Kenese-Keszthely Rekord jégen Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2011/01/05
Télen sem áll meg az idő!
Hirdetés
A cél: Kenese-Keszthely rekord jeges alapidejének felállítása
Pálya: A keszthelyi móló és a balatonkenesei móló közötti legrövidebb út, a Balaton jegén megtéve.
Rekordok: - Vitorlás hajóval a Fantomasso csapata 3 óra 41 perc ( 2007 október 23.) - Szörffel Varga Gábor, 3 óra 32 perc
Időpont: 2011. január 6. csütörtök
Indulás: A keszthelyi mólóról
A próbálkozó: Pallay Tibor ( Pallus ) (született:1978)
Pallay Tibor 1988-ban kezdte a vitorlázást , és elég gyorsan meg is szerette ezt a sportot, mely ma meghatározza az életét. A szamárlétrát végig járva az Optimist osztálytól a maxi hajókig sokféle hajón megfordult, és ért el sikereket kormányosként és legénységként egyaránt. Az olimpiai Finn osztályban évekig válogatott kerettag volt, míg 2008-ban „szögre” akasztotta vitorláskesztyűt . Ez nem azt jelentette, hogy nem vitorlázott, de az évi 250 nap vitorlázás jelentősen lecsökkent az edzői munka mellett. Edzőként gyerekeket készített fel versenyekre, de 2010 őszétől új kihívás várt rá, az olimpiára készülő Beliczay Márton edzője lett.
Legfontosabb eredményei: 4 x Magyari Bajnok, 6 x bajnoki ezüstérmes, Junior EB ezüstérmes, Junior EB 8. helyezett, 8 x ranglista első
A szörfözés az aktív vitorlázás után következett, és ennek egyenes következménye a téli jégszörfözés. A speciálisan erre a célra fejlesztett jégszörfök tökéletesen visszaadják a vízi szörfözés élményét, csupán a metsző hideg lehet ellenfele a szörfösnek. A sebesség lenyűgöző, elérheti az óránkénti 80km/órát is! Az esés ennél a sebességnél már nem veszélytelen, ezért a megfelelő védőfelszerelés elengedhetetlen.
   
Néhány szóban a kihívásról
Régen foglalkoztat már egy ilyen jellegű kihívás. Vitorláztam már egyedül a tengeren 40 csomós szélben és 14-15 fős csapattal is a Balatonon, a Lisa és a Nemere II. kormányosaként, de indultam az egykezes Balaton-kerülőn is. A Kenese-Keszthely rekord gyermekkorom óta motoszkál a fejemben. Vizes környezetben még nem futottam neki a kísérletnek, de ami késik, nem múlik! Az idei keményebb tél ösztönzött arra, hogy ezt az utat jégszörffel tegyem meg. A jég minősége évek óta nem volt ennyire jó, mint most, és a kísérlet időpontjára várhatóan a meleg front szele is ideális lehet. Célom egy alap-idő felállítása, mely többeket ösztönöz arra, hogy hasonló „őrültséget” kövessenek el.
 
Jégrekord  
 
Ruházatom egy vízhatlan Magic Marine szárazruha lesz egy esetleges beszakadást kivédendően, valamint Mystic snowboard ruha . Mivel egyedül megyek, elengedhetetlen, hogy megfelelő biztosítás legyen mögöttem. 2 db GPS nyomkövetővel az interneten is követhető majd az utam, ezen kívül vízhatlan mobiltelefon is lesz nálam, ha segítségre lenne szükségem. Parti csapatom végig kísér majd az út során, melynek legrázósabb része a kompnál lesz, mivel az még óránként közlekedve felbontja a jeget.
 
A rekordkísérlet élőben végigkövethető GPS-es nyomkövetéssel : klikk ide!
Hirdetés