A sportszemüvegek csúcsa a Föld csúcsára Hír

A sportszemüvegek csúcsa a Föld csúcsára Hír

(x) - Támogatott tartalom
2017/04/05
Mitől lesz egy sportszemüveg alkalmas közép-hegységbeli túrához, egy párezres csúcs eléréséhez, vagy épp a Mount Everest megmászásához?

Mitől lesz egy sportszemüveg éppúgy alkalmas a laza közép-hegységbeli túrához, egy párezres csúcs eléréséhez, vagy épp a Mount Everest megmászásához? És hol kapsz most szemüveged mellé ajándékba hátizsákot?

Nem csak a nagyobb sebességű sportok során (például kerékpározás, vagy futás) fontos a kiemelkedő szemvédelem.

Hegymászáskor - tegyük azt akár ezer körüli vagy több ezer méter magasan - igen változatos körülményekkel találkozhatunk, melyek ráadásul sokszor pillanatok alatt megváltozhatnak. A napsütéstől kezdve a hóviharig, a könnyed szellőtől a viharos szélig, a kellemes +15–20 °C-tól az extrém -25–35 °C-ig, szinte bármi lehetséges. Ráadásul, minél magasabbra mászunk, annál jobban nő az UV sugárzás erőssége (hisz egyre vékonyabb felettünk az UV-szűrő légréteg és felhőzet), valamint az egybefüggő havas területeken való haladáskor a nagyon erős, szórt fény okozta hóvakság veszélye. A sziklás részeken pedig magas a kockázata egy mélybe zuhanó kődarab okozta sérülésnek.

 

Rudy Project Forrás: rudyproject.hu
Rudy Project
Kép forrása: rudyproject.hu

 

Ha el szeretnénk kerülni - az akár tartós - szemsérülés veszélyét, és egész utunk során zavartalan látásra vágyunk, akkor a megfelelő minőségű és kialakítású szemüveg kötelező kellék.

 

Szemvédelem kimaxolva

Minden sportszemüveg alapja a kiváló keret

A megfelelő alapanyagú keret rugalmas és erős, hogy egy esetleges fizikai behatás során se törjön el, mert azzal plusz veszélyforrás keletkezne arcunk és szemünk előtt. Erre legalkalmasabb anyag napjainkban a Grilamid nevű ötvözet – szilícium, magnézium, vas, titán és szén elegye.

Rudy Project - Grilamid keret Forrás: rudyproject.hu
Rudy Project - Grilamid keret
Kép forrása: rudyproject.hu

Felülnézetből a keret minél íveltebb, azok lencséi annál nagyobb szélvédelmet nyújthatnak szemünk számára. A sportolásra már alkalmas keret ideális bázisgörbülete 7-nél kezdődik. Ez alatti érték esetén már túl sík keretet kapunk, ami oldalt eltávolodik arcunktól, és ezzel teret ad a zavaró tényezőknek.

Lencsék

A cserélhető lencsék lehetőséget biztosítanak, hogy könnyedén alkalmazkodjunk az időjárási körülmények változásához. Egy fényre sötétedő lencse – főleg, ha rendkívül széles fényre sötétedési munkatartománnyal rendelkezik, mint például a Rudy Project ImpactX2-lencsecsalád – szinte minden időjárásban megfelelő és zavartalan látást nyújt, lencse csere nélkül is! Az ImpactX2-lencsék víztisztából sötétednek fekete vagy bordó árnyalatba (akár 7-94% fényáteresztési tartománnyal), miközben törhetetlen alapanyagukból eredően utolérhetetlen szemvédelmet kapunk!

Orrnyereg, szárvégek

Használat során komfortérzetünket az is befolyásolhatja, hogy a szemüveg mennyire marad a helyén. Éppen ezért fontos, hogy az orrnyereg, a szárvégek, illetve legjobb esetben ezek mindegyike nedvességre is tapadó gumírozásokat kapjanak.

Látáskorrekció

Sajnos napjainkban egyre többen és többen igényelnek látáskorrekciót. Nem csak hegymászás, de más aktív sportok során is éppen ezért számukra még fontosabb a megfelelő szemvédelem – a kontaktlencse nem egy ideális választás ilyenkor, mert a por alámehet, és égető fájdalmat okoz. A sportszemüveg dioptriázhatósága esetén a korábban leírt, a keret előnyére váló magas bázisgörbület viszont hátrányt jelent, mivel minél íveltebb a keret, és ezáltal a lencse, annál nehezebb a lencsét dioptriázni. A Rudy Project ezt több mint 10 évvel ezelőtt felismerte már, és azóta folyamatosan fejleszti a sportdioptriás megoldásait.

 

Rudy Project - látáskorrekció Forrás: rudyproject.hu
Rudy Project - látáskorrekció
Kép forrása: rudyproject.hu

 

Ennek köszönhetően egyedülálló technológiák révén ma már számos különböző megoldásból választhatunk, saját igényeinknek megfelelőt – akár a világon egyedülálló, jelenleg csak az olasz cégnél elérhető ImpactRX dioptriás megoldást, mely során a magas bázisgörbületű lencse prizmakompenzáltan, fényre sötétedő és törhetetlen alapanyagból készül, akár magas tartományban dioptriázva!

 

Everest Expedíció Hivatalos Technikai Partner

Miközben ezen cikket olvasod, Klein Dávid és Suhajda Szilárd már úton vannak Katmanduból a Mount Everest alaptábora fele, hogy több hónapos akklimatizációval és rengeteg munkával megkíséreljék oxigénpalack nélkül megmászni a Föld legmagasabb csúcsát – elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

Az expedíció hivatalos technikai partnereként, a teljes expedíciót a Rudy Project látta el szemüvegekkel, így Dávid és Szilárd mellett a trekking csapat is (többek között Pintér László – EuroSport, Mozgásvilág.hu; Geszti Péter – előadó, producer, szövegíró; Száraz Dénes – színész; Badár Sándor – humorista; Lilu – közszereplő, műsorvezető; Szalay Balázs – autóversenyző és Bunkoczi László – navigátor) az outdoor modellek csúcsát, a Zyon nevű szemüveget viselik.

Rudy Project Zyon Forrás: rudyproject.hu
Rudy Project Zyon
Kép forrása: rudyproject.hu

Miért pont a Zyon?

A Zyon modellben benne van minden, amitől a sportszemüveg rendkívüli szemvédelmet és kényelmet biztosít, akár egy Mount Everest expedíció során is. Grilamid alapanyagú, magas bázisgörbületű keret, ImpactX törhetetlen és fényre sötétedő lencsék, gumírozott szárvégek és orrnyereg, dioptriázhatóság (Dávid látáskorrekcióra szorul), valamint a szárakba beilleszthető oldalpanelek biztosítják a minden helyzetben zavartalan és éles látást.

 

Szeretnél hasonló szemüveget? És egy Deuter hátizsákot ajándékba?

Különleges ajándék vár, ha gyorsan döntesz!

Az Everest Expedíció ideje alatt, az első 50 darab, törhetetlen és fényre sötétedő lencsével szerelt fekete Zyon szemüveg vásárlónak egy Deuter SpeedLite 20 hátizsákot ad ajándékba a Rudy Project hazai forgalmazója! A Klein Dávid és Suhajda Szilárd által, még az expedíció indulása előtt dedikált és szintén ajándékba kapott kártya pedig hab a tortán...

Az ajánlat csak a Rudy Project Bemutatótermében (1138 Budapest, Népfürdő u. 35.) illetve weboldalán (www.rudyproject.hu) keresztül érhető el, a készlet erejéig!