4300 méteren a magyar téli Shkhara-expedíció Hír

4300 méteren a magyar téli Shkhara-expedíció Hír

Pintér László
Pintér László
2020/03/11
Jelenleg is a Shkhara déli falán halad felfelé az újjáalakult Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott négy tagja. Az 5193 m magas hegy Grúzia legmagasabb hegycsúcsa, melynek még nyáron sincs magyar megmászása, a 2300 méter magas déli falat pedig télen eddig mindössze egyetlen grúz páros tudta leküzdeni két évvel ezelőtt.
Hirdetés

Giorgi Tepnadze és Archil Badriashvili 2018 februárjában alpesi stílusban, télen elsőként, új úton értek fel Grúzia legmagasabb hegyére, az 5193 m magas Shkharára. Megpróbáltatásaikat elég jól érzékelteti az alábbi videó:

A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatottnak ez az első közös expedíciója. Mivel a tíztagú csapat tagjai a hegymászás más-más szakágára specializálódtak, a Shkharára négyen indultak közülük: dr. Ágoston Viktor, dr. Szász László, Kocsis Dávid és Ruskó András. A csapattal tart továbbá szakreferensként Bácskai Gusztáv, valamint Pap Róbert, 2016-ban a kaukázusi Tetnuld (4858 m) első magyar megmászója.

Március 6-án indultak, azzal a céllal, hogy a magyarok közül elsőként másszák meg a Shkhara impozáns déli falát, amely nemzetközi szinten is figyelemreméltó téli mászás lenne, amennyiben sikerül. Az expedíciót három hét időtartamra tervezik. A lehetőségekről csak a helyszíni időjárási és hó- illetve terepiszonyok alapján kapnak valós képet (a helyszínen végül a Khergiani-út mellett döntöttek). A hóviszonyokról a lavis.at alkalmazás segítségével próbáltak előzetesen tájékozódni, ahová a felhasználók különböző adatokat, fotókat és videókat is feltöltenek. Ez alapján nagy hóra számítottak a hegyen.

A csapat Budapestről 24 óra alatt érte el Ushgulit, az utolsó települést a hegy előtt. Lejelentkeztek a hegyimentőknél. „Tudnak rólunk, tudják, hova készülünk. Segítséget nem nagyon tudunk hívni, mert a hegyen aligha lesz térerő. Rádió lesz nálunk, egymás között tudunk kommunikálni” – avatott be a részletekbe Viktor.  

Kocsis Dávid indulás előtt elmondta, hogy különböző időjárási alkalmazásokon keresztül a mászást megelőző hónapban naponta rögzítette a kondíciókat, és ezek tükrében próbálta vizsgálni a tendenciákat, hogy egy esetleges kedvezőbb időjárási hullám hogyan viselkedik. Pont az indulás hetében volt végig ideális, száraz, napsütéses idő. Olyannyira, hogy a faluban korábban hullott több méteres hó szinte teljesen elolvadt, és a mászókat a falban is meleg, vizes körülmények fogadták:

Ez egészen a mászás harmadik napjáig kitartott, ma azonban enyhén havazni kezdett. Kocsis Dávid és Ruskó András elérte a 4300 méteres magasságot, míg dr. Szász László és dr. Ágoston Viktor 4000 méteren táborozott le. A külön párosban haladás taktikáját előre megbeszélték:

„A két csapatnak külön kell mozognia, magáért felel. Ha bármilyen gond van, az ezt persze felülírja. Az elöl menő csapatnak minden szempontból nehezebb. A hóban nekik kell nyomot taposni, a mászós részeken nekik kell megtalálni az utat a falban” – mesélte indulás előtt dr. Ágoston Viktor.

A srácok alpin stílusban másznak, tehát nincsenek előzetesen elhelyezett táborok vagy akár depók, egyetlen felmenettel igyekeznek eléri a csúcsot, minden nap egyre feljebb mászva.

„Az alaptáborban hagyjuk a nagy és kényelmes sátrakat, de viszünk fel minimál cuccot arra az esetre, hogy ha esetleg pár napra rossz idő miatt megrekednénk, de lenne reális esély a folytatásra, akkor azt ki tudjuk bekkelni” – folytatta Viktor. „Ideális esetben, ha jó az idő, 4-5 nap alatt érhetjük el a csúcsot. Az útkeresés, a lavinák mind lassíthatnak. A gerincre felérve még van egy hosszabb szakasz, amin még végig kell menni. Ha pedig bejön a rossz idő, az nyilván késleltető tényező. Nagyon sok minden függ a körülményektől, hóviszonyoktól. A falnak sok nyári megmászása van, de téli csak egy. Ennek minden bizonnyal megvan az oka, a hidegen túl is.”

A feladat grandiózus, a srácok eddig nagyon jól haladnak. Az időjárást az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa, Allaga Tamás segítségével folyamatosan figyeljük. A csapadékmentes időszaknak sajnos vége, de reméljük, hogy a körülmények lehetővé teszik a srácoknak a folytatást.

Következő cikkünkből megismerhetitek részletesen is a válogatott tagjait. Az expedíció haladásáról pedig természetesen beszámolunk a Hóhatárban!

Addig is következzék néhány csodás fotó az első napokról (katt a képre a galériáért!):

 

Shkhara déli fal Forrás: MNHV
Shkhara déli fal
Forrás: MNHV

 

 

Hirdetés