A Himalája nem az Everest? Hír

A Himalája nem az Everest? Hír

Pintér László
Pintér László
2019/11/27
Hétfőn futótűzként járta be a hazai médiát a hír, amely szerint megtalálhatják Erőss Zsolt holttestét a Himalájában. Na, tegyük rendbe kicsit a dolgokat. 
Hirdetés

Egy kínai expedícióról írnak, amely „most indult a Himalájára”, többek közt azért, hogy lehozza a fent elhunyt hegymászók földi maradványait. A hivatkozás alapja egy ismert hazai bulvároldal cikke volt. Ennek már önmagában elegendőnek kellene lennie a hír minimum fenntartással történő fogadásához, mégis, végül a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetségnek kellett sajtóközleményben cáfolnia az alaptalan állítást.

Az eredeti cikkben egy dolog stimmel: valóban terveztek a kínaiak takarító expedíciót a Mount Everestre. Idén januárban, tehát közel egy éve. Ez akkor volt hír.

 

Mount Everest Tibet felől Forrás: Wikipedia/Joe Hastings
Mount Everest Tibet felől
Kép forrása: Wikipedia/Joe Hastings

A Mount Everest Tibet felől (Fotó: Wikipédia/Joe Hastings)

 

Megvan a klasszikus jereváni rádiós vicc?

– Igaz-e, hogy Moszkvában a Lenin téren Volvókat osztogatnak?
– A hír igaz – közli a jereváni rádió –, azzal az apró korrekcióval, hogy nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem a Lenin téren, hanem a Moszkva téren, nem Volvókat, hanem Volgákat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

Jelen példánkra annyira tökéletes, hogy csak a neveket kellene benne kicserélni, hogy Everesttel, Himalájával és Kancsendzöngával is működjön.

 

Lássuk konkrétan a szóban forgó cikk valóságtartalmát, de már nem viccbe burkolva

- Valójában most semmilyen aktív expedíció nem zajlik egyetlen nyolcezresen sem.

- A cikkben az Everestet nyilvánvalóan keverik a Himalájával.

- Az eredeti, januári hírben úgy fogalmaztak, hogy az északi oldalon 16 holttest elhelyezkedését ismerik. Ezeket tehát nem most találták meg, ahogy a cikk állítja; régóta tudni, hol nyugszanak. Ráadásul azt sem lehet tudni, hogy az idén tavaszra tervezett expedíció végül egyáltalán megvalósult-e, ugyanis utólag egy sort sem írt erről az angol nyelvű regionális sajtó, amely egyébként minden ilyen témáról beszámol. Így alaptalan az állítás, hogy bárkit is lehoztak volna.

- Egy Everestre tervezett expedíció ugyan hogy találhatná meg Erőss Zsolt holttestét, amely a több száz kilométerre fekvő Kancsendzöngán nyugszik, amely hegyhez Kínának semmi köze? Egyáltalán, mi köze Erőss Zsoltnak egy Everest takarítását célzó expedíciós hírhez?

 

Mindezekre a cikkben megszólaltatott Szlankó Zoltán hegymászó is felhívta a lap figyelmét. Többször jelezte, hogy helytelenek az állítások, javításait azonban a publikált cikkbe nem vezették át. Így egy olyan szövegkörnyezetbe került a megszólalása, kvázi szakértőként, amelyről egyértelműen elmondta, hogy nem helytálló.

 

A Himalája nyugati része az űrből, rajta a Kancsendzönga és az Everest Forrás: NASA/ISS
A Himalája nyugati része az űrből, rajta a Kancsendzönga és az Everest
Kép forrása: NASA/ISS

A Himalája nyugati része a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) fotózva. A Kancsendzönga és az Everest jelölve rajta.

 

Miután a lapnak jelezték a cikkben szereplő valótlanságokat, kiadtak egy módosító cikket, ami azonban csak erős jóindulattal nevezhető helyesbítésnek. Egyrészt ez is tényként kezeli a feltételezett expedíció megvalósulását, másrészt az eredeti cikk továbbra is elérhető, és addigra a média nagy része már azt vette át.

Itt most nyilván zúdulhatnának a kommentek, hogy ugyan mégis mit várunk a bulvártól, ki lepődik meg ezen, nincs itt semmi látnivaló. Magam sem vagyok naiv, láttam már online szerkesztőséget közelről, tudom, hogyan működnek ezek a dolgok. Ugyanakkor ne fogadjuk már el automatikusan, hogy ez a szint a tájékoztatásban. A hírt számos hazai online hírportál és több nagy kereskedelmi televízió is átvette. Nincs ott senki, akinek lenne ideje öt percet guglizni? Arra van, hogy hegymászókat/hozzátartozókat keressenek fel, hogy nyilatkozzanak a témában?

A cikk alapjául szolgáló forrásról másodpercek alatt kideríthető a publikálás ideje. Miért gondolja bárki, hogy egy januárban kiadott hír most aktuális?

A költőinek szánt kérdésre sajnos van válasz.

Mert a halál mindig hoz olvasót.
 

Nyilván már rég nem lepődünk meg azon, hogy a hegymászás legtöbbször csak valamilyen tragédia kapcsán üti meg a mainstream média ingerküszöbét. Így az sem meglepő, hogy az átlagember azt gondolja, a hegymászók meghalni mennek a hegyekbe. Ennél távolabb pedig nem is állhatnánk a valóságtól. Annyi kiváló hegymászó teljesítmény van, amiről érdemes lenne írni! Többek között mi is ezért indítottuk a hegymászás hazai és nemzetközi híreivel foglalkozó Hóhatár csoportot.

A téma kapcsán felmerülnek további (leginkább szintén költői) kérdések. Ha már megkérdezünk egy hegymászót, aki elmondja, hogy nem úgy van, ahogy gondoljuk, miért írjuk le mégis az ellenkezőjét? Csakazértis? Mert nem számít? Belegondolunk egyszer is, hogy egy ilyen cikket olvasva/tévériportot látva mit érezhetnek a hozzátartozók?

Mi lehet a megoldás? A dolgok aligha fognak hirtelen (egyáltalán?) változni. De mondjuk az első lépés lehetne, hogy megtanuljuk: a Himalája nem egyenlő a Mount Everesttel. (Ez egyébként általános iskola 7. osztályos tananyag.) Akkor talán nem kellene a sportági szakszövetségnek sajtóközleményben cáfolnia álhíreket. És némi empátia is ránk férne.

 

A Himalája teljes vonulata, rajta pirossal a nyolcezresek elhelyezkedése Forrás: NASA
A Himalája teljes vonulata, rajta pirossal a nyolcezresek elhelyezkedése
Kép forrása: NASA

A Himalája teljes vonulata a NASA űrfelvételén. Pirossal bejelölve a nyolcezresek. (Fotó: NASA)

 

A Himalája űrfelvételen, a méreteket a berajzolt országhatárok érzékeltetik Forrás: NASA
A Himalája űrfelvételen, a méreteket a berajzolt országhatárok érzékeltetik
Kép forrása: NASA

A Himalája teljes vonulata, szintén a NASA űrfelvételén. Az országhatárok jól érzékeltetik a méreteket. (Fotó: NASA)

 

Hirdetés