A K2 az idén már nem engedi fel a magyarokat, marad a Broad Peak Hír

nso.hu
2007/08/10
A magyar K2-Gasherbrum I. és a Fabrizio Zangrilli-féle amerikai expedíció szerdán este döntött: nem vágnak neki a Baszk útnak a 8611 méter magas K2-n, mert a jelenlegi időjárási körülmények között a hegymászókra leselkedő veszély túlságosan nagy a „kegyetlen hegyen”.
Hirdetés

Ugyanakkor hét magyar alpinista átvonult a szomszédos Broad Peakre, és ott kísérel meg csúcstámadást. A K2 idén már nem engedi fel a csúcsra a magyarokat – közölte Kollár Lajos, az expedíció vezetője csütörtökön.

Kollár hozzátette: az amerikaiakkal közösen úgy döntöttek, hogy a csúcstámadás a következő napokban irreális vállalkozás lenne, mert továbbra is szórványosan havazik és igen erősen fúj a szél odafönt, nagy a lavinaveszély.

Időközben Vörös László, Csíkos József, Erőss Zsolt, Sterczer Hilda, Ugyan Anita, Csollány Katalin és Juhász Bálint nekindult a K2 mellett magasodó, 8047 méteres Broad Peaknek, és a tervek szerint péntekről szombatra virradó éjjel csúcstámadást kísérel meg.

Magyarországról eddig Mécs László és Ács Zoltán mászta meg a Broad Peaket, de az említett hét alpinista még nem járt a csúcsán.

A K2-nél csak a hatalmas orosz expedíció nem hajlandó letenni a terveiről. A Nyugati falon küzdő alpinisták közül Alekszej Bolotov, Gennagyij Kirijevszkij és Nyikolaj Totmjanyin szerdán elhagyta az 5-ös tábort, és tovább halad a csúcs felé. Oxigénpalack nincs náluk, előre jutásukat erős szél és havazás nehezíti.

Az oroszok hatalmas erőket vonultattak fel az idén a „hegyek hegyénél”, Kollár Lajos szerint egymillió dolláros költségvetésből gazdálkodhatnak. Korábban közölték: nem mennek el úgy, hogy ne mászták volna meg a világ legnehezebb hegyét.

Időközben halottá nyilvánították azt a cseh alpinistát, aki a sikeres csúcstámadást végrehajtó magyarok mögött haladt július 29-én a Hidden Peaken, és lezuhant.

Jiri Danek tragikus balesetéről azon a napon Mécs László tájékoztatta a Nemzeti Sportot. Danek 46 éves volt, két gyermeke és felesége gyászolja.
Hirdetés