tetején zajlik a verseny, esély sincs egy kis árnyékra. Az idei versenyen a spanyol Salvador Caldo pályacsúccsal diadalmaskodott, 3óra 23perc és 10 másodperc alatt tudta le a világ egyik legnehezebb maratoniját. A hölgyeknél is új pályacsúcs született hála az új-zélandi Sara Winternek. 3óra 50perc 21másodperccel a rajt után szelte át a célvonalat, bő 21 perccel megjavítva az eddigi legjobb női eredményt. A világhírű maratonista Abel Anton (kétszeres világbajnok, és a London Maraton győztes) is futott már a Nagy Fal Marathonon, és a következőket nyilatkozta utána:  "Soha nem jártam még ilyen kemény versenyen! Nem tervezem, hogy még egyszer teljesítem. Egyszer le is kellett állnom, mert majdnem elájultam." Valószínűleg, amikor i.e. 210-ben Qin Shi Huangdi (Csin Si Huang-ti) elkezdette az építtetését, nem sejtette, hogy majd a XXI. században „őrült” sportolókat is vendégül lát majd, az alapvetően védelmi célokból létrehozott fal.

A felszerelésüket egyenként 30 kilogrammos hátizsákban cipelték, ami azt eredményezte, hogy 38 kilót fogytak és állításu szerint 2,5 centivel alacsonyabbak is lettek. Az út során hol a kiszáradás, hol az átfagyás veszélye fenyegette őket. A Kínai Nagy Fal végigvezet sivatagon, 40 Celsius-fokos hőségben és hegyi szakaszokon, ahol mínusz 35-öt mutat a hőmérő .

A túra megviselte szervezetüket, Katie-Jane-t kétszer kórházba is kellett szállítani gyomor- és bélhurut, illetve kiszáradás miatt, valamint a hátizsák is megnyomta a hátgerincét.
Hirdetés