A legjobb cuccok Münchenből - ISPO BEST OF

A legjobb cuccok Münchenből - ISPO BEST OF

Kakuk András
Kakuk András
2018/02/10
A 10 legütősebb outdoor termék az ISPO kiállításról.
Hirdetés

Advenate "szondalapátsátor"

Magashegyi mászások és sítúrák során fontos része felszerelésünknek a hólapát, a lavinaszonda és hosszabb út esetén a sátor is. Mivel ezek általában mind önálló termékek, ezért pakolásnál a hely- és a súlytöbblet is komoly fejtörést okozhat. 

Ám most itt a 2016-ban alapított német cég innovatív terméke, mely mindezeket egyetlen könnyű termékbe integrálja! Az ISPO Gold Award díjat is nyert szett mindösszesen 720 gramm. Tartozik hozzá egy összecsukható, nagy teherbírású alumíniumból készült lapát (összecsukva a fejjel együtt 64 cm, kinyitva 94 cm hosszú), melynek feje levehető, majd fordított helyzetben visszahelyezve csákányként is használható. Továbbá, a nyelében egy 240 cm hosszúra kinyitható alumínium szonda rejtőzik. Ami ezen felül még igazán izgalmassá teszi, hogy ha ránk sötétedik, pillanatok alatt egy bivaksátrat tudunk építeni belőle. A lapát, a szonda valamint a két túrabotunk adja a sátor vázát, melyek a fogantyú különleges kialakítása révén kellően stabilan kapcsolódnak egymáshoz, és tartják az ultrakönnyű sátorponyvát. Az így felállított sátor mérete 0,67 m (keskenyebbik szél) illetve 1,27 m (szélesebbik szél) ×2,37 m (hossz) ×0,40 m (alacsonyabbik teteje) illetve 0,78 m (magasabbik teteje). Funkcionális és kompakt.

 

  

RideAir – viszlát presta

Aki már valaha is használt Presta-szelepes belsőgumit, az tuti, hogy legalább egyszer letörte a fejét pumpálás közben. Nincs annál bosszantóbb és kellemetlenebb, mint amikor defektet kapsz, és ahelyett, hogy újra menetkész lennél, ott állsz egy javíthatatlanná vált belsőgumi felett, görcsbe szoruló ököllel...

Itt van viszont a RideAir izraeli start-up cég, mely egy apró adapterrel megszünteti ezt a probléma forrást! Csak kitekerjük a presta-szelep fejét, majd az alumíniumból készített adaptert a helyére tekerjük, mely innentől motorszelepként funkcionál. Ugyan lehet idehaza kapni olyan adaptert, ami a fej kitekerése nélkül átalakít, de azok használata szintén magában rejti a fej letörésének vagy elhajlításának kockázatát, illetve letekerésekor akaratlanul is nyomást vesztünk. A RideAir adapterrel viszont ilyen nem történhet meg. Természetesen nem a grammhuszárok kegyeit keresi a gyártó, még akkor sem, ha a termék csak pár grammot nyom. Azok számára, akik túráznak, élménybringáznak, és presta-szelepes belsőket használnak, ez az apró adapter megváltás lesz.

 

 

Swarm Protein – rovarokkal egy laktatóbb világért

Napjainkban egyre többet hallani arról, hogy bolygónk robbanásszerűen növekvő populációját éhínség fenyegeti. Ezért minden eddiginél fontosabb szerepet és figyelmet kapnak azon megoldások, melyekkel környezetbarát módon gazdaságosabb és táplálóbb – nem utolsó sorban egészséges – ételeket hozhatunk létre

A Swarm Protein is ilyen, mely egy rég felismert proteinforráshoz nyúl: a rovarokhoz. A szelet proteinekben, B12 vitaminban és rostokban gazdag. Ráadásul 1 kilogramm előállításához mindösszesen csak 2 kg takarmányra van szükség, míg ugyanennyi marhahúshoz 25 kg-ra! És ha az előítéletből eredő fanyalkodó szájhúzást legyűrve megkóstolod, hamar rájössz, hogy a különböző olajos magvakkal kiegészített szelet semmilyen mellékízt nem tartalmaz... Engem meggyőztek!

  

 

RhinoWolf – moduláris sátor

Az ISPO egyik, ha nem a leges legizgalmasabb része a különböző start up cégek, kickstarteres és indigogo projektek, világot, de legalábbis piacot megváltani akaró ifjú fejlesztők és feltalálók részlege. Itt leltünk erre a fura, mutáns logójú és nevű izraeli cégre is, mely különleges megközelítésből tervezte újra a sátrat, mint outdoor eszközt.

A probléma egyszerű, és mindenki átérezheti, aki már vásárolt sátrat: már vásárlásnál el kell döntenünk, hány főre tervezünk. Hiszen, ha egymagunk indulunk majd útnak, felesleges egy sokkal nagyobb és nehezebb 4 személyest cipelnünk, de ha többen mennénk egyszerre, érdemes a nagyobbat választani. Na de a RhinoWolfal más a helyzet! A termék tulajdonképpen egy egyszemélyes „hálószoba”-szett - egy sátor, egy derékalj és egy hálózsák a tartalma. De nem ez a nagy truváj. Amikor többed magad sátoroznál, akkor csak egymás mellé állítjátok a sátraitokat, és az hosszabb oldalaknál fogva összecipzározzátok azokat, egy többszemélyes alagúttá alakítva azt!

A szett 2500 gramm, ami hirtelen soknak tűnhet, de ne feledjük, hogy ebbe benne van egy sátor, egy derékalj, és egy hálózsák! A sátor egyrétegű, mely 2000 mm-es vízállóságú ripstop nylonból készült. Gyanús, hogy a pára visszacsepeg majd emiatt, de alapjában az esőtől megvéd. Az egységek egymásba cipzározásánál a vízállóságot egymásba csavart cipzár-fedelekkel próbálták fenntartani, ezt a részt is tesztelnénk. Mindenesetre érdekes elgondolás.

 

 

Saxx - a legjobb futóalsó?

A legjobb futóalsó? Van ilyen egyáltalán? A Saxx nevű kanadai cég sorra kapja a megtisztelő címeket...

Az első negatív tapasztalataim a retro futóshortokkal kezdődtek, amelyekben hiába volt beépített alsó, a személyes csomagom csak-csak ki akart bújni belőle. Nem volt más lehetőség, mint fecskét felvenni alá, de így meg szoros lett a viselet.

Ahogy a shortok egyre hosszabbak lettek, az alsók is bokszerre változtak. Az általam használt beépített bokszer alsók a futás szempontjából megfeleltek: elég szorosak, de még kényelmesek voltak. A nagy baj az anyagukkal volt, hiszen egy használat után olyan penetráns szagot árasztanak, hogy vagy rendszeresen kell mosni őket, vagy a teraszon tárolni. A Saxx cég azon kívül, hogy többfajta nedvesség szívó, kényelmes anyagokból készíti a termékeit, még egy egyedi funkciót is beépített a gatyókba, a „Ballpark Pouch”-nak keresztelt zsebet. A zseb érdeme, hogy a kényes dolgok, alias „golyók” nem dörzsölődnek a combunkhoz, így elkerülendő az összeizzadást és az ennél kissé kellemetlenebb kidörzsölődést.

 

 

Truerevo futóshort telefonnal futóknak

A futás telefonnal manapság bevett szokás. Bár én szeretek sallangmentesen futni, azért sokszor kell a kocsikulcsnak, néha pedig a telefonnak helyet találni a felszerelés különböző zsebeiben.

A shortokon hátul középen megtalálható a kis kulcszseb, ami az egyik legjobb hely erre, hiszen itt fog a legkevésbé repkedni. A telefon elhelyezésére sokszor használjuk a kezünket (nem túl jó), a karra tehető műanyag tokokat (kényelmetlen, szoros) de mi még nem láttunk olyan megoldást, amit a Truerveo kínál. Az indiai startup a szoros alsóba varrta a méretileg telefonra optimalizált zsebet, ami így elméletben feszül a combunkon, és kevésbé fog himbálózni. A legokosabb része a történetnek, hogy vízálló zsebbel is piacra dobják a gatyót, ami így a saját izzadságunktól és az esőtől is óvja a kütyünket. Ára is baráti, már persze a hasonló termékekhez viszonyítva.

 

 

CEP futózokni pronáló lábra

Pronáló lábra a legjobb megoldás a talperősítés, de az ugye fárasztón hosszadalmas folyamat, amit így kevesen szeretnek konzekvensen alkalmazni. Marad a cipőgyártók megoldása a belső támasztékkal ellátott futócipő.

Eddig. Mostantól a CEP zokni is segít minket. A német gyártó speciális szalaggal ölelte körbe a zokniját, ami így tartja a bokánkat és a boltozatunkat. Gyanítjuk, hogy az igazi megoldást nem helyettesíti, de minket első ránézésre meggyőztek. Most várjuk a tesztterméket, hogy gyakorlati tapasztalatokat is szerezzünk.

 

Phantom örökwax

A síléceket bizony ápolni kell és ha azt szeretnénk, hogy csússzon is, akkor waxolni. Saját tapasztalatom szerint kisebbségben vannak azok, akik ezt rendszeresen megteszik. Ha mégis zavaró, hogy lécünk tapad a hóhoz, mint rovar a légypapírra, akkor a megoldás a Phantom.

Ez a termék az örök életet kínálja mindössze 120 Euróért. A megfelelő felvitel után ugyanis a lécünk talpa állítólag teljes élettartamára megfelelően csúszóssá válik, és soha többé nem kell waxoltatni vinni. A Phantom ugyanis teljes mélységében eggyé válik a talppal, így a jó tulajdonsága akkor sem vész el, ha kedvenc lécünket ütjük-vágjuk.

 

Vetkőzz gyorsan - Northern Playground aláöltözők

A Merino gyapjú meleg és könnyen szárad. Ha összegyűjtöttünk rá és befektettünk egy ilyen gyapjúból készült aláöltöző szettre, akkor is előfordulhat, hogy egy kiadós sí-, vagy téli gyalogtúra közben a hegytetőn csöpög rajtunk a veríték. Korrekt recept egy gyors tüdőgyuszira. Kifejezetten kellemetlen ez hölgyek számára, hiszen a sportmelltartók esetében szinte mindig ez a helyzet, és ha cserélni óhajtják eme ruhadarabot, akkor Houdinit meghazudtoló ügyességgel kell átöltözniük.

A norvég cég erre kínál gyors megoldást. Az aláöltözők és a sportmelltartókra kétoldalt elhelyezett cipzár segítségével gyorsan és a teljes ruhacserét megspórolva tudjuk kicserélni a nedves ruhadarabjainkat. Nekem speciel a mindennapokban is segítségemre lenne, a városi kerékpározáshoz aláöltöző cseréim meggyorsítása végett.

 

Hirdetés