Lenin meghódította az Antarktiszt Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/01/23
Brit és kanadai felfedezők a Világon elsőként jutottak el gyalogszerrel az Antarktisz földrajzi középpontjára, az "Elérhetetlenség pólusára". A diadal mámorát a döbbenet váltotta fel, amikor egy Lenin-mellszobrot találtak a hóban.
Hirdetés

Az expedíció célja eredetileg az volt, hogy pénzt gyűjtsenek egy alapítványnak, amely fogyatékkal élőknek szervez túrákat. A célhoz közeledvén a négytagú csapat már az összeomlás határán volt, amikor egy fekete pontot vettek észre a horizonton. Ilyen kimerült állapotban nehéz egy ennyire szürreális élményt valódinak hinni. Ahogy közeledtek, mind jobban kirajzolódott a szobor körvonala, s mivel mindannyian ugyanazt tapasztalták, biztosak voltak benne, hogy valóban egy Lenin-szobrot látnak. A kimerültséget a nevetés váltotta fel.

Az "Elérhetetlenség pólusa" a Déli sarktól 870 kilométerre, a tengerszint felett 3725 méterrel található, s a kutatócsoport 49nap alatt, 1700 kilóméteres túrával tudta meghódítani. A mellszobrot feltételezhetően az a szovjet felfedező-csoport hagyhatta hátra, amelyik 1958-ban elsőként hódította meg a pólust motoros szánokkal. Azóta egyetlen expedíció, egy hattagú francia csapat közelítette meg a helyet kutyaszánokkal.

Következtetés: Az Antarktiszon példa nélküli a közbiztonság, hisz fél évszázad múltán sem "kélt lába" a földön hagyott műtárgynak.
Hirdetés