Camp Vortex Gyro Via Ferrata set Hír

Camp Vortex Gyro Via Ferrata set Hír

Kakuk András
Kakuk András
2016/04/19
Vasalt utak egyszerűen, biztonságosan és stílusosan.
Hirdetés

Via ferrata gyerekkel és Camp Vortex Gyro-val

Gyerekeimmel való mászásokkor a legfontosabb, hogy egyszerűen és biztonságosan tudják használni a felszerelést. Régi szetteknél ez sokszor problémát jelent, mert a karabinereket nehezen tudják a kis kezükkel kezelni. Nehezen nyílik, nem érik át stb...

Ezért is örültem kifejezetten annak, hogy A Camp jóvoltából egy vadonatúj Vortex Gyro via ferrata szettet tesztelhettem. Azaz egy ilyen szett tesztelésére nincs is jobb alany, mint a legnagyobb, most 11 éves lányom. Ezért fogtuk magunkat levezettünk Tatabányára és az Öt Vezér C erősségű via ferratán ki is próbáltuk.

A hét vezéren Forrás: Kakuk András Mozgásvilág
A hét vezéren
Kép forrása: Kakuk András Mozgásvilág

A Camp szetten található Horai karabinerek tökéletesen kézre álltak Jázminnak, egyszer sem volt bizonytalan az akasztása. A karabinernek 38 mm széles szája van, ami bármilyen drótkötélre vagy acél rúdra könnyedén rásiklik. Használata rém egyszerű köszönhetően az ún. nyomásra nyíló technológiának. Ennek a lényeg, hogy amint ráfogsz a karabinerre úgy válik a szája nyithatóvá.
Hatalmas előny ez, sok idegeskedést, fölösleges munkát spórolunk meg. Ezek a karabinerek bármilyen kezdőnek, de akár tapasztaltaknak is főnyeremény.

Az én legnagyobb problémám mindig az, hogy a szár beleakad a lábamba járáskor. A felszakadó energiaelnyelővel rendelkező szetteknél ez csak be-, illetve kiszálláskor probléma, de ha csúszó fékkel rendelkező szettről beszélünk, akkor a fékszár mászás közben is útban van, hiába akasztanom fel a beülő övén található fülekbe. Nem találtam még rá tökéletes megoldást. Eddig.

Nem akad

Az elasztikus sling nagyszerű találmány. Alap állapotában összehúzódik, mint egy rugó és csak akkor nyúlik ki teljes hosszába amikor beleterhelünk. Nem csak kezdőknek nyújt több élvezetet így a mászás, hanem a profiknak sem kell folyamatosan babrálni a kantárakkal.

A másik kellemetlen dolog a kantárak összegabalyodása. Tapasztalt mászók természetesen oda tudnak figyelni és úgy helyezni a karabinereket egymás után, hogy a szárak ne tekeredjenek össze, (létezik a Camp kínálatában is olyan szett ahol eltérő színűek a karabinerek pont ezért) de ez tökéletesen sosem sikerül, egyszer-egyszer mindig meg kell állni és rendezni a dolgokat.

Kezdőknek még nagyobb kihívást jelent a dolog. Az Outdoor díjas Gyro rendszerrel felszerelt Camp szett használata közben Jázminnak is több ideje jutott élvezni a sziklát, ahelyett hogy a kantárakkal bíbelődött volna.
A Gyro egy 2 lap közé beszorított 3 gömbcsuklóból álló eszköz, amelyek folyamatosan 360 fokban mozogni tudnak, ezáltal a gömbcsukló végére erősített szárak nem tudnak összegabalyodni.

Gyro Forrás: Kakuk András Mozgásvilág
Gyro
Kép forrása: Kakuk András Mozgásvilág

A 2 lapot, ami közrefogja a gömböt, 3 szegecs tartja össze. Első ránézésre bizalmatlan voltam a szegecsek erőssége miatt, ezért rá is kérdeztem a gyártónál.

Ez a válasz érkezett: „A gyro átlagon felüli terhelést bír. Terhelhetősége 12 Kn.” Ok, ügy lezárva.

Több szem többet lát alapon, a 18 éves oktatói múlttal rendelkező barátomnak, Monostori Andrásnak is kölcsönadtam a szettet tesztelésre. Azon kívül, hogy gyönyörű képeket hozott a következőképpen foglalta össze véleményét:


Bár nehezebb a legtöbb "hagyományos" ferráta kantárnál, százszorosan megtérül az a pár plusz gramm, amikor büntetlenül akasztgathatjuk össze-vissza Y kantárunk szárait. Hiszen minden irányba kipörgi magát, nem tekerednek egymásra a szárai. És tényleg!! Nagyon kényelmes és élvezetes és gyors a használata!

A habot a tortára az egész szett kinézete adja. A karabiner kék betétei, passzolnak a kantárak színeivel. Az eszköz még kinézetével is csábít minket a használatra. Ha biztonságosan és még stílusosan is mászhatunk, az minden pénzt megér. :)

Horai karabiner Forrás: Monostori András
Horai karabiner
Kép forrása: Monostori András

Hirdetés