Jégmászás - beszélgetés Rényi Zsolttal Hír

Klausz Andrea - Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2010/02/17
Mi ez? Kinek? Mennyibe kerül? Hol lehet kipróbálni? És csomó más kérdés, ami eszünkbe jutott...
Hirdetés

 
- Mit is jelent tulajdonképpen a jégmászás? A jégmászás az, mikor az ember fog két jégeszközt és egy igen meredek jég-, illetve jégkeménységűre fagyott hófalon vagy hegyoldalon felmegy. Jégmászásnak nevezzük a meredekebb kuloárokon való felmászást, feljutást is, tehát nem feltétlenül a megfagyott vízeséseken való kalimpálást értjük alatta.
 
80519-jegmaszas02.jpg
 
- Miben különbőzik ez a sport a hegymászástól? Nem különbözik. Ugyan kompetitív formában megkülönbözteti az ember a jégmászókat a sportmászóktól - mert vannak csak és kizárólag jégmászásra szakosodott hegymászók -, de gyakorlatilag a hegymászás egyik válfaja a jégmászás .
 
- Mennyire népszerű, illetve mióta űzik? Gyanítom, hogy ez is az Alpokból ered és valamikor az 50-es években kezdték el gyakoroloni. Magyarországon nyílván kevésbé elterjedt. Eleve a hegymászás sem örvend túl nagy népszerűségnek, kevesen művelik.
 
80519-jegmaszas01.jpg
 
- Milyen jellegű eszközök kellenek hozzá? Ami kell a jégmászáshoz, az az úgy nevezett jégeszköz vagy jégszekerce . Ezt nem jégcsákánynak hívják, mert a jégcsákány a túracsákányra vonatkozik. A jégeszköznek görbített, hajlított a nyele és élesebb szögben csapódik vissza a csőre annak érdekében, hogy könnyebben lehessen a függőleges jegekbe belevágni. Ez a leglátványosabb eszköz.
Kell még  hágóvas - ez is különbözik a hagyományos hegymászásra szánt hágóvasaktól -, valamint nyílván kellenek hozzá olyan biztosító eszközök, amik a hegymászáshoz is. Ilyen például a kötél meg a sisak.
Ami még fontos az a jégcsavar . Ha felfelé haladsz a jégfalon, akkor jégcsavart helyezel el, hogy hozzá kösd a biztosító kötelet.
 
80519-jegmaszas04.jpg
 
- Mennyire költséges ez a sportág? Nyílván - mint a legtöbb sportnál -, ha az ember be akar szerezni minden felszerelést, akkor az nem olcsó mulatság, de lehetőség van eszközök bérlésére is. Ezen kívül indulnak jégmászással kapcsolatos tanfolyamok , melyek elengedhetetlenek azok számára, akik szeretnék a sportot gyakorolni . A tanfolyamok díjába általában beleszámít a kölcsönzés is.
 
- Kiknek ajánlod elsősorban? Milyen előképzettséget igényel? Előképzettséget gyakorlatilag nem igényel . Kell hozzá egy nagyon alap állóképesség, ami abban merül ki, hogy valaki képes túrázni, és egy percig lógva megtartani magát. Különösebb fizikai előkészület nem szükséges hozzá.
 
80519-jegmaszas05.jpg
 
- Egyaránt ajánlod fiúknak és lányoknak is? Abszolút. Nagyon szép és dinamikus mozgás! Kívülről szemlélve egy laikus számára kicsit megerőltetőnek tűnhet, ahogy látványosan csapkodják a jeget, de igaziból az egésznek van egy spéci technikája, ami megkönnyíti a műveletet.
A technika lényege a jégeszköz helyes jégbe verésén alapszik . A tudomány elsajátítása okoz egy kis nehézséget, de ha már megtanultuk - ami 60-70 mászás után már megtanulható -, akkor az egész inkább egy könnyed csukló-mozdulat.  A falmászásnál nem fárasztóbb.
 
- Milyen jellegű bemelegítéseket végeznek a sport megkezdése előtt? A vállat érdemes bemelegíteni, mondjuk karkörzésekkel, mert ez a testrész eléggé igénybe van véve, ennek szuperálnia kell. Ezen kívül jól át kell mozgatni a csípőt, csípőkörzésekkel, és törzshajlítással.
 
80519-jegmaszas03.jpg
 
- Melyek a legideálisabb helyek a jégmászáshoz? Magyarországon van-e rá lehetőség, illetve melyik a legközelebbi helyszín? Magyarországon, Hámor on szoktak néha jeget csinálni, nem tudom, hogy idén volt-e. Ez a hely Miskolc mellett van, szoktak ott jégmászó versenyeket is tartani.
Hallottam már azt is, hogy a Lillafüredi vízesés megfagyott és akkor azon is lehetett mászkálni. Ez nagyon ritka, vannak olyan telek mikor egyik helyszínen sem jön össze a dolog.
Ahova a magyarok szoktak járni az a Szlovák paradicsom , ott elég sok megfagyott vízesés van, illetve a Magas-Tátrában is van egy-egy lefolyás.
Ami igazán jó hely, az az Ausztriában található Malta völgy , ami körülbelül 600 km-re van Budapesttől. Ez egy európai szinten is jegyzett helyszín . Az itt lévő hatalmas völgy két oldalán 500-600 méteres jégfalak találhatók rengeteg vízesés van, ami megfagy. Főleg a tájolása miatt ideális, mert a nap nem nagyon süt be, így a jég sokáig megmarad.
 
80519-jegmaszas06.jpg
 
- Miért pont a jégmászás? Miért ajánlanád ezt másoknak, és miért szereted te? Ez a sport olyan, hogy az ember meglátja, és azt mondja, kell nekem! Tehát aki elkezd jeget mászni nem azért kezdi el, mert valaki rábeszélte vagy rációt lát benne hanem azért, mert látja ezt a mozgást. A hegymászóknak azért szokott tetszeni, mert sokkal dinamikusabb, mint a hegymászás . Itt állandóan jár a kezed, a lábad. Mégiscsak erőből kell odalépni, erőt kell kifejteni, hogy belegyintsd a fejszét. Szemben a hegymászással, ami sokkal lassabb és statikusabb.
Tehát a jégmászás kellemesebb és szebb, mint a falmászás.
Én nem csak a vízjeget szeretem mászni, hanem az 50-60-70 fokos kuloárokat is, amihez már jégmászó eszközök kellenek. Nagyon jó érzés, hogy mikor haladsz felfelé, pár centire berugod a hágó tüskéit, pár centire besüllyeszted a jégfejsze csőrét és ezen a négy ponton néhány centire vagy benne a jégben. Nos, ez tök jól megtart, és így mész fel jó magasra. A jó érzés mellé izgalom is társul, ami még különlegesebbé teszi az egészet!
 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ha a jégmászás sok lenne, de egy spéci hótalpas túrára még beneveznél, nézd meg ezt!
A túra részvételi díja 21 000 Ft + 25-30 Euro helyszíni költség + utazás és biztosítás költsége
Tudj meg még többet és jelentkezz a túrára! Garantáltan nem fogod megbánni! Kattints ide!
Hirdetés