Menü

2010.06.24.     Hozzászólás 0

Ha öreg leszek, akkor is mászni fogok...

Babcsán Gábor, hazánk egyik legnagyobb nevű mászója és oktatója, legizgalmasabb élményeiről mesélt.

Babcsán Gábor 1976-ban kezdett sziklát mászni, és azóta is e körül forog az élete, X+ nehézségű falakig szinte mindent mászott már.  Ő hazánk egyik legprofibb és legtapasztaltabb mászója és oktatója, a GHM francia elit mászóklub tagja, a Függőleges Birodalom című könyv szerzője.

 

1989

Babcsán Gábor rendszeresen vezet hegymászótanfolyamokat és mediterrán élménymászó-túrákat az iKalandnál.

 

Voltak necces pillanataid vagy halál közeli élményeid? Mesélj róluk!

- Necces pillanatom sok volt; halál közeli élményem, szerencsére, nem. Előbbi viszont minden évben akad egy-kettő, de mindegyik szerencsésen végződött. Sokszor van például kőhullás a hygen, egyszer pedig egy lavinába is belekerültem a párommal. A Magas-Tátrában sok baleset van, bár egy aránylag kicsi hegység, de elég veszedelmes. Szólózás közben voltak olyanok, amikor úgy éreztem, kicsit túllőttem a célon, és kapaszkodni kell, mert rezeg a léc.

 

Te jártál már egy pár helyen, többek között a Magas-Tátrában, vannak-e kedvenc mászó helyeid a világ körül?

- Nehéz megmondani, mik a kedvencek, mindegyiket szeretem a maga módján, mondjuk a mediterrán térségekben a Garda-tó környékét sportmászáshoz nagyon szeretem, a Szász-Svájc környéki homokköveket is szeretem, de Patagónia  az egyik kedvencem, mert vad, viharos és magányos, itt nagyon nehéz a mászás.

 

Melyek azok a mászások, projektek vagy expedíciók, amelyekre leginkább büszke vagy?

- Vannak olyanok, amik nehéz mászások voltak, és vannak olyanok, amelyek nagy élményt okoztak, a kettő okvetlenül nem esik egybe. Van, amikor a könnyű mászások okoznak nagy élményt.

- Nyilvánvalóan a patagóniai mászások voltak a legnehezebbek. Az első patagóniai expedíciómat például két hétig csináltam két francia vezetővel 2001-ben. Ezért ki is tüntettek minket, ez volt az év mászása, sőt, a világ 6 legnehezebb mászása közé is beválogatták, ez a legjobban elismert magyar hegymászó teljesítmény.

- Sportmászásból is csináltam egy-két nehezet és néhány szólót, például az Alpokban, ahol csak magamra tudtam hagyatkozni. Itt nagyon törékeny a terep, az elején nem tudtam, hogy mibe vágok bele, és mégis végigcsináltam.

 

Mi a különbség a kötélbiztosításos szólómászás és a sima szólómászás között?

- A sima szólómászásnál nem használsz kötelet, ezt olyan sziklán lehet csinálni, ami szilárd. A kötélbiztosításos szóló rendes alpesi utakban divatos, ahol lehetnek törékeny részek, ezek jóval nehezebbek.

 

Mik a terveid? Van-e következő nagy cél?

- Van egy új utunk, ami 8-as, 9-es fokozatú, és nagyon nehéz, majdnem 400 méter az osztrák Alpokban, ezt be kell fejeznünk. Aztán itt Magyarországon szeretnénk új utakat mászni. Előbb-utóbb pedig a Himalájára kéne eljutni.

 

Lesz-e olyan hogy saját elhatározásodból egyszer csak abbahagyod a veszélyes és nehéz mászásokat?

- Szerintem nem, ezzel nem lehet leállni, ha öreg leszek, akkor is – kisfokozatban – mászni fogok.

 

Babcsán Gábor profilja az iKalandon: klikk ide!

Olvass többet a témáról: ikaland