Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért Hír

Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért Hír

Pintér László
Pintér László
2020/05/06
Ha létezik hálátlan feladat, az egy hazai sportági szakszövetség vezetése. Rengeteg munkát igényel, az eredmények mégis ritkán látványosak. A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke avatott be bennünket a szövetség munkájába
Hirdetés
Egy sportágat irányítani óriási felelősség, amelyet a kisebb szövetségek vezetői mindannyian társadalmi munkában végeznek. A közösség osztatlan elismerését kivívni szinte lehetetlen, éles kritika annál több akad. Miért vállalkozik valaki mégis ilyen feladatra? Megkérdeztük Kandrács Ildikót, és egyúttal megkértük, avasson be bennünket részletesebben a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség munkájába.

Mozgásvilág: Kérlek, foglald össze, mi a szövetség feladata, mely különböző területek tartoznak a hatáskörébe, és melyek a legfontosabb törekvések!

Kandrács Ildikó: Az MHSSZ az egyetlen olyan szervezet a Magyar Köztársaság területén, amely irányítja, szervezi és ellenőrzi a hegy-és sziklamászó tevékenységet, képviseli a hegy-és sziklamászó sportegyesületeket, összefogja a mászóközösséget. Felelősséget vállal mindenért, ami a szikla- hegy- és falmászással összefüggésbe hozható. Képviseli a közösségünket diplomáciai viszonylatban. Hazai mászóversenyeket szervez, a legjobb versenyzőkből válogatott csapatot állít fel, akiket részben külföldi versenyekre is delegál. Népszerűsíti a sportot iskolákban, rendezvényeken, mászótermekben és sziklán. Szakembereket és professzionális mászókat képez. Kiváló, komoly teljesítményeket elérő hegymászóinkat válogatott keretek között igyekszik segíteni, hogy elérhessék célkitűzéseiket. Jogilag, szabályozott, törvényes keretek között működik. Igyekszik az állami támogatásokból, céges szponzorációkból és a tagdíjakból segíteni tagegyesületeit, amelyek száma jelenleg 43. Ez a szám évről-évre nő, mint ahogy a regisztrált mászók száma is. Az MHSSZ gazdasági tevékenységet nem folytat, az azt irányító elnökség tagjai, illetve a legtöbben, akik segítik a szövetség tevékenységét, karitatív munkaként látják el feladatukat.

Névjegy: Kandrács Ildikó

25 éve mászom. A sziklamászást preferálom, de a hegyekben való csavargás is elvarázsol. Jártam a Garhwal-Himalájában és az Alpok számtalan területén. A mászásban főleg alpesi sportutakat teljesítettem, olykor egész nehéz fokozatban, manapság sportmászásra jut időm. Edzőként tevékenykedtem tíz éven keresztül, és ugyanennyi ideje dolgozom sziklamászó oktatóként. Elnökségi tagja vagyok a Magyar Hegymászó Oktatói Kollégiumnak és vezetője a Zerge Sziklamászó Sportegyesületnek, amelynek átlag évi 100 tagja van. Szabadidőmben terepfutok, és imádok festeni. Művészeti egyetemet végeztem, így a festészet a meditáció és a lelki megújulás számomra, ugyanúgy, mint a mászás és a futás is. Párommal vidéken erdőszélen lakunk, természet- és környezettudatos életmódot folytatunk. Saját célra gyógy- és fűszernövényeket termesztünk, illetve juhokat nevelgetünk.

Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-6
Festészet
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-6
Forrás: Kandrács Ildikó
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-6

Milyen helyzetben vetted át a szövetség vezetését öt évvel ezelőtt, melyek voltak akkor az elsődleges feladatok?

Amikor átvettem a szövetség vezetését Farkas Pétertől, szinte minden tekintetben azzal szembesültem, hogy hatalmas, végeláthatatlan feladatok halmazát vettem a nyakamba, vezetőtársaimmal közösen.

Elsődleges feladatként a szövetség mászótársadalomban betöltött szerepkörének fontosabbá tételét tűztem ki célul. Értem ez alatt az összefogást és csapatépítést, ennek menedzselését, a két szakág (versenymászás és hegymászás - PL) közötti átjárhatóságot, szorosabb kapcsolatot, a szimbiózisban való együttműködést, a mászás népszerűsítését, a nemzetközi kapcsolatok kiépítését, a szolgáltatások színvonalának és mennyiségének növelését a tagok felé, támogatások lehetőségének megszerzését, és fejlesztések elindítását.

A mászóiskolákhoz kapcsolódó feladatok kézbevétele talán az egyik legfontosabb és legsokrétűbb kihívásnak minősült az elmúlt öt évben. Ide tartoznak a nemzeti parkokkal való egyeztetések, a sziklamászó helyek bejárásai a parkok szakembereivel közösen, illetve a mászóengedélyek megkérése a mászóhelyeinkre. A média és rendezvények szervezése terén nagyon gyerekcipőben jártunk, vagyis inkább ezen a téren kimaradt néhány év. Így vezetésem első percétől komoly hangsúly került erre a területre is.

A Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium újraszervezése, a tanfolyami rendszer EU-konformmá tétele a Testnevelési Egyetemmel közösen, még Lázár István által elindított oktatási rendszer megújítása kardinális feladatnak bizonyult.

Állami támogatással a szövetség már rendelkezett 2015-ben, de e tekintetben is fel nem mért meglepetésekkel találtuk szembe magunkat, azaz tudtuk, hogy a szövetség fenntarthatóságának, a sportág fejlődésének ez lehet a kulcsfontosságú alapja, így ez a terület nagy odafigyelést igényelt, de főleg rengeteg munkát.

Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-2
Mászás
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-2
Forrás: Kandrács Ildikó
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-2

Mennyire sikerült ezeket a feladatokat megvalósítani?

A tagegyesületek számának növelésével, a tagegyesületek tagjainak a szövetség szárnyai alá kerülésével visszajelzést kaptunk, hogy jó irányba haladunk.

Mivel egy kissé átláthatatlan és kusza anyagi helyzetben vettem át a szövetséget, így vezetőtársaimat és magamat levédve, kértem egy külső pénzügyi átvilágítást, amely lehetővé tette számunkra, hogy tiszta lappal indíthattuk el az új ciklust.

Minden, általam az elnökválasztáson ígért feladatot, az első évben elvégeztem. Ebben elsősorban a remek munkatársak és a kialakulóban lévő csapat volt a legnagyobb segítségemre. Radics Máté a versenymászó szakág vezetőjeként rengeteget dolgozott a magyarországi versenyrendszer átalakításán, ő vállalta a felelősséget és a munka jelentős részét az állami támogatások bonyolult elszámolását illetően is, Thier Gabriella, akkori titkárunk segítségével.

Lett valódi irodánk, székhelyünk, és egy fizetett titkárunk, melyek megléte sokat lendített a szövetség működésén.
2016-ban kezdődött el egy hat ország mászószövetségeit összefogó, Erasmus+ hároméves projekt, ami a nemzetközi kapcsolatok építését illetően remekül sikerült.

Jármai Gergőt, aki már az általam vezetett egyesületben is óriási támasznak bizonyult, szakértelmét és ambiciózus személyiségét megcélozva, felkértem, hogy legyen ő a projektmenedzser, és tökéletes választásnak bizonyult. Gergő, aki sajnálatos módon tavaly halálos balesetet szenvedett a Tátrában, pótolhatatlan veszteség a szövetség és az egész mászótársadalom számára. Ő volt a jobb kezem, ő vitte nagyrészt a média és a szervezési feladatokat, a nemzetközi kapcsolatépítést. Bácskai Gusztáv helyettese volt a hegymászó szakágnál, és még sorolhatnám a rengeteg általa elindított folyamatot, ami változást hozott a szövetség életében. Nem volt olyan dolog, amiben ne számíthattam volna rá.

Mint említettem Bácskai Gusztáv, aki a Hegymászó szakágat vezeti, Futó Endrétől vette át ezt a tisztséget. Megbízható, remek szakember, aki az év elejéig vállalta a szakág vezetését. A vezetői pozíciót dr. Ágoston Viktor vette át tőle 2020. február 1-től, mint ahogy Viktort kértem fel a három tagú elnökségben betöltendő alelnöki pozícióra is. Viktornak fiatal a tisztsége, de az már most látszik, hogy a jövőben beinduló nemzetközi projekteket ő fogja menedzselni. Jelenleg három komoly Erasmus projektben is érintett a szövetség, aminek elbírálását még nem lehet tudni. Nagy Ervin a Versenymászó szakág új, másfél éve megválasztott vezetője, aki eddig rengeteget tett a szakágért és a szövetségért. Idén ő is bizalmat kapott a közgyűléstől, hogy folytathatja a munkáját szakági vezetőként. Anno én kértem fel, hogy vállalja el ezt a pozíciót, és megválasztása esetén, sok álmát megvalósítva fejlesztheti az adminisztratív és egyéb tevékenységeket. Ervin másfél év alatt rengeteget tett a versenyrendszer stabil működéséért, és a válogatott versenyzők és edzők sikeres munkájáért.  Bubb Ferenc újratervezte, és megvalósította a Testnevelési Egyetemmel közösen működtetett sportmászó oktató – és edző képzést, hihetetlen sikereket elérve ezzel a műfalak és a sportág világában. Nagyon magas színvonalú oktatást és követelményrendszert állított fel a képzésben, és a végzett sportszakemberekről csak szuperlatívuszokban tudnék nyilatkozni. Köszönet érte Ferinek és az általa felkért oktatóknak.

Sántha Gergő Lázár Istvántól vette át a stafétabotot a Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium élén, már három éve. Ennek a belső szervezetnek a megreformálása, egy európai színvonalú tanfolyami rendszer felállítása hatalmas, szövevényes feladatnak bizonyul.

Egy évvel ezelőtt az UIAA Mountaineering Commission training csoportjának tagja lett, miután a munkacsoport 2019. március végi, szerbiai találkozója során megszavazták a felvételét. Ezzel Farkas Péter (Mountaineering Commission vezetője) után új magyar taggal bővült a Nemzetközi Hegymászó Szövetség. Gergő csatlakozásának első lépései ugyancsak az Erasmus+ találkozók során alapozódtak meg, ez is azt mutatja, hogy maga a projekt mekkora jelentőséggel bírt a hazai sportági fejlődésben. 2019-ben újraindította a TE-en a Hegymászó oktató-edző képzést, megreformálva a régi struktúrát. Az általa elindított oktatáson, az első szakemberek jövő év elején fognak végezni.

Burucs Mária, aki talán a legrégebbi vezető munkatársa a szövetségnek, a dopping ügyekért felelős szakemberünk. Ez egy folyamatos figyelmet és utánajárást igénylő feladat, különösen most, hogy az olimpia kapujába érkezett a versenymászás. Mari sokat segít a magyarországi versenyek lebonyolításánál is.

Rengetegen vannak, akik folyamatosan odateszik magukat a sportág érdekében, úgy a hegymászás, mint a versenymászás területén.

Megemlítenék még néhány nevet, de attól félek, hogy nem tudok mindenkit felsorolni, mert akkor végtelen terjedelmű cikk lenne belőle….. Somorjai Tamás (IT), Mach Andris (szervező), Hajós Barbara (az új és egyben tökéletes titkárunk), Tóth István Zoltán (beszerzés), Abonyi Gábor (szervezés), Tiboldi András (grafikus), Dr. Pancsira Lajos (jogász), Poldauf Ferenc (engedélyek), Pintér László (sajtó), Németh Péter (könyvelő)….

A lényeg, hogy a jó munkatársakon, a csapatmunkán, ennek menedzselésén és a koordináción áll vagy bukik a rendszerünk. Erre jöttem rá az öt év alatt, és azt gondolom, hogy most egy ütőképes csapat működteti a szövetség gépezetét.

Mennyire volt nehéz dolgod nőként egy jellemzően férfiak által dominált sportág szövetségének élén?

Amikor elkezdtem sziklát mászni, már az első perctől éreztem, hogy sokkal többet jelent számomra, mint egyszerű hobbi, vagy sporttevékenység. 10 éve pedig, amikor változtattam az akkori életformámon, elkezdtem szerelmetes sportomat oktatni, emberekkel foglalkozni.

Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-11
Kandrács Ildikó
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-11
Forrás: Kandrács Ildikó
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-11
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-8
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-7

A sziklamászásnak köszönhetően férfiak között szocializálódtam. Önmagában a sziklamászó oktatás, sem az a tipikus nőies szakma. Nekem soha sem okozott gondot a férfiakkal való együttműködés, nagyon sok férfi barátom van a mai napig is. Van egy 20 éves fiam, aki szintén a keményebb nemmel való bánásmódra tanított. A viccet félretéve, az a tapasztalatom, hogy a nőiesség sokszor hasznomra vált az öt év alatt. Ha kellett tompítottam, ha kellett bekeményítettem, de diplomáciai képességeim valahogy mindig segítettek. Igazából az a lényeg, mindegy, hogy nőként vagy férfiként vezető az ember, számomra az volt a cél, hogyha vállaltam a szövetség vezetői szerepét, akkor tegyek is annak eleget, és ha lehet, sokkal több dolgot valósítsak meg, mint amire hivatott vagyok. Úgy érzem, hogy elfogadtak a férfi vezető társaim és az egyesületek valamint a szomszédos országok szövetségi vezetői is, akik szintén főleg férfiak. Ezt bizonyítja az a tény is számomra, hogy idén újból megválasztottak öt évre a szövetség elnökévé a  tisztújító közgyűlésen, bizalmat adtak nekem az elmúlt öt évi munkám és törekvéseim miatt.

Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-7
Vörös László (Cinó) társaságában
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-7
Forrás: Kandrács Ildikó

Mely területeken sikerült előrelépnie a szövetségnek, milyen eredményeket értetek el az elmúlt öt évben?

- A szövetség belső szerkezeti átalakításában. Új tagdíjbefizetési- és tagkártya rendszert vezettünk be 2016-ban, ami minden egyesület számára kedvezőbb az előzőnél. Minél több tagja van egy tagegyesületnek, annál kedvezőbb a szövetség felé fizetendő tagdíj. Ezzel motiváljuk az egyesületeinket is, hogy az általam úgynevezett „kószákat” is bevonzzák egyesületeikbe, ők is tagokká válhassanak.

- Az előző kérdésnél kifejtettem, hogy milyen komoly csapatmunka van a szövetség működtetését illetően, így minden feladatkörnek van felelőse, általában olyan személyek, akik maximálisan magukénak érzik a rájuk bízott feladat mértékét, és felelősséggel el is látják azt.

- Rengeteg jogi dolgot kell rendbe tenni a szövetség törvényes működéséhez. Dr. Pancsira Lajos látja el ezeket a feladatokat, most éppen az aktuális szabályozásokat rakja rendbe, illetve aktualizálja az alapszabályt.

- Hajós Barbara, mint titkár, naprakész az adminisztrációs feladatok ellátásánál, igyekszik a káoszt kialakító helyzeteket már csírájában elfojtani, és mindenki keze alá dolgozni. Sokat segített a pozitív minőségi változásban az a fejlesztés is, amit az elmúlt évben, egy állami projektnek köszönhetően, sikerült infrastruktúrafejlesztésre fordítani, ami várhatóan idén folytatódik.

- A szövetség kéri meg minden tagegyesületnek, azok minden tagjának a mászóengedélyeket évről-évre, ezzel segítve a kormányhivatalok, a nemzeti parkok és az egyesületek munkáját. Ezt a feladatot magamra vállaltam első perctől, ami folyamatos diplomáciai munkát igényel. Hímer Józseffel, a HSZJSE elnökével együttműködve a szövetségi kártyával rendelkező tagok mászhatnak Hámorban. Én ezt komoly, értékes együttműködésnek tartom.

- A Magas-Tátra területén három éven keresztül négy menedékházban volt a szövetség tagegyesületi tagjainak 50 %-os szálláskedvezményük, amiért a szövetség évi 1.500.-Eurot fizetett.

- A szövetség anyagi lehetőségeihez képest nagy összegeket, időt és munkát fordítottunk mászóiskolák veszélytelenítésére, felújítására. Pl. Róka-hegy, Francia-bánya. Minden évben van nittpályázat, ahol évente 4-5 egyesület kap felszerelést, az általuk kezelt mászóiskolák karbantartására. Erre az elmúlt tíz évben 6 millió Ft-ot költött az MHSSZ.

- Új, informatív honlapunk, 4300 követőt számláló Facebook oldalunk, új arculatunk, folyamatosan növekvő számú tagegyesületünk, szinte megkétszereződött regisztrált mászónk lett az elmúlt öt év alatt. Folyamatosan fejlődünk a kommunikációban, a médiamegjelenésekben.

- Kiadásra került a kétkötetes Dunazug szikláin kalauz, ami a legnépszerűbb sziklamászóhelyeket térképezi fel, és évente kiadtunk 1 – 3 kötetet a Tátra - kalauzokból, Futó Endre és Bácskai Guszti munkájának köszönhetően.

- Tavaly megalapítottuk a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatottat, 10 kiváló alpinistából, akik elindultak céljaik megvalósulása felé. Már több közös edzőtábort vagy expedíciót szerveztek, és örömmel látom, hogy kezd egy komoly önálló identitása kialakulni a csapatnak.

- 2019-ben, az elmúlt évek komoly erőfeszítéseinek, kivételes tehetségű és szorgalmú fiatal versenyzőinknek, és a képzett szakembereknek köszönhetően, olyan eredményeket sikerült produkálnia a magyar versenymászásnak, amire ez idáig nem volt példa mászótörténelmünk során. Óriási siker Vályi Gergő IFSC Ifjúsági Nehézségi Európa –kupasorozat győzelme, az ifjúsági Európa-bajnoki címe, vagy Tusnády Nimród az IFSC Ifjúsági Kombinált Európa – bajnoki 3. helyezése. Még kiemelném Radics Attilát is nagyon szép eredménnyel zárta a tavalyi hazai és nemzetközi versenyeket. Az elért eredményekhez nagyban hozzájárult a négy válogatott edző munkája: Farkas Tamás, Burucs Bálint, Schmidt Tamás és Beliczky Péter.

Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-11
Vályi Gege Adam Ondrával edz
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-11
Forrás: MHSSZ
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-11

- Oktatásban teljesen megújultunk, népszerűvé váltak a kínált képzések.

- Megújult a versenyrendszer minden tekintetben. Új, színvonalas mászótermek nyíltak, gazdagodott a versenyhelyszínek száma.

- Minden évben megrendeztük az „Év mászása” díjátadó ünnepséget, ahol négy kategóriában, értékes díjakkal jutalmaztuk legjobb sportolóinkat.

- Színvonalas rendezvényeket szerveztünk, vagy támogattunk, hegymászó találkozókat, sziklamászó versenyeket.

Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-12
Sportmászó konferencia
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-12
Forrás: MHSSZ
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-12

- Vannak cégek, pl. a Tengerszem, a Gránit Design Kft, a Dorko, az Athenaeum Kiadó, amelyek minden évben támogatják a szövetséget. Viszont nagyon jó lenne még több támogatót találni, akik szintén látnak fantáziát úgy a sportolóinkban, mint a szövetségben.

- Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztossal, Révész Máriusszal való együttműködés számos pozitív lehetőséget biztosít szövetségünk számára, ami idén fog főleg kibontakozni. Itt elsősorban nem a vasalt utak fejlesztésére gondolok, hanem az abban partnerként való együttműködésünknek köszönhető további, sportágunk számára kulcsfontosságú változások reménybeli elérésére. Ilyen a mászófalak minősítésére vonatkozó törekvésünk, mellyel kapcsolatban felvettük a kapcsolatot az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, és Révész Máriusznak köszönhetően a szövetséget bevonták a törvénymódosítási javaslat kidolgozásába. Ugyanígy szeretnénk elérni, hogy a hegy- és sziklamászást, falmászást kivegyék azon extrém sportok köréből, melyek művelése közben szerzett sérülés sürgősségi ellátáson túli részét jelenleg nem téríti a társadalombiztosítás. Erre konkrét ígéretünk van.

- Szintén Révész Máriusszal való tavalyi közös munkánknak köszönhetően, idén három jelentős projektet indítottunk el. Sziklamászó iskolák felújítására és új utak kiépítésére kapunk 30 millió Ft támogatást. A meghirdetett jelentkezési felhívásra, szép számmal jelentkeztek egyesületeink. 12 egyesület 24 sziklamászó iskolára adott be felújítási igényt. Elindult a nemzeti parkokkal az egyeztetés a bejárások tekintetében, ahol nem csak a 24 mászóiskolát érintő bejárások, hanem ezen kívül még 10 mászóiskolánál kérjük a nemzeti parkok szakmai állásfoglalását. Nem árulok el titkot, hogy ezek a helyszíni szemlék, régi történelmi mászóhelyeket is érintenek, ahol jelenleg tilos a mászás. Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár úr rengeteget segít nekünk ebben a folyamatban. Támogatja és segíti a munkánkat. A legfontosabb, hogy egy jó és előremutató közös munka alakuljon ki a nemzeti parkokkal.

- Elindult a „Mászófalak” jelentkezési felhívás is, ami május közepén fog lezárulni. Ennek létrejötte egyértelműen annak köszönhető, hogy Révész Máriusz látja, hogy megbízható, értelmes, az ő munkáját és tevékenységét támogató folyamatokat tudunk megvalósítani, ráadásul most ebben a nehéz gazdasági helyzetben, ami elsősorban a mászótársadalomban a mászófalakat érinti, egy igazi mentőövként jött a mászótermeket üzemeltetők számára. Ennek a felhívásnak is a támogatási összege szintén 30 millió Ft.

- Mindkét, az előbb felsorolt támogatás azért nagyon jó, mert nem csak eszköz beszerzések, hanem az élőmunka költsége is támogatott, ami nagyban segítheti az egyesületeink fennmaradását.

- Idén is van vasalt utak felhívás, ami május végén fog lezárulni, és ennek a támogatása összegszerűen, idén kicsit alacsonyabb, mint a tavalyi évben, amikor is a jelentkezők közül négy elfogadott és idén megvalósuló projekt lett támogatva 140 millió Ft értékben.  

A felsorolás nagyon hosszú lenne, és biztosan kihagytam sok értékes információt, amiért elnézést kérek mindenkitől. Ezekben rengeteg személyes munkám is van, aminek megnyugtató látni a kézzel fogható eredményét.

Milyen nehézségekkel/problémákkal néz szembe a szövetség?

Nehézség mindenben van, de igyekszünk optimistán kezelni a ránk váró feladatok sokaságát. Anyagi forráshiánnyal és humánerőforrás hiánnyal küzdünk szinte folyamatosan. Ez a kettő örökös ördögi kört alkot, viszont rengeteget fejlődtünk mindkettőben. Az állami támogatások stabillá váltak, sőt egyre jobban kezdenek megnyílni a lehetőségek kapui, persze ez nagyrészt az összefogott munkánk teszi lehetővé. De így is csak kb. évi húszmillió forintból gazdálkodunk. A sportágunk népszerűségének növekedése, az olimpiai sportággá válás sokat segít azon a tényen, hogy elkezdtünk nagyobb figyelmet kapni. Elindult valami, de a munka nagy része még hátra van. Itt lenne meghatározó szerepe a szponzorációnak. Egyelőre ebben még újnak számítunk, de ezen a téren is konkrét kezdeményezéseink vannak.

Ahogy írtam, mindannyian karitatív módon dolgozunk a szövetségben, így az már önmagában bravúr, hogy a fentiekben felsorolt munkatársakat sikerült bevonzani, és szívvel-lélekkel ellátják feladatukat. Természetesen vannak projektszintű feladatok, ahol, ha nem is piaci szinten, de tudunk fizetést biztosítani. Ilyenből szerencsére egyre több van.

Létezik az úgynevezett emberi hozzáállás, amit néha nagyon nehéz kezelni, tolerálni.

Ahogy a közösségi média nagy segítségünkre van a kapcsolattartásban, az információk terjesztésében, ugyanúgy hátrányt is jelent a hozzá nem értésből, rosszindulatból fakadó, negatív hírek terjesztése, tények elferdítése.

Sajnos ilyen dolgokkal sokat kellett foglalkoznunk az elmúlt egy évben.

Viszont arra megtanított minket, hogy sokkal több energiát kell fordítanunk a kommunikációra, a médiamegjelenéseket komolyan kell vennünk, és naprakészen kell tájékoztatni a mászóközösséget a szövetség munkájáról. Ebben vagy te Laci nagy segítségünkre, amióta elvállaltad a szövetség média és kommunikációs feladatait.

Mennyire érzed a mászóközösség támogatását? Miben tudná a közösség segíteni a szövetség munkáját?

Már eddig is sokan segítették a munkánkat, de szerencsére mindig vannak újabb jelentkezők is egy-egy feladatra. Pl. ez év elején, egy teljesen új, modern tagnyilvántartási rendszert hozott létre számunkra az egyik tagegyesületünk vezetője, Somorjai Tamás, aki ezzel rengeteget ad a szövetségnek. Vagy amióta elindult a sziklamászó iskolák felújítási projektje, friss vér került a rendszerbe. Lettek új természetvédelmi szakreferenseink: Kovács István (Üveghegy SE), Tiboldi András, Szabadka Péter (Hegyisport Club), Poldauf Ferenc (BHK), akik intézik a nemzeti parkokkal a kapcsolattartást. Öröm számomra, hogy ilyen értékes emberekkel dolgozhatok.

Ha bárki megkeres egy jó ötlettel, vagy bármivel, amit szívesen megosztana a mászóközösségünkkel, sőt a vele járó munkát is segíti, azt nem fogom visszautasítani. Erre már bőven volt példa, és azt gondolom, hogy ahogy fejlődünk és növekszünk, sőt bizonyos szinten megütjük majd a profin működő szövetségek szintjét is, egyre több ilyen lesz. Ehhez a szinthez még fel kell nőnünk, de az irány és az elért eredmények ezt vetítik előre.

Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-9
Terepfutás
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-9
Forrás: Kandrács Ildikó
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-9

Azt gondolom, hogy aki komolyan veszi a mászósportban betöltendő küldetését, az a hozzátartozó közösséget tiszteli, és ezáltal adni szeretne másoknak is abból, amihez ért, akár önzetlenül is. Ez a szép ebben, és a mai világban példaértékű.

Az utóbbi időben nagy visszhangot keltett a hazai vasalt utak fejlesztési terve. Az MHSSZ ebben szakmai szerepet vállalt, ami miatt sokan a mászóközösség részéről támadják, de úgy tűnik, csak felületes információk és előítéletek alapján. Miért és milyen módon vállalta a szövetség a feladatot, és milyen pozitív hozadékát látja a hazai mászóközösségre nézve az aktív Magyarországért kormánybiztossal való együttműködésnek?

Magyarország Kormánya nevében az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda, az aktív kikapcsolódás fejlesztése és népszerűsítése céljából, magyarországi via ferrata (vasalt út) építésére és üzemeltetésére a 2018-as évben jelentkezési felhívás kiírását tervezte. A kiírásért felelős kormánybiztosi iroda a koordinálására és a folyamat lebonyolítására egy civil szervezetet keresett.
A felhívás lebonyolításáért kijelölt szervezet, mint koordináló feladata volt az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos jóváhagyásával kialakítani a felhívás feltételeit, illetve elbírálni, valamint monitorozni a jelentkezéseket, és egy Részletes Megvalósíthatósági Tanulmányt létrehozni.

Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-10
Sajtótájékoztató
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-10
Forrás: MHSSZ
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-10

Az MHSSZ elnöksége, előzetes egyeztetést folytatott Révész Máriusszal, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztossal és apparátusával, hogy megértsük a tervezett pályázat céljait és sarokfeltételeit. Ezek után az MHSSZ elnöksége úgy döntött, hogy jelentkezik a pályáztatói szerepkörre. Célunk az volt, hogy mint pályáztató, aktív módon megjelenítsük az MHSSZ által képviselt szakmai értékeket és a szövetség tagságának érdekeit. Így e pozícióból segíthetjük a via ferrata-k kiépítésének szakmaiságát, alakíthatjuk azok helyét egyeztetve a területek tulajdonosaival és kezelőivel (pl. nemzeti parkok igazgatóságai), hogy azok harmonizáljanak természetvédelmi értékeinkkel, és a hazai sziklamászó helyeinkkel. Célunk, hogy szakmailag támogassuk az aktív kikapcsolódásra lehetőséget biztosító via ferrata-k építését, de ezzel párhuzamosan védjük a számunkra oly fontos természeti értékeket és sziklamászó iskolákat, valamint ahol a természeti adottságok megfelelőek, új sziklamászó iskolák is épülhessenek. A témában a hazai mászókat tömörítő legnépesebb Facebook-csoportban is kikértük a mászóközösség véleményét, majd rendkívüli közgyűlést hirdettünk. A 2018 márciusában megtartott MHSSZ közgyűlésen 19 igen szavazat és 3 tartózkodás mellett, a tagság megszavazta, hogy a szövetség a mászók, a mászóhelyek és a természetvédelmet szem előtt tartva elvállalja a feladatot. A jelentkezési kiírás maximálisan védte a már meglévő sziklamászóhelyeket, sőt, teret adott a pénzügyi keretből 10-15%-ban, hogy új mászóutakat is lehessen építeni.

Semmilyen egyesület, gazdasági társaság, vagy magánszemély nem került az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda által kijelölésre vasalt utak kiépítésére, még informálisan sem. Ezt kizárólag nyílt pályázati úton lehetett elnyerni, olyan szervezeteknek, amelyek a jelentkezési felhívás által támasztott technikai és gazdasági alapfeltételeknek megfelelnek. Az MHSSZ kizárólag a részletes megvalósíthatósági tanulmány szakmai tartalmáért felelt, és csak azokat a pályázatokat javasolta, ahol a kiírásban foglalt természetvédelmi és sziklamászó helyeket védő feltételek teljesültek. A közgyűlésen felmerült 10-15 potenciális hely közül első körben mindössze négy helyszín kapott jóváhagyást.

Mi úgy gondoljuk, hogy a párbeszéd, és nem az elzárkózás viheti előre a hazai mászósport ügyét. Összességében ez az együttműködés az, amely megalapozta későbbi, a mászótársadalom számára sokkal fontosabb témák tárgyalási lehetőségét törvényhozás szinten, amelyekről a fentiekben már tettem említést.

Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-1
Mászás
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-1
Forrás: Kandrács Ildikó
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-1

Ha újabb öt év múlva ismét beszélgetnénk, milyen további eredményekkel lennél elégedett?

- A közösségi média fejlesztésével, applikációk használatával, pl. sziklamászó kalauz. Lépést tartani a digitális forradalom vívmányaival.

- Szponzorok bevonzásával és azok megtartásával. Felzárkózni infrastruktúrában és szakembergárdával versenymászásban a vezető országok színvonalára. A 2024-es olimpián, Párizsban képviselhessék versenyzőink Magyarországot. Hatékony utánpótlás-nevelés. A fiatalok körében minél népszerűbbé tenni a mászást.

- A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott világszínvonalú mászást vihessen végbe, megvalósíthassák álmaikat.

- A mászás iránt érdeklődő embereket minél jobban tudjuk segíteni, hogy fontos legyen számukra az egészségük megőrzése, melynek alapvető feltétele a rendszeres testmozgás, a szellemi és fizikai kikapcsolódás szervezett keretek között.

- Az emberek természet- és környezetvédelemre való nevelése, együttműködve a nemzeti parkokkal és az egyesületeinkkel.

A lista végtelen……

A különböző ügyekben olvasható reakciók alapján azért látszik, hogy a szövetség vezetése igencsak rögös, és konfliktusoktól sem mentes feladat. Miért vállalod mégis?

Huszonöt éve a mászás és a mászáshoz kapcsolódó dolgok az életem. Több száz, de inkább ezer embert indítottam el az elmúlt tíz évben a mászás valamely ágán, akár edzés, akar egynapos műfalas, vagy többnapos sziklamászó tanfolyamokon. Gyerekek mentális és testi fejlődését segítettem edzés formájában. Szerintem jól bánok az emberekkel, van türelmem, és imádom a mászást. Üzleti múltam miatt értek a koordináláshoz, tudok tárgyalni és megjelenni. Persze vannak hiányosságaim, de azokon dolgozom :)

Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért, őszintén, szívből. Szeretnék segíteni.

Az elmúlt öt évben szinte minden területen komoly alapozás indult el a szövetségben. Jó az irány, sok a lehetőség. Most már lehet építkezni. Közösen, együtt. Ezt a nézőpontot képviselem a jövőben is, hiszen sokat tettem érte.

Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-5
Paklenica
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-5
Forrás: Kandrács Ildikó
Kandrács Ildikó: Felelősséget érzek a magyar mászótársadalomért-3

 

Hirdetés