Technológiai dopping futásban

Technológiai dopping futásban

Kakuk András
Kakuk András
2015/03/11
Leelőztek a maratonon? Nézd meg a cipőjét, lehet, hogy csal!
Hirdetés

Sokan emlékezhetnek a 2008-as olimpiára, ahol sok férfi úszó tetőtől talpig cáparuhába öltözve készült a rajtra. Az eredmény nem maradt el. A Speedo speciális ruhájában 79 világcsúcsot döntöttek meg, az olimpián kiosztott aranyérmek 94%-a pedig ilyen ruhát viselő úszókhoz került. 

A Nemzetközi Úszó Szövetség reagált is gyorsan, ennek köszönhetően 2009-től tilos ilyen ruhákban úszni, ezért viseltek újra fecske stílusú nadrágokat az úszók a londoni olimpián.

Doppingolt futócipők?

Vajon futásban is el lehet ezt játszani? A technológiai újítások évről-évre jobb időeredményeket ígérnek, kevesebb erőbedobással. A piaca természetesen megvan, ki nem akarna jobb lenni úgy, hogy kevesebbet kell tenni érte? 2 éve az adidas jött ki a Boost technológiával ami azt ígérte, hogy könnyű, tetra poliuretán kapszulákból alló talpanyagának köszönhetően a talajba való becsapódáskor általában elvesző energiákat visszaadja a futónak. A legtöbb szponzorált adidas atléta váltott is, mi is teszteltük, de minket 100%-ig nem győzött meg. 

A rugós láb technika nem csak Bigyó felügyelőnek jár azonban. Az adidas ugyanúgy 2013-ban jött ki a Springblade cipőjével (hazai forgalomban nem kapható) de a Reebok, és a svájci On cég is hasonló elképzelésekkel operál.

adidas Springblade
adidas Springblade

Még több "csaló" cipőhöz klikk a képre

 

Ezeket a "rugós" cipőket rövid távon le is tesztelték amerikai srácok. Az ő véleményük itt látható/hallható.

Ennél sokkal kifinomultabb és direktebb technológiát használ pár cég, aminek meg is lett az eredménye. Az APL nevű cég kosárlabda cipőjét 2010-ben helyből be is tiltotta az NBA, mondván, unfair előnyöket biztosít viselőinek. Mi sem kellett több a cégnek, ki is hozták a futócipőjüket is hasonló technológiával. Az Outside magazine meginterjúvolta a gyártókat, akik azt állítják, cipőjükkel átlagban 9 másodperccel lehet valaki gyorsabb egy mérföldön.

A gyártól állítják, cipőjükkel átlagban 9 másodperccel lehet valaki gyorsabb egy mérföldön.

Ha valaki ennél is durvább technológiát keres, válassza az Enko cipőit ami első ránézésre egy cipő és egy teleszkóp zabigyereke. A 2 cm-es rugóstaggal ellátott cipőt Indiegogo kampány hozta össze, ami hűen tükrözi, mennyien nyitottak egy kis segítségre a fejlődésükhöz. A cég küldetése mi más lenne, mint forradalmasítani a futócipők világát.

 

 

Betiltott futócipők

A lelkesedéssel óvatosan kell azonban bánni. Az általunk nagy részben osztott, a minimalista irányzatot elindító, lehetséges egészségügyi problémákon felül az atlétikai szövetségeknek egyértelmű állásfoglalásiak vannak erre vonatkozóan.

Az IAAF 143-as szabályzatában olvasható, hogy milyen cipőt hordhat egy a hivatalos naptárban szereplő versenyen részvevő sportoló. Az itt található szabályzat kicsit bő magyarázatot ad, és a bírók hatáskörébe adja annak az eldöntését, hogy az adott felszerelés szabályos-e. Ezen felül az adott verseny szabályzatát lehet bogarászni. Az Outside magazine direkt érdeklődésére teljesen, hogy pl. az Enko cipője helyből a tiltott listára repít bárkit, aki megpróbálja használni.

Érdeklődésünkre Lőrincz Olivér profi edző, ultrafutó és WADA ellenőr megerősítette, hogy az ilyen technológiát használó futók számíthatnak kizárása, főleg, hogy trikó nem viselése miatt is zártak már ki részvevőt.

Mivel a Spar Maraton Budapest egyben a hivatalos magyar bajnokság is, nem árt elgondolkodni élünk-e hasonló technológiai újításokkal.

A szenvedőknek pedig nem marad más, mint minden egyes mellettünk elfutót ellenőrizni, nem rugós lábúak-e?

Hirdetés