A megújult Ultra-Trail du Mont-Blanc

A megújult Ultra-Trail du Mont-Blanc

Takács Viktor
Takács Viktor
2022/03/03
Együtt a UTMB és az Ironman! Az Új UTMB terepfutó versenysorozat bemutatása, távokkal, nevezési feltételekkel
Hirdetés

A futó és triatlon világ legújabb szenzációja, hogy a két sportág két legnagyobb verseny brandje idéntől összeállt. Legalábbis gazdaságilag. A UTMB és az Ironman összebútorozott és az új „házasság” várhatóan egészen új ajtókat nyit majd meg mindkét sportágban. Úgy tűnik, hogy egyelőre nem lesz közvetlen kapcsolat, vagyis nem lesznek terep Ironman versenyek, azonban az Ironman brand körüli felhajtás várhatóan „megfertőzi” majd a terepfutó társadalmat is, aminek lesznek előnyei és hátrányai is...

Na, de először is nézzük, hogy mi is az a UTMB és hogyan jutott el oda, ahol most tart. Az Ironmanről egy korábbi cikkünkben olvashattok. Kezdjük egy kis történelemmel:

A klasszikus UTMB

A klasszikus UTMB a Tour du Mont Blanc trekking útvonalat követi, mely az egyik legpopulárisabb több napos túra az Alpokban. Az útvonal ma 171 km hosszú és 10040 méter pozitív szintkülönbséget tartalmaz. A korábbi években a táv és a szintkülönbség minimálisan ugyan, de folyamatosan változott (többnyire rövidebb volt a táv) igazodva az aktuális időjárási körülményekhez a hegyekben. Az elit futók rendszerint 20-21 óra környékén érnek célba, míg a tömeg jóval egyhagyja a 30 órát.

Ultra-Trail du Mont-Blanc-1
UTMB rajt
Ultra-Trail du Mont-Blanc-1
Forrás: Beat Pitch

CCC, TDS, PTL

A 2003-as első versenyt követő években a szervezők hamar rájöttek, hogy óriási igény van az ilyen és hasonló rendezvényekre. Míg az első versenyen összesen 722 futó vett részt (közülük 67 ért célba), addig 2005-re ez a szám 5000-re emelkedett és így is volt, aki lemaradt. Így 2006-ban, majd 2009-ben további 1-1 számot adtak hozzá a programhoz, hogy még több futó részt vehessen a rendezvényen. 2006-ban a CCC (Courmayeur – Champex - Chamonix) került először megrendezésre, majd ez után jött a TDS (Sur les Traces des Ducs de Savoie). Míg előbbi egy sokkal rövidebb, összesen 101 km-es táv +6100 méter szinttel, addig az utóbbi gyakorlatilag hasonló a klasszikus távhoz, 145 km és +9100 méter szint. A növekedés olyan ütemben folyt, hogy 2008-ban hiába emelték fel a létszám limitet 6000 főre (a három távon összesen), az összes hely elkelt mindössze 8 perc alatt. A szervezők ezt követően döntöttek úgy, hogy egy igazságosabb nevezési rendszert vezetnek be, ahol a „siker” nem csak a nevezés gyorsaságán múlik. A részvételt kvalifikációs versenyekhez kötötték, ezzel szűrve az egyszeri kihívást kereső versenyzőket.

Ultra-Trail du Mont-Blanc-2
Felfelé jó! - illusztráció
Ultra-Trail du Mont-Blanc-2
Forrás: Mozgásvilág.hu

További távok

Az évek során a sorozat további távokkal bővült, különböző feltételek mellett lehet nevezni az OCC-re (Orsières - Champex - Chamonix, 56 km +3460 m szint), a PTL-re (La Petite Trotte à Léon, 300 km +30,000 m szint), az MCC-re (De Martigny-Combe à Chamonix 40 km +2300 m szint) és a YCC-re (Youth Chamonix Courmayeur, 15 km +1,100 m szint)

A legdurvább táv, a PTL külön említést érdemel, ugyanis nincs egyértelmű nevezési feltétel. Egy a futó és magashegyi tapasztalatokat firtató nyomtatványt kell kitölteni, melyet a szervezők kiértékelnek és ez alapján adnak (vagy nem adnak) engedélyt a versenyen való indulásra. Kíváncsiak pl. a kötéltechnikai ismeretekre, a havas-jeges terepen szükséges felszerelések használatának ismeretére, a tájékozódási képességekre stb. Nem csoda, hiszen a 300 km-es távon a versenyzőknek mindenféle asszisztencia nélkül kell végig menniük, olykor nagyon technikás terepen. Éppen ezért ez a szám nem is az egyéni teljesítőket várja, 2-3 fős csapatokban lehet rá nevezni. Igazából ez a táv nem is annyira a versenyzésről, mint inkább a teljesítésről szól még a profik számára is. A több, mint 5 nap alatt teljesíthető kihívás már önmagában is óriási teljesítmény!

A jó hír, hogy az eddig megrendezésre kerülő versenyszámok maradnak, csupán a brandhez kapcsolódó versenysorozat változik némiképp, illetve a fő versenyre, a UTMB-re való kvalifikáció szabályai változnak meg egy kicsit.

UTMB World Series

A korábbi Ultra Trail World Tour, melyet a UTMB „üzemeltetett” a UTMB World Series nevet kapta és megváltozott szabályok mellett indult útjára ez év januárjában. A World Tour állomásai egytől egyig megmaradtak és a szervezők további 7 helyszínnel egészítették ki az eddigi palettát. Az új versenyek között akad egészen nagy múltra visszatekintő ultrafutó verseny és abszolút első megrendezés is. Ezen túl a UTMB keretei között indulhatunk a nagy klasszikus Western State 100-Mile Endurance Run-on, a La Sportiva Lavaredo Ultra Trail-en, a Nice Côte d’Azur-on, a TransLantau-n, a Trail 100 Andorra-n, a Trail du Saint-Jacques-on és elsőként versenyezhetünk a Puerto Vallarta Mexico-n. A széria versenyeinek száma ezzel 25-re emelkedett. Ezen versenyeket a fő versenyen kívül két kategóriára osztják, lesznek sima „Event-ek” és külön „Major” név alatt kiemelik a kontinensek legnagyobb rendezvényeit. A két fajta rendezvény között annyi lesz a különbség, hogy a Major versenyeken 2 Running Stone-t lehet majd gyűjteni, mely duplázza az esélyt a UTMB sorsolásán. A kövekről és a sorsolásról később... 

Ultra-Trail du Mont-Blanc-3
Rajt!
Ultra-Trail du Mont-Blanc-3
Forrás: Papp Tünde

UTMB Kvalifikáció

A UTMB nevezéshez alapvetően kvalifikációs pontokat kell gyűjteni. Így volt ez eddig is és így lesz a későbbiekben is. A szükséges pontokat a versenysorozattal leszerződött más terepfutó rendezvényeken lehet összeszedni és azokat 2 évig lehet felhasználni a nevezéshez. A különböző távokhoz való nevezéshez különböző mennyiségű pont szükséges:

UTMB: 10 pont (maximum 2 verseny alatt)
CCC: 6 pont (maximum 2 verseny alatt)
TDS: 8 pont (maximum 2 verseny alatt)
OCC: 4 pont (maximum 2 verseny alatt)

Az óriási érdeklődés miatt a pontok összegyűjtése még nem jelent egyértelmű bejutást a versenyre. A kellő pontszámmal rendelkezők közül sorsolással döntik el a végleges résztvevők személyét. A bejutás esélyét a már említett „futó kövekkel” (running stones) lehet növelni, mely köveket a UTMB World Series 20, 50, és 100 km-es, illetve 100 mérföldes távjain lehet gyűjtögetni. Ezen kövek birtokában a versenyző neve többször is a „kalapba” kerül, így nagyobb esélye van arra, hogy kihúzzák. Amennyiben így sem sikerült bekerülni, a kövek nem vesznek el, azok a pontokhoz hasonlóan 2 évig felhasználhatók. A Worlds Series többi állomásán is előírhatnak a szervezők kvalifikálási feltételként valamilyen hasonló távú és nehézségű versenyt, azonban erre nincs standard szabályozás. Az ilyen szabályokat az adott verseny honlapján lehet nyomon követni!

A fiatalok versenyére, a YCC-re nincs kvalifikációs kötelezettség, 200 22 év alatti futó regisztrálhat. Az MCC-t szervezők az önkénteseknek, a partnerszervezetek futóinak és a helyieknek tartják fent, így erre a távra a nevezés nem nyílt körű. 

Létszámlimitek

UTMB: 2300 fő
CCC: 1900 fő
TDS: 1600 fő
OCC: 1200 fő
PTL: 300 fő

Örüljünk a növekedésnek vagy sem?

Úgy tűnhet, hogy egy gyümölcsöző új kapcsolat született és a fejlődés mindenkinek a javát szolgálja, azonban ezt nem mindenki látja ennyire pozitívan. Jeri Howland pl, aki pályafutása során 7 nagy Ironman brand versenyt és több, mint 30 nagy terepfutó verseny nyert meg, visszavonulása után pedig korosztályos világcsúcstartó lett, úgy látja, hogy a két szakág nem ugyanazon igények szerint létezik.

Az Ironman nagy felhajtást hoz majd magával. Nem hiszem, hogy a terepfutók szeretnék ezt! 

Úgy gondolja, hogy míg a triatlonosok szeretik a puccolást és a néha „túltolt” rendezvényeket, addig a terepfutók ennél sokkal egyszerűbbek (a szó jó értelmében) és magáért a sportért versenyeznek. Rávilágít arra is, hogy az Ironman versenyekre való nevezés és magán a rendezvényen való részvétel is messze meghaladja egy átlagos futóverseny költségvetését a futó részéről, így félő, hogy az új felosztás magával hoz egy jelentős ár növekedést is a terepfutás világába, aminek sokan nem fognak örülni. A felvetésre reagálva a UTMB sorozat egyik alapító tulajdonosa, Michel Poletti azt nyilatkozta, hogy  

„Magas színvonalú rendezvényeket szeretnénk méltányos áron lebonyolítani.”

Kíváncsian várjuk a minden bizonnyal hosszúra nyúló történet végét!

Hirdetés