Broad Peak: Szlankó Zoltán 28-án indul Hír

Broad Peak: Szlankó Zoltán 28-án indul Hír

Pintér László
Pintér László
2020/12/23
A szolnoki hegymászó és orosz-amerikai társa a lehető legpuritánabb téli expedícióra készül
Hirdetés
Miközben a szomszédos K2-n lassan sorszámot kell húzni az első téli megmászásra ácsingózóknak, addig Szlankó Zoltán és Alex Goldfarb teljes magányban lesz a Broad Peaken. Teherhordók és pótlólagos oxigén használata nélkül, alig néhány hét rendelkezésre álló idővel tisztában vannak az esélyeikkel. De hol lehetne a legjobban felkészülni egy későbbi nyolcezres téli expedícióra, mint egy nyolcezres téli expedíción?

Komoly szponzorációs háttér hiányában Szlankó Zoltán és Alex Goldfarb már azzal is egy hegyet mászott meg, hogy sikerült megszervezniük egy expedíciót a legmostohább évszakban a Föld 14, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsának egyikére. A koronavírus világjárvány miatt végig a bizonytalanság felhői lebegtek a fejük felett. Végül azonban sikerült életre hívniuk az expedíciót. és készen állnak az indulásra. Ez azonban csak súlyos kompromisszumok árán sikerült, a terveiket több ponton drasztikusan módosítani kényszerültek.

Az eredeti elképzelés szerint 3-4 fős expedícióban gondolkodtak, végül azonban csak ketten maradtak. Ez rettentően behatárolja a lehetőségeiket, hiszen így minden feladatot nekik, kettejüknek kell megoldaniuk a hegyen. Semmilyen külső segítséget nem vesznek igénybe a mászás során: nem lesznek magashegyi teherhordók, és pótlólagos oxigént sem fognak használni. Ez azt jelenti, hogy a normál szezonhoz képest, amikor sok expedíció közös erővel biztosítja kötelekkel a mászóutat és építi ki a táborláncot, Szlankóéknak ezt mind maguknak kell elvégezniük.

A jelen állás szerint úgy néz ki, hogy rajtuk kívül senki sem lesz a hegyen, ami éles kontrasztban áll a szomszédos K2-n várható, több mint hatvan fős „tömeggel”. Minden tekintetben puritán expedícióra készülnek.

A vállalkozás egyik mozgatórugója Szlankó Zoltán, a elnöke, hegymászó  oktató. Szlankó és orosz-amerikai barátja, Alex Goldfarb múlt télen Nepálban főpróbázott, ahol akklimatizációként megmászták a 6119 m magas Lobuche Eastet, amellyel Szlankó lett az első magyar, aki hatezer méter feletti csúcsot mászott télen. Ezután következett fő céljuk, a 6812 m magas Ama Dablam, ahol a csúcsra Goldfarbnak sikerült feljutnia. Zoli itt a 3-as tábort érte el, 6230 méteres magasságban, egy kimondottan nehéz és viharos sziklamászás után.

A Broad Peak ötlete azóta forog a fejükben, a járványhelyzet miatt azonban csak nagyon későn tudták megkezdeni az előkészületeket.

Goldfarb munkahelyi kötelezettségei miatt csak február elejéig maradhatnak, a rendelkezésre álló idő pedig igencsak szűkös egy sikeres téli nyolcezres mászáshoz. Szlankóék a téli expedíciók tapasztalatai alapján tisztában vannak vele, hogy a csúcs elérésének esélye így meglehetősen csekély. Ha a hegy nem is engedi fel őket, akkor is rengeteg tapasztalattal gazdagodhatnak, amelynek későbbi terveik során hasznát vehetik.

„Inkább terepfelmérés, tapasztalatgyűjtés a fő célunk. Az idő rövidsége miatt jelentéktelenek az esélyeink egy csúcstámadásra, de természetesen mindent megteszünk, hogy a legmagasabbra kerüljünk. Nem akartuk kihagyni ezt a telet. Nagyon örülök, hogy elindulhatunk, hogy mászhatunk, felmérhetjük magunkat és újabb tapasztalatokat és ismereteket szerezhetünk a következő expedíciókra, nem beszélve az oktatásokról” – ecsetelte Szlankó.

Eredeti terveik szerint feltérképezték volna a hegyről történő lesíelés lehetőségét is, erre azonban csak akkor lett volna lehetőség, ha többen vannak:

„Sajnos a síelés lehetőségét el kellett hagynom. Mivel ketten leszünk Alexszel a hegyen, nem válhatunk külön. Azzal jelentősen megnövelném a kockázatot. A hegy bizonyos szakaszain meglehetősen hasadékos, nem tanácsos egyedül mozogni. Sível kisebb a veszély a lécek nagyobb felülete és hossza miatt. Gyalogosan viszont, ráadásul kötél nélkül, nagy esélye van a hasadékba esésnek. Rögzített kötelek nincsenek a hegyen. Utoljára az elmúlt télen Denis Urubko járt a hegyen. Mi csak a legszükségesebb helyeken fogunk kötelet rögzíteni. Összekötve kell közlekednünk a gleccserjárás szabályait követve” – magyarázta Zoli.

Szlankóék az alaptábor megközelítése terén is súlyos kompromisszumra kényszerültek. Mivel a költségvetésbe nem fért bele a helikopteres berepülés (itt csak a pakisztáni hadsereg gépei repülhetnek, páros kötelékben, ezért két gépet kell kifizetni), Zoliék 8-10 napos megerőltető gyaloglással fogják elérni a hegy 5000 méter magasan fekvő alaptáborát, amely majd hetekig lesz az otthonuk.

Az expedíció médiapartnere a Mozgásvilág. Az expedícióval kapcsolatos híreket a Mozgásvilág Hóhatár csoportjában lehet majd követni.

 

Hirdetés